Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
7. 10. 2016,
8.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Petek, 7. 10. 2016, 8.21

6 let, 7 mesecev

Norvežani razgrabili novo teslo X za skoraj 90 milijonov evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Električni crossover tesla model X, ki v povprečju stane precej več kot sto tisoč evrov, je v zadnjem četrtletju drugi najbolje prodajani avtomobil na Norveškem. V zadnjih štirih mesecih je njegove ključe dobilo 799 Norvežanov.

V zadnjih štirih mesecih so Norvežani dobili 799 električnih tesel X. Njihova skupna vrednost se je približala 90 milijonom evrov. | Foto: V zadnjih štirih mesecih so Norvežani dobili 799 električnih tesel X. Njihova skupna vrednost se je približala 90 milijonom evrov.

Na Norveško od junija že 799 tesel model X

Tesla Motors je začela dobavljati prve električne crossoverje model X tudi v Evropo. Po pričakovanjih je največ kupcev nanje nestrpno čakalo na Norveškem. V zadnjem mesecu so jih Norvežani kupili 600, v zadnjem četrtletju pa že skoraj 800. Prodaja modela X se je sicer začela junija. V tretjem četrtletju je postal model X za volkswagen golfom drugi najuspešnejši avtomobil na Norveškem. Prodali so jih 799, od tega z naskokom največ septembra.

Čeprav se je v zadnjem četrtletju za skoraj polovico zmanjšalo zanimanje za model S, je Tesla Motors na Norveškem z modelom X v tem obdobju svojo prodajo povečala za kar 120 odstotkov. Model X je tudi trenutno najbolj vroč električni avtomobil na Norveškem, kjer so elektromobilnost v zadnjih letih sprejeli z odprtimi rokami. V zadnjem četrtletju so prodali 581 BMW i3 in 199 nissanov leafov.

Prodaja električnih volkswagen e-golfov se je povečala tudi zaradi nakupa flote na Mestni občini Ljubljana. | Foto: Jure Gregorčič Prodaja električnih volkswagen e-golfov se je povečala tudi zaradi nakupa flote na Mestni občini Ljubljana. Foto: Jure Gregorčič

Septembra v Sloveniji spet najuspešnejša Volkswagen in Renault

Septembra se je po uradni statistiki prodaja novih osebnih avtomobilov v Sloveniji povečala za slabih 11 odstotkov. Uradno so prodali 5.036 osebnih avtomobilov, so sporočili iz sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

Pri osebnih vozilih je med blagovnimi znamkami septembra prvo mesto zasedala znamka Volkswagen, ki je prodala 803 vozila. Za njo so se uvrstile znamke Renault (516 vozil), Škoda (471 vozil) in Hyundai (312 vozil).

Septembra so prodali največ Volkswagnovih golfov (202 vozili), Škodinih octavij (179 vozil), Volkswagnovih polov (183 vozil) in Renaultovih cliov (159 vozil).

Lahkih gospodarskih vozil sta največ prodala Renault (179 vozil) in Volkswagen (151 vozil), sledil jima je Fiat (90 vozil).

Lahka gospodarska vozila z večjo rastjo prodaje kot pri osebnih avtomobilih

Med električnimi in hibridnimi vozili je bilo septembra prvič registriranih 76 vozil, potem ko jih je bilo septembra lani 22. Letos septembra so kupci največ zanimanja pokazali za Volkswagnov golf (20 vozil) in toyoto RAV4 (13 vozil).

V devetih mesecih skupaj je bilo prvič registriranih 56.120 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 10,58 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Osebnih vozil je bilo prvič registriranih 49.020 oz. 7,81 odstotka več, gospodarskih pa 7.100 oz. 34,44 odstotka več.

Ne spreglejte