Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 8. 2017,
4.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Natisni članek

Tesla

Četrtek, 3. 8. 2017, 4.16

6 let, 7 mesecev

Novi digitalni triki tesle 3: So šli z minimalizmom predaleč?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Notranjost nove tesle 3 je skrajno minimalistična, digitalno pa bodo njihovi vozniki odpirali celo sovoznikov predal in nastavljali zračnik na armaturni plošči.

Vsi kontrolni gumbi so skriti na 15-palčni digitalni zaslon, izjema sta le dva majhna fizična gumba na volanskem obroču. Na vzvratnem ogledalu je tudi kamera, ki snema voznika in bo nudila podporo poznejši evoluciji sistema Autopilot. Ta kamera za zdaj še ne deluje. | Foto: Tesla Vsi kontrolni gumbi so skriti na 15-palčni digitalni zaslon, izjema sta le dva majhna fizična gumba na volanskem obroču. Na vzvratnem ogledalu je tudi kamera, ki snema voznika in bo nudila podporo poznejši evoluciji sistema Autopilot. Ta kamera za zdaj še ne deluje. Foto: Tesla

Pred očmi ničesar, desno velik 15-palčni zaslon

Tesla je konec prejšnjega tedna v Kaliforniji predala prve serijske modele 3 njihovim lastnikom. Ob tem dogodku je bilo mogoče tudi prvič pobližje spoznati notranjost novega električnega avtomobila, ki je minimalizem v avtomobilih postavil na povsem novo in prav gotovo že mejno raven.

Nova tesla namreč nima klasične armaturne plošče oziroma merilnikov pred očmi voznika. Vsi podatki se izpisujejo na 15-palčnem digitalnem zaslonu na vrhu sredinske konzole. Prek tega zaslona voznik upravlja skoraj vse funkcije in nastavitve vozila. Minimalizem Tesle, Elona Muska in glavnega oblikovalca Franza von Holzhausna je šel še zlasti daleč pri naslednjih funkcijah.

Celo sovoznikov predal bodo odpirali digitalno

Iz vozila so umaknili celo fizični gumb za odpiranje sovoznikovega predala in nastavitev zračnikov na armaturni plošči. Tudi smer pihanja oz. delovanje klimatske naprave bo torej voznik nastavljal prek zaslona, enako velja tudi za odpiranje sovoznikovega predala in nastavljanje stranskih vzvratnih ogledal.

Odprtina za zračenje sicer poteka prek vse širine armaturne plošče. Zanimiv dodatek je tudi vgrajena kamera na vzvratnem ogledalu, ki je obrnjena proti vozniku.

 

Model 3 Interior

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Odzivi povabljencev na Teslino predajo prvih modelov 3 so bili glede notranjosti večinoma pozitivni. Skrajni minimalizem prinaša nov pristop, ki so ga priložnostni vozniki opisali kot osvežujočega. Vseeno pa bistvo ni le v notranjosti, temveč tudi dosegu vozila. Različica z večjo baterijo, ki stane od 44 tisoč dolarjev naprej, ima uradni doseg skoraj 500 kilometrov. Tak doseg je primerljiv z najbolj učinkovitimi modeli S. Pri Bloombergu so izračunali, da ima tak model 3 najcenejši kilometer dosega. Pri tesli stane kilometer dosega 141 dolarjev, pri chevrolet boltu (opel amperi-e) 157 dolarjev, pri klasični tesli 3 160 dolarjev in pri hyundaiu ioniqu 237 dolarjev.

Avto, ki je usmerjen v čas samodejne vožnje

Pri Tesli minimalistično zasnovo vozila pojasnjujejo z usmeritvijo v prihodnost, ko bo večino časa avtomobil deloval v sistemu Autopilot, tako da voznik ne bo skrbel za vrtenje volana, prilagajanje hitrosti, prehitevanje in podobno. Pomemben dejavnik je bila tudi Teslina težnja po kar najcenejši in predvsem kar najmanj kompleksni proizvodnji. Von Holzhausen pri tem dodaja, da so elementi notranjosti, na primer klasični zračniki, podvrženi tudi staranju dizajna.

Prek digitalnega zaslona bo voznik spreminjal tudi nastavitev stranskih ogledal, odpiral predal pred sovoznikom in nastavljal odprtino za zračenje notranjosti. Raziskave sicer kažejo, da upravljanje vozila prek digitalnih zaslonov (tja se seli vse več fizičnih gumbov) zmanjša osredotočenost voznika na promet.   | Foto: Tesla Prek digitalnega zaslona bo voznik spreminjal tudi nastavitev stranskih ogledal, odpiral predal pred sovoznikom in nastavljal odprtino za zračenje notranjosti. Raziskave sicer kažejo, da upravljanje vozila prek digitalnih zaslonov (tja se seli vse več fizičnih gumbov) zmanjša osredotočenost voznika na promet. Foto: Tesla

Takšna bo notranjost bolje opremljenih tesel 3, ki pa bodo s ceno že segale proti 50 tisoč dolarjem.
 | Foto: Tesla Takšna bo notranjost bolje opremljenih tesel 3, ki pa bodo s ceno že segale proti 50 tisoč dolarjem. Foto: Tesla

Ne spreglejte