Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
13.55

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agencija RS za varnost prometa

Natisni članek

advertorial alkohol Agencija RS za varnost prometa promet promet vožnja pod vplivom alkohola

Sreda, 21. 12. 2016, 13.55

2 meseca, 1 teden

Agencija za varnost prometa svetuje:

Novoletna zaobljuba, ki rešuje življenja: Ne pijem, ko vozim!

Vsebino omogoča Agencija RS za varnost prometa
Božični sejem | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čas novoletnih praznikov je čas velikih zaobljub. Ne pozabite, da lahko vsak posameznik vpliva na boljši jutri. Naj v najbolj veselem mesecu v ospredje stopi zaobljuba, ki dobesedno rešuje življenja: "Ne, hvala. Ko vozim, ne pijem alkohola!" Le skupaj lahko naše ceste naredimo varnejše.

Vsi varno domov z novoletnih zabav: Naj se veselje ne sprevrže v žalost

Na Agenciji za varnost prometa vsem udeležencem v prometu želijo veliko varnih kilometrov v letu 2017 in hkrati pozivajo vse voznike in voznice ter tudi preostale udeležence v prometu, naj ne sedejo za volan, na kolo ali motor, če so pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi! Prav tako naj pazijo na svoje bližnje, kolege in prijatelje, ki so zaužili alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi, in jim pomagajo, da varno pridejo domov. Ne pozabite, da z odgovornim ravnanjem za volanom neposredno vplivate na varnost vseh udeležencev v prometu. Zavestna odločitev, da za volan nikoli ne boste sedli pod vplivom alkohola, pomeni, da ste se odločili reševati življenja.

Naj bo novo leto varneje: premislite vnaprej in ne vozite pod vplivom alkohola

Prometna nesreča | Foto:

Do 27. novembra 2016 se je zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodilo 1.642 prometnih nesreč oz. 25 odstotkov več kot v lanskem primerjalnem obdobju. V obravnavanem obdobju je na slovenskih cestah v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 35 udeležencev, prav toliko kot v lanskem primerjalnem obdobju.

Število hudo poškodovanih se je povečalo za 28 odstotkov, na 159 hudo poškodovanih, število lažje telesno poškodovanih pa se je povečalo na 727 oz. za 27 odstotkov.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so bili v letošnjem letu v starostni skupini med 25 in 34 leti (374 prometnih nesreč).

Povzročitelji v starostni skupini med 18 in 24 leti so povzročili 256 prometnih nesreč, v katerih je umrlo največ udeležencev, in sicer sedem (šest prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo sedem udeležencev). Vsi povzročitelji so bili vozniki osebnih avtomobilov, pet od šestih nesreč se je zgodilo v temnem delu noči. Sedem udeležencev je umrlo v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili udeleženci v starostni skupini med 45 in 54 leti.

V drugi polovici leta so bile slovenske ceste varnejše, pomagajte ustaviti tragedije, povezane z alkoholom.

Video: Velja se zamisliti in premisliti … Alkohol ubija!

Pa veste, kdaj je alkohola preveč?

Koliko gramov alkohola bo v naši krvi, je odvisno od telesne teže, spola, telesnih sposobnosti, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače in tega, kaj smo jedli pred ali med pitjem, kako smo pili ("eksanje" nima enakih posledic kot počasno pitje itd.). Podlaga za izračun sta telesna teža in spol.

Ko moški spije dve steklenici piva …

80 kilogramov težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 promila ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka.

Ko ženska spije dve steklenici piva …

60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka.

Ali veste, koliko alkohola v kri prinesejo pivo, vino, žaganje ...

Vrsta pijače: Količina: Alkoholna stopnja: Grami alkohola v pijači:
pivo 0,5 l 4 odstotke 20 g
vino 0,2 l 11 odstotkov 17 g
liker 0,05 l 30 odstotkov 12 g
žganje 0,05 l 40 odstotkov 16 g

 

Alkohol vpliva na naše sposobnosti varnega ravnanja v prometu že z vsakim popitim kozarcem. Najprej vpliva na naše sposobnosti zaznavanja, mišljenja in odločanja, kar zelo težko opazimo pri sebi, zato se nam zdi, da še nismo močno pod vplivom. Pozneje pa vpliva na vedenjske izraze (kot so izguba ravnotežja, zapletanje jezika, otežena hoja, slabost …).

0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Sposobnost opazovanja premikajočih se luči se poslabša. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

0,3 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Sposobnost globinskega opazovanja se zmanjša. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat.

alkohol, vožnja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Opazovani objekti se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, zato lahko vozilo zanese v ovinku.

Pojavi se t. i. rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd.

Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega.

Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo.

Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 kilometrov na uro pritisnete na zavoro sekundo kasneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov.

Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma.

1,0 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.

Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Zaznavanje in ocenjevanje globine prostora ter pozornost se zmanjšajo za polovico. To pomeni, da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne ter da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledica so naleti.

Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.

Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Vir: policija.si

 

Ste vedeli, da …

… vsak deseti prebivalec Slovenije pije čezmerno in presega mejo manj tveganega pitja?

… se je vsak drugi prebivalec Slovenije v zadnjem letu visoko tvegano opil?

… se pri nas 28 odstotkov moških in 16 odstotkov žensk v starostni skupini od 25 do 34 let opija od enkrat do trikrat mesečno ali celo pogosteje?

… zloraba oziroma čezmerno uživanje alkohola vpliva na več kot več kot 200 prepoznanih bolezenskih stanj in poškodb?

… v Sloveniji na leto nastane za 153 milijonov evrov zdravstvenih stroškov, ki so povezani s posledicami pitja alkohola?

… je vsako leto pri nas več kot 950 z alkoholom povezanih smrti in skoraj 4.000 sprejemov v bolnišnico?

Vir: publikacija Alkoholna politika v Sloveniji, Priložnosti zmanjševanja škode in stroškov, ki jo je izdal NIJZ

Ste se kdaj sedli za volan v vinjenem stanju?

  • Ne, nikoli
    27,86 %
    129 glasov
  • Da, se mi je zgodil
    72,14 %
    334 glasov
Oddanih 463 glasov
Ne spreglejte