Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
9.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 9.49

6 let, 7 mesecev

Novi Sprinter. Korak pred drugimi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tehnološki napredek: vzrok ali rešitev energetskega problema?

Hitri tempo tehnološkega razvoja zahteva nove načine razmišljanja v energetskem sektorju. Potreba po energiji se povečuje, toda količina konvencionalnih virov je omejena, zato moramo na dolgi rok preiti na obnovljivo energijo. Obstaja potencial: teoretično bi lahko že samo sončna energija presegla svetovne energetske potrebe za faktor 10.000.

Elektrika iz sončne energije – celo ponoči.

Energijo sonca izkoriščajo razne tehnologije. Sodobne sončne termoelektrarne, ki zbirajo sončno sevanje in segrevajo vodo, so nadvse učinkovite. Para, ki ob tem nastane, poganja turbinske generatorje, ki proizvajajo elektriko. Sončna termoelektrarna Gemasolar v Španiji lahko obratuje brez sončne svetlobe tudi do 15 ur, in sicer tako, da shrani toploto v obliki stopljene soli. Posledično elektrarna proizvede približno 110 gigavatnih ur elektrike na leto, kar je energijsko enako 28.600 tonam surove nafte.

Novi Mercedes-Benz Sprinter se dokazuje tudi pri najbolj zahtevnih projektih po svetu. Uporabljajo ga tam, kjer cenijo učinkovitost. Naprimer pri. Oglejte si, kako je novi Sprinter sodeloval pri gradnji pionirskega projekta sončne termoelektrarne Gemasolar** v Španiji. www.novi-sprinter.si

Novi Sprinter je na poti do ekonomične prihodnosti.

Za zdaj obnovljive energije ne moremo uporabljati na vseh področjih. Na primer, vozila so še vedno odvisna od fosilnih goriv. Toda tudi na tem področju se rojevajo nove ideje. Vozila postajajo bolj učinkovita, kar ne velja samo za kompaktna vozila. Novi Mercedes-Benz Sprinter je kot prvi med kombiniranimi vozili opremljen s širokim naborom tehnoloških rešitev za zmanjšanje porabe goriva. Porabi le 6,3 litra na 100 kilometrov*, zato je najbolj gospodarno kombinirano vozilo v svojem razredu. Razvoj tehnologije je prispeval k izjemni rasti naših energetskih potreb, obenem pa nam tehnologija odpira pot do novih virov energije in bolj učinkovite izrabe tradicionalnih goriv. V temeljnem vzroku energetskega problema se morda torej skriva tudi njegova rešitev.

Doživite najnovejši Sprinter.

O odlikah in prednostih novega Sprinterja se lahko prepričate sami. Prijavite se na brezplačno testno vožnjo. www.novi-sprinter.si

* Navedena poraba goriva 6,3 litra na 100 km se nanaša na dostavno vozilo Sprinter 213/313 CDI in BlueTEC; standardna dolžina karoserije z visoko streho, paket BlueEFFICIENCY Plus, standardni ročni menjalnik in registracija kot osebno vozilo. Kombinirana poraba goriva: 6,3 l/100 km. Kombinirani izpust CO2: 165 g/km. ** V lasti Torresol Energy. Naročnik oglasa: Autocommerce, d.o.o.

Ne spreglejte