Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
14.29

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 14.29

5 let, 2 meseca

Novo v Sloveniji: družinski mercedes ima velike apetite #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Kar je o tretji generaciji razreda B napovedoval zadnji pariški avtomobilski salon, smo novembra preverili na Majorki, zdaj pa se ta enoprostorski mercedes-benz že vozi po slovenskih cestah. V salonih so kupcem na voljo B-ji s tremi dizelskimi in štirimi bencinskimi motorji, kombiniranimi s tremi menjalniki in dvema vrstama pogona.

Tretja generacija B-ja je širša in malo nižja od predhodnika. | Foto: Aleš Črnivec Tretja generacija B-ja je širša in malo nižja od predhodnika. Foto: Aleš Črnivec  

Ocena

Razred B je najbolje prodajani mercedes-benz v letu 2018, v katerem je na naše ceste zapeljalo rekordnih 1.397 vozil te znamke. Tretja generacija je z večjimi osnovnimi merami enoprostorca še bolj približala mladim družinam, obenem pa izboljšala različne uporabnostne elemente. No, nekateri šele prihajajo. Tako bo vzdolžni pomik zadnje klopi na voljo še letos, enako tudi cenejši ročni menjalniki pri dizlih in, na primer, upravljanje zamaha prek obeh digitalnih zaslonov.

Kot smo že zapisali, je novinec 26 milimetrov daljši (4.419), 30 milimetrov daljše je medosje (2.729), deset milimetrov je širši (1.796) in štiri milimetre nižji (1.562). Zaradi povečanja prostora za potnike zadaj so zmanjšali volumen prtljažnika za 33 litrov (455), kar bodo nadomestili z možnostjo vzdolžnega pomika zadnje klopi.

Sicer pa ga opisujejo kot naprednega, varnega, privlačnega, mladostnega … Takšen tudi mora biti, da lahko ustreza prvi ciljni skupini, se pravi mladim družinam z enim ali dvema otrokoma. Brez dvoma pa je višji, bolj pregleden in bolj družinski od razreda A (z njim si deli novi sistem MBUX), kar nenehno poudarjajo, kot da se to ne opazi na prvi pogled.

Pogled na volan, merilnike (pravilno zaslone) in armaturno ploščo med modeloma A in B ne pokaže posebnih razlik. | Foto: Aleš Črnivec Pogled na volan, merilnike (pravilno zaslone) in armaturno ploščo med modeloma A in B ne pokaže posebnih razlik. Foto: Aleš Črnivec

Trdo ploščo prtljažnega dna je mogoče spustiti stopnjo nižje, pravo povečanje prtljažnega volumna pa bo mogoče s pomikom zadnje klopi. | Foto: Aleš Črnivec Trdo ploščo prtljažnega dna je mogoče spustiti stopnjo nižje, pravo povečanje prtljažnega volumna pa bo mogoče s pomikom zadnje klopi. Foto: Aleš Črnivec

Serijski varnostni sistemi

Funkcija "adoptive brake" poleg speljevanja v klanec med preostalim vpliva na učinkovitost zaviranja na mokri cesti, zavorne luči delujejo prilagodljivo utripajoče. Sistem med vožnjo nadzira ravnanje oziroma vedenje voznika in zvočno reagira na nepazljiva ravnanja oziroma znake utrujenosti. Zraven spada samodejno zaviranje v sili, opozarjanje na varnostno razdaljo z opozorilom pred trčenjem. Serijsko je prepoznavanje prometnih znakov in vibriranje volana pri vožnji prek vzdolžnih označb brez uporabe smernih utripalk.

Mercedes B
Avtomoto Po meri Slovencev: ključna prednost in zamuda #video

Obsežna osnovna oprema

Osnovna barva razreda B je rdeča s serijskimi črnimi obrobami, žarometi so halogenski in brisalci senzorski. Na pogonski strani so Mercedes-benz razred B | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec vsi B-ji opremljeni s komfortnim podvozjem, sistemom dynamic select (izbira voznega programa), tempomatom in zagonom brez ključa. Zmoti pa podatek, da so pri najcenejših dveh bencinarjih in dizlih serijska 16-palčna, pri preostalih pa 17-palčna jeklena platišča z okrasnimi pokrovi.

V dolgem seznamu elementov notranjosti omenimo večfunkcijski športni volan s prestavno ročico poleg, samodejno klimatsko napravo, električni pomik vseh stekel, 12-voltno vtičnico in tri vhode USB. Po novem so naslonjala zadnje klopi razdeljena v razmerju 40-20-40, dno v prtljažnem prostoru je nastavljivo po višini.

Multimedijski sistem MBUX deluje z dvema združenima sedempalčnima zaslonoma na dotik (lahko tudi z glasovnim ukazom, kasneje s kretnjo). Vmesnik LTE omogoča "Mercedes me connect", tudi klic v sili je serijski. Mercedesova aplikacija na telefonu vzpostavi nadzor nad vozilom (odklepanje, zaklepanje, položaj …).

Novi B se je raztegnil za 26 milimetrov, medosna razdalja pa za 30 milimetrov. | Foto: Aleš Črnivec Novi B se je raztegnil za 26 milimetrov, medosna razdalja pa za 30 milimetrov. Foto: Aleš Črnivec

Style, progressive, AMG line

Osnovno opremo nadgrajujejo tri stopnje in dodatni paketi, ki posegajo na področje varnosti, dinamičnosti, udobja, odličnosti … Tako kot smo že predstavili pri razredu A, lahko B z asistenčnimi sistemi v različnih prometnih situacijah razbremeni voznika, na primer s samodejnim sledenjem vozilom v koloni in menjavo prometnega pasu na večpasovnicah, osnovna sedempalčna zaslona pa zamenjata 10,25-palčna.

Za varnejšo nočno vožnjo so lahko vgrajeni žarometi multibeam z 18 posamičnimi LED-diodami, kamera vidi celo do 500 metrov daleč. Mercedes ponuja zanimivo rešitev, ki preprečuje zbijanje kolesarjev z neprevidnim odpiranjem vrat. Funkcija "mrtvi kot" namreč ostane aktivna še tri minute po zaustavitvi delovanja motorja. Med izumi, ki jih že več let uporabljajo druge znamke, omenimo upravljanje prtljažnih vrat z brcanjem v prazno pod zadnjim odbijačem.

Več prostora za kolena na zadnji klopi so pridobili s 33-litrskim zmanjšanjem prtljažnega volumna. | Foto: Aleš Črnivec Več prostora za kolena na zadnji klopi so pridobili s 33-litrskim zmanjšanjem prtljažnega volumna. Foto: Aleš Črnivec

Cene dizlov čakajo na ročne menjalnike

Dizelski B 180 d (1461 cm3, 85 kW) je trenutno na voljo z menjalnikom 7G-DCT za osnovno ceno 28.410 evrov. 1.950-kubična B 200 d (110 kW) in B 220 d (140 kW) sta povezana z osemstopenjskim DCT, njuni ceni pa sta 30.690 oziroma 33.670 evrov.

Že dobro znani in tudi pri Renault-Nissanu uporabljeni 1.332-kubični bencinski motor nosi oznako B 180 (100 kW) oziroma B 200 (120 kW), oba s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, njuni ceni sta 25.870 in 27.850 evrov. 1.991-kubični motor s 140 kilovati B 220 4 MATIC z menjalnikom 7G-DCT stane 34.570 evrov. S 165-kilovatnim motorjem enake prostornine sta na izbiro B 250 (35.890 evorv) in B 250 4 MATIC (38.260 evrov).

Mercedes-benz razred B | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec

Ne spreglejte