Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

SUV XC40 Volvo

Petek, 22. 9. 2017, 11.05

6 let, 6 mesecev

To je novi volvo XC40, kaj bo nudil v razredu premium kompaktnih SUV?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Volvo XC40 | Foto Volvo

Foto: Volvo

Volvo je 21. septembra premierno razkril nov, najmanjši model iz terenske družine XC. Predstavljamo vam novi volvo XC40.

Volvo XC40 | Foto: Volvo Foto: Volvo Sledi smernicam koncepta

Švedski proizvajalec je že lansko leto napovedal novega XC40 s konceptom 40.1 in dodobra navdušil javnost. Z dolgo kampanjo napovednikov prek družabnih omrežij so dolgo časa dražili ljubitelje manjših križancev, zdaj pa so, nekoliko ironično, ravno prek facebooka ponesreči razkrili praktično vse.

Produkcijski model ostaja zvest zasnovi koncepta, ob prehodu v serijsko različico pa je XC40 praktično pridobil le običajne vratne kljuke - na zadnji vratih so skrite kljuke v desnem kotu prenesli na običajno mesto. Kamere na strani so nadomestila običajna stranska ogledala, ki so obarvana v svetleče črno plastiko. Spremembe se tukaj praktično končajo, saj sta nos in zadek praktično enaka kot na konceptu 40.1.

Volvo XC40 | Foto: Volvo Foto: Volvo

Prvi na arhitekturi CMA

Stvari postanejo zanimive ob prehodu v potniško kabino, kjer je potniška kabina na videz enaka tisti iz modelov S90 in V90, veliko manjše pa so podobnosti z XC90 in XC60. Kljub temu, da gre za najcenejšega in najmanjšega člana XC, je opremljen z polno digitalnim voznikovim zaslonom, možnostjo brezžičnega polnenja in številnimi površinami iz klavirske plastike.

Volvo bo avtomobil izdelal na novi platformi CMA (Compact Modular Architecture), ki bo namenjena manjšim vozilom. Bistvo vozila bo seveda v varnostno-asistenčnih sistemih, kjer je Volvo nove smernice nakazal že z večjima terencema XC90 in XC60. Avtomobil bo imel Volvov sistem Pilot Assist, ki zna v določenih pogojih in nastavitvah samodejno zavijati, zavirati in pospeševati. Predstavili bodo četrto generacijo sistema za preprečevanje trka v mestu, sistem za preprečitev zdrsa s ceste (oziroma z dodatno zaščito, ko se to zgodi), prav tako pa tudi sistem Cross Alert (opozorilo pred prečnim prometom ob vzvratni vožnji) s samodejno funkcijo zaviranja. Vozniku bo pomagal še 360-stopinjski pogled okrog vozila, na sredinski konzoli pa bo tudi XC40 dobil pokončni zaslon na dotik. 

Kupci bodo izbirali med petimi bencinskimi motorji. Osnovno izbiro predstavlja T3, nekoliko močnejši je T4 in najmočnejši T5. Dizelsko stran sestavljajo D3 in D4.

Volvo XC40 | Foto: Volvo Foto: Volvo Volvo XC40 | Foto: Volvo Foto: Volvo

Ne spreglejte