Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
5. 11. 2016,
8.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

M-Sport Sebastien Ogier Ford

Sobota, 5. 11. 2016, 8.38

6 let, 7 mesecev

Nova fiesta bo večja, dobila bo vodoravne zadnje luči ...

Nova ford fiesta: bo njen prvi promotor res postal svetovni reli prvak Ogier?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Mestni avtomobili so najbolje prodajani razred v Evropi in so tudi temelj dirkalnikov WRC za svetovno prvenstvo v reliju. Po umiku Volkswagna je brez službe nenadoma ostal štirikratni svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier. Bo odlični Francoz prihodnje leto prvi promotor nove generacije ford fieste, razredne prodajne prvakinje?

Sebastien Ogier in njegov sovoznik Julien Ingrassia sta v zadnjih štirih letih z Volkswagnom nepremagljiva v svetovnem prvenstvu v reliju. Ogier je bil v času dizelske afere pomemben promotor Volkswagnove znamke, kar je znal ceniti tudi Frank Welsch, član uprave znamke Volkwagen za razvoj. Sodelovanje se je kljub temu prekinilo, Ogier pa išče novega delodajalca. | Foto: Volkswagen Sebastien Ogier in njegov sovoznik Julien Ingrassia sta v zadnjih štirih letih z Volkswagnom nepremagljiva v svetovnem prvenstvu v reliju. Ogier je bil v času dizelske afere pomemben promotor Volkswagnove znamke, kar je znal ceniti tudi Frank Welsch, član uprave znamke Volkwagen za razvoj. Sodelovanje se je kljub temu prekinilo, Ogier pa išče novega delodajalca. Foto: Volkswagen

Kakšna bo nova ford fiesta?


Malcolm Wilson je prekaljen dirkaški in poslovni maček, ki že leta 1997 vodi svoje podjetje M-Sport. Wilson ne skriva ambicij, da bi v sodelovanje prepričal Ogierja. | Foto: M-Sport Malcolm Wilson je prekaljen dirkaški in poslovni maček, ki že leta 1997 vodi svoje podjetje M-Sport. Wilson ne skriva ambicij, da bi v sodelovanje prepričal Ogierja. Foto: M-Sport Volkswagen je v sredo tudi uradno potrdil svoj nenadni umik iz svetovnega prvenstva v reliju. Največja žrtev te poteze je bil štirikratni svetovni prvak Sebastien Ogier, ki je v nedeljo k četrtemu naslovu pomagal tudi Volkswagnu, nato pa ostal brez službe za prihodnjo sezono. Ogier je tako postal najbolj vroče ime na vozniškem trgu, saj je brez dvoma danes najboljši voznik relija na svetu.

Ogier se že pogovarja z M-Sportom

Najhitreje je telefonsko slušalko v roke prijel Malcolm Wilson, lastnik zasebne ekipe M-Sport iz Velike Britanije. Že od leta 1997 skrbi za uradno podporo Fordovemu programu v reliju, v zadnjih letih pa prave tovarniške finančne podpore nima več. Ogier je bil Wilsonova prva želja že po njegovem odhodu iz Citroëna, toda leta 2011 se je Francoz nato vendarle odločil za podpis pogodbe z Volkswagnom.

"Prepričan sem, da imamo zanj pravi dirkalnik, s katerim lahko še petič postane svetovni prvak. Naredil bom vse, da ga prepričam v podpis pogodbe. Pogovarjala sva se o sodelovanju in tudi možnosti prvega testiranja našega novega dirkalnika. Toda najprej mora tudi sam razrešiti še vsa odprta vprašanja z Volkswagnom," je za britanski Autosport povedal Wilson.

