Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
19. 12. 2014,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Opel

Petek, 19. 12. 2014, 14.25

8 let

Nova opel corsa – ključni model Oplovega tržnega uspeha v Sloveniji

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na slovenske ceste je zapeljala 5. generacija corse. Najbolj prodajan model med Opli bo slovenske kupce nagovarjal z osmimi motornimi različicami in štirimi paketi opreme. Cena od 10.090 evrov.

Oplov adut

Pri Oplu so se precej temeljito lotili nove, pete generacije svojega najbolj prodajanega evropskega modela. Corsa je na trgu že od leta 1982 in do danes je postala drugi najbolj prodajan model v segmentu (B) malih avtomobilov z družinskimi ambicijami ter pomembno vplivala na Oplov uspeh tako v Evropi kot tudi v Sloveniji.

O corsini novi podobi , napredni tehniki in opaznem napredku voznega udobja ter dinamike smo podrobneje poročali že po tem, ko smo se z njo dobili na prvem zmenku v Parizu, še preden je zapeljala v soj salonskih luči, ter po tem, ko smo z njo na prvi vožnji švigali po ulicah Frankfurta.

Če vse skupaj povzamemo res na kratko, lahko zapišemo, da je nova corsa napredovala v vseh ključnih avtomobilskih postavkah, kjer izpostavljamo predvsem res dober nov litrski trivaljni turbobencinski motor ter vozno uglajenost in udobje.

Res pa je, da je večja le za dva centimetra, nič težja, a hkrati tudi nič lažja. To pa je ob aktualnih avtomobilskih trendih manjšanja kilogramov malce nenavadno. Pri Oplu odgovarjajo, da je osnova preveč dobra in splošno zanesljiva, da bi jo spreminjali.

Napredna in varna

No, kljub temu je treba poudariti, da je nova corsa res napredovala, saj ima svežo podobo, ki na zunaj in znotraj sledi Oplovi filozofiji "umetnosti klesanja, združeni z nemško natančnostjo", ter povsem na novo zasnovano podvozje, volanski mehanizem, pet milimetrov nižje težišče, pa kopico vozniških asistentov, vključno s tretjim očesom kamere Opel eye.

Ta vozniku pomaga ohranjati varnostno razdaljo, bere prometne znake, ga opozarja na nenamerno menjavo voznega pasu in samodejno krmili svetlobni snop žarometov. Corsa zna po novem tudi sama parkirati. Zelo učinkovita je tudi pri nadzoru mrtvih kotov, saj kot možnost ponuja varnostnega asistenta (Side Blind Spot Alert), ki ga je kot zelo učinkovitega na varnostni testih nagradila evropska agencija Euro NCAP , ki opravlja preizkusna trčenja. Med uporabnimi novostmi ne gre pozabiti na ogrevano vetrobransko steklo in volanski obroč. Ker pa corsa v slovenske salone prihaja ravno v najhladnejšem delu leta, so se pri uvozniku odločili, da bodo v času lansiranja nove corse slovenskim voznicam in voznikom podarili brezplačen zimski paket z gretjem volanskega obroča in sprednjih sedežev.

Najbolj prodajan slovenski avtomobil s pogonom na plin

Pri slovenskem uvozniku so med posebnostmi nove corse izpostavili tudi različico s pogonom na avtoplin LPG. Tu so na slovenskem trgu kot ponudniki tovarniško prirejenega pogona na plin (LPG) nedvomno naredili preboj, pri čemer jim je v širokem naboru modelov z LPG-sistemom najbolj pomagala prav corsa, ki je v Sloveniji tudi najbolj prodajan avtomobil s tovarniško vgrajenim plinskim sistemom.

Izmed vseh lani prodanih "slovenskih" cors je bilo že 10,2 odstotka tistih s pogonom na avtoplin (1,2 LPG), medtem ko je delež dizelsko gnanih (1,3 CDTI) lani dosegel 3,9 odstotka celotne corsine prodaje v Sloveniji.

Tudi novo corso bo mogoče dobiti s plinskim pogonom. Ponudila bo močnejši motor (1,4 ECOTEC 66 kW LPG), doplačilo tisoč evrov ostaja ugodnejše od naknadne predelave vozila, pri tem pa velja omeniti prednosti tovarniške vgradnje, začenši z garancijskimi pogoji.

Na slovenske ceste prihodnje leto 1400 cors? Cene se začenjajo pri dobrih desetih tisočakih …

Pri slovenskem uvozniku poudarjajo, da na podlagi dozdajšnjih prodajnih uspehov in odzivov kupcev pričakujejo, da bodo prihodnje leto tržni delež v corsinem razredu poskusili povečati z 10,1 odstotka na 12,2 odstotka, kar pomeni, da bi na slovenske ceste morali poslati okoli 1400 novih cors.

Pri Oplu poudarjajo, da si torej tudi leta 2015 na slovenskem trgu želijo nadaljevati trend rasti znamke, ki traja že tretje leto zapored, to pa pomeni, da si svojo skupno prodajo vozil v Sloveniji s trenutnega 6,9-odstotnega tržnega deleža želijo povečati na 7,5 odstotka oziroma želijo 4200 prodanih enot prihodnje leto dvigniti na 4575 enot. Pri tem poudarjajo, da se vozila, ki jih prodajo v Sloveniji, dejansko tudi vozijo po naših cestah.

Nova opel corsa v Slovenijo torej prihaja s štirimi paketi opreme – selection, enjoy, color edition in cosmo –, osmimi motornimi različicami (1.4 ecotec s 55, 66 in 74 kilovati, 1.0 ecotec s 66 in 85 kilovati, 1.4 ecotec LPG s 66 kilovati in 1.3 CDTI s 55 in 70 kilovati) in štirimi menjalniki (5- in 6-stopenjski ročni, 6-stopenjski samodejni in robotiziran easytronic). Cene se gibljejo med 10.090 evrov (1.4 twinport ecotec s 55 kilovati in tremi vrati selection) in 16.950 (1.3 CDTI ecotec Start/Stop s 70 kilovati in petimi vrati cosmo).

Namesto popustov pa bodo kupci deležni prihrankov do 1.300 evrov pri dodatni opremi v posebnih paketih.

Ne spreglejte