Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 2. 2016,
9.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Honda Avtosalon Ženeva 2016

Sreda, 10. 2. 2016, 9.36

7 let, 12 mesecev

Novi "evropski" civic: se lahko Honda odlepi s prodajnega repa Evrope?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Honda napoveduje novo generacijo kombilimuzinskega civica, na katerega stavi pri uspehu na evropskem trgu. Karavanska izvedba še ni potrjena, civic pa bo dobil tudi bencinski trivaljni motor.

Nov poskus za Hondin prodor v Evropi

Honda bo z novim civicom še enkrat več poskušala prodreti višje na evropskem avtomobilskem trgu. Japonska znamka je lani v Evropi na primer prodala le 125 tisoč vozil in dosegla enoodstotni tržni delež. Slabše so lani v Evropi prodajale le še znamke kot sta Mitsubishi, Subaru in Daihatsu.

Tovarna v Swindonu v Veliki Britaniji ne dosega niti polovice svoje proizvodne kapacitete. Lani so tam izdelali 119 tisoč civicov in športnih terencev C-RV, v tovarni pa bi lahko letno izdelali 250 tisoč vozil. Honda bo v tovarno v Swindonu vseeno vložila 200 milijonov britanskih funtov (256 milijonov evrov), jo posodobila in prilagodila le še za proizvodnjo nove generacije civica. Tega bodo izdelovali le še v tej britanski tovarni, proizvodnja modela C-RV se seli v Kanado.

Bo Evropa sploh še dobila karavanskega civica?

Na avtomobilskem salonu v Ženevi bo Honda predstavila študijo nove generacije kombilimuzinskega civica. Šlo bo za globalno zastavljen model, ki ga oblikovno delno že napoveduje limuzinski civic s severnoameriškega trga. Z njim si bo evropska različica delila tudi platformo, ki je za približno četrtino bolj vzvojno čvrsta od današnje. Po pisanju Autocara bo Honda pri novem civicu opustila namestitev posode za gorivo pod sprednje sedeže in s tem možnost globljega prtljažnika. Za zdaj uradno še ni znana usoda karavanske izvedbe civica, zato se civicu (in Hondi) v Evropi zagotovo ne pišejo lahki poslovni časi.

Novi civic bo ohranil Hondin zelo varčen in večkrat pohvaljen 1,6-litrski dizelski motor, novost v ponudbi pa bo tudi litrski bencinski trivaljnik. Honda bo novi civic v serijski obliki predstavila in začela prodajati prihodnje leto.

Ne spreglejte