Video - testiranja nove ford fieste WRC na Finskem

Citroen se v reli vrača z novo generacijo C3, ki je neposreden tekmec fiesti. Francozi bodo po umiku Volkswagna najbrž prvi favoriti nove sezone. | Foto: Gregor Pavšič Citroen se v reli vrača z novo generacijo C3, ki je neposreden tekmec fiesti. Francozi bodo po umiku Volkswagna najbrž prvi favoriti nove sezone. Foto: Gregor Pavšič WRC 2017: Ford z novo generacijo fieste, Citroën z novim C3, Hyundai z novim i30 …

Čeprav Ford v reliju ne sodeluje več z lastno tovarniško ekipo, temveč M-Sportu le pomaga pri tehničnem delu projekta, bo nova sezona z novimi tehničnimi pravili zanje zelo pomembna. Pri M-Sportu bodo dirkalnik razvili na temeljih nove generacije fieste, v Evropi najbolje prodajanega avtomobila svojega razreda. Dirkalnik, ki bo uradno prvič nastopil januarja na reliju Monte Carlo, bo kot študija oziroma prototip napovedoval novo fiesto. To bodo pri Fordu uradno predstavili spomladi na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Med tovarniškimi moštvi bosta imela dirkalnik na osnovi nove generacije serijskega avtomobila tudi Citroën in Hyundai. Obe avtomobilski znamki sta novo generacijo C3 oziroma i30 predstavili letos jeseni na avtomobilskem salonu v Parizu. Le Toyotin yaris je že nekoliko starejše zasnove.

Nova ford fiesta bo večja, zadaj bo imela vodoravne luči

Ford si v Evropi prav gotovo veliko obeta od nove generacije fieste. Današnji model je dolg 3,9 metra, naslednik pa bo pridobil centimetre v praktično vseh ključnih dimenzijah. Fiesta bo torej postala veliko večja, oblikovno pa se bo zgledovala po zdajšnjem focusu. Veliko spremembo prinaša na zadku, kjer bodo navpično postavljene luči zamenjale vodoravne.

Ogier je Wilsonu javno izrekel spoštovanje

Na predvečer zadnjega relija svetovnega prvenstva v Walesu je Ogier poudaril Wilsonovo odlično delo v svetovnem reliju in obžaloval, da do zdaj ni mogel nikoli voziti zanj. Odprto ostaja vprašanje, kje bi Wilson dobil denar za Ogierjevo pogodbo. Volkswagnovi tovarniški ekipi je finančno pomagal avstrijski Red Bull, pri katerem za zdaj še niso sprejeli nikakršnih odločitev, da bi sponzorsko pogodbo prenesli na prihodnje Ogierjevo moštvo.

V M-Sportu dela tudi slovenski inženir

Podpis pogodbe M-Sporta in francoskega dirkaškega asa bi bil velik uspeh za zasebnika Wilsona, ki v svojem podjetju zaposluje več kot 200 ljudi in je še posebej uspešen po izdelavi dirkalnikov za zasebne kupce. Avtomobil, kot je ford fiesta R5, stane okrog četrt milijona evrov, do zdaj pa so jih prodali že krepko več kot sto. S prodajo teh avtomobilov so v zadnjih letih financirali tudi svoj program v svetovnem reliju. Letos jeseni se je v M-Sportu zaposlil slovenski inženir Florjan Rus, sicer tudi nekdanji državni prvak v reliju med sovozniki.

M-Sport zaposluje več kot 200 ljudi, med njimi je tudi slovenski inženir Florjan Rus. | Foto: M-Sport M-Sport zaposluje več kot 200 ljudi, med njimi je tudi slovenski inženir Florjan Rus. Foto: M-Sport

Odločiti se morajo do sredine decembra

Volkswagen je z umikom iz svetovnega prvenstva pripravil manjše darilo svojim neposrednim avtomobilskim tekmecem. Pri Citroënu so še zadržani. Vodja moštva Yves Matton je priznal, da bi jih Ogier morda zanimal, zagotovo pa ne nameravajo podpisati pogodbe z drugima voznikoma nemške ekipe Jari-Mattijem Latvalo in Andreasom Mikkelsenom.

Na drugi strani Toyota, ki bo svoje moštvo v začetku decembra uradno predstavila v Helsinkih, voznika najvišje ravni še nima. Vodja ekipe Tommi Makinen je za finsko televizijo povedal, da bi z odprtimi rokami sprejel tako Ogierja kot Latvalo. Oba sta trenutno najhitrejša voznika relija na svetu, trdi Makinen. Hyundai ima svojo vozniško zasedbo že zapolnjeno.

Odločitve o nadaljnji karieri zdaj že nekdanjih Volkswagnovih voznikov bodo zagotovo sprejete do sredine decembra, ko je zadnji rok za prijavo moštev v svetovno prvenstvo 2017.  

Ne spreglejte