Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 6. 2017,
9.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Tesla model 3

Torek, 13. 6. 2017, 9.41

6 let, 7 mesecev

Notranjost nove tesle 3: merilnikov ni, ključen je velik zaslon

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Tesla končuje razvoj novega modela 3, ki bo imel tudi v serijski različici očitno zelo minimalistično notranjost z velikim digitalnim zaslonom.

Minimalistična notranjost nove tesle 3. (Foto: Reddit/inamachineshop) | Foto: Minimalistična notranjost nove tesle 3. (Foto: Reddit/inamachineshop)

Vrednost delnice raste ob pričakovanju začetka proizvodnje

Vrednost delnice Tesle, zaradi katere so prejšnji teden po vrednosti družbe začasno prehiteli tudi nemški BMW, je v zadnjem obdobju dosegla rekordne vrednosti. Prihodnji teden bodo Američani v svoji tovarni v Freemontu začeli izdelovati novo teslo model 3, ki velja za ključni model preboja znamke pod taktirko Elona Muska. Ker bo avtomobil cenovno precej dostopnejši od modela S, bo po Muskovih predvidevanjih prvi poskrbel za množičen preboj električnih avtomobilov. Pri Tesli so zanj že prejeli več sto tisoč prednaročil, vsaj okrog 50 jih je v Teslo romalo tudi iz Slovenije.

Testne vožnje po cestah v Kaliforniji

Pri Tesli zdaj že končujejo razvoj novega avtomobila in s predserijskimi avtomobili opravljajo testne vožnje po kalifornijskih cestah. To so tako imenovani kandidati za serijsko proizvodnjo, ki se razlikujejo v malenkostih in so namenjeni preizkušanju različnih elementov. Nekaj avtomobilov so med testiranji ujeli uporabniki na Redditu.

Prvi kupci tesle 3 bodo avtomobil dobili konec leta, že prihodnje leto pa bodo v Freemontu predvidoma izdelali pol milijona teh vozil.

Foto: Reddit/inamachineshop | Foto: Foto: Reddit/inamachineshop

Predserijski avtomobil ima še gumb za izklop elektrike v nujnem primeru. (Foto: Reddit/inamachineshop) | Foto: Predserijski avtomobil ima še gumb za izklop elektrike v nujnem primeru. (Foto: Reddit/inamachineshop) Kakšna bo notranjost nove tesle 3?

Medtem ko je zunanjost tesle 3 v grobem že znana, je več neznank glede notranjosti in programske opreme avtomobila. Zadnje fotografije nakazujejo, da bo imela tudi serijska tesla res zelo minimalistično notranjost.

Klasične armaturne plošče z merilniki pred voznikom ni, saj se bodo informacije predvidoma izpisovale na vetrobransko steklo. Na vrhu sredinske konzole je velik zaslon na dotik, ki pa bo postavljen vodoravno in ne navpično kot v teslah S in X.

Zanimiva podrobnost je tudi izbira načina vožnje pri samodejnem menjalniku, ki poleg klasičnih možnosti D (vožnja), P (parkiranje) in R (vzvratno) ponuja tudi možnost vožnje v načinu Autopilot. Ta v novi tesli tako ni več le asistenčni sistem, temveč del pogona. Kaj bo Autopilot zmogel, za zdaj še ni znano. Pri Tesli bodo na avtomobile namestili strojno opremo, ki bo nekoč s programsko nadgradnjo omogočala tudi povsem samostojno vožnjo.

Ne spreglejte