Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 2. 2017,
6.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Norveška Električni avtomobili

Torek, 28. 2. 2017, 6.23

6 let, 7 mesecev

Država z naftnimi ploščadmi postavlja rekord preboja elektromobilnosti

Norveška želi leta 2025 prodajati le še nove električne avtomobile

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Norveški parlament je sprejel cilj, ki leta 2025 predvideva le še prodajo novih avtomobilov s polnim ali delnim (priključnim hibridnim) električnim pogonom. Ti bodo še naprej deležni številnih ugodnosti, po principu kdor onesnažuje, naj plača pa bodo predvidoma bistveno bolj davčno obremenili bencinske in dizelske avtomobile.

Leta 2020 bi morala imeti država v Evropski uniji vsaj eno polnilno mesto na deset električnih vozil. Fotografija je iz središča Ljubljane. Tudi na Norveškem, kjer električni avtomobili predstavljajo že več kot petino trga, bo država v prihodnjih letih veliko vlagala v nadaljnjo gradnjo polnilne infrastrukture. | Foto: Gregor Pavšič Leta 2020 bi morala imeti država v Evropski uniji vsaj eno polnilno mesto na deset električnih vozil. Fotografija je iz središča Ljubljane. Tudi na Norveškem, kjer električni avtomobili predstavljajo že več kot petino trga, bo država v prihodnjih letih veliko vlagala v nadaljnjo gradnjo polnilne infrastrukture. Foto: Gregor Pavšič

Norvežani želijo imeti že letos na vsakih 50 kilometrov svojih glavnih cest vsaj eno hitro polnilnico z enosmernim tokom DC. | Foto: Porsche Norvežani želijo imeti že letos na vsakih 50 kilometrov svojih glavnih cest vsaj eno hitro polnilnico z enosmernim tokom DC. Foto: Porsche Država z naftnimi vrtinami najhitreje uvaja elektromobilnost

Norveški parlament je izdelal nadvse ambiciozen načrt, ki do leta 2025 predvideva konec prodaje novih osebnih avtomobilov s pogonom na bencinski ali dizelski motor. Norvežani namreč predvidevajo, da bodo imeli vsi njihovi novi avtomobili čez osem let električni pogon ali pa bodo to vsaj priključni hibridi oziroma avtomobili s pogonom na vodikove gorivne celice.

To je nadaljevanje norveškega fenomena hitrosti preboja elektromobilnosti, kar je še posebej zanimivo za državo s številnimi naftnimi vrtinami.

Norveški voznik vozi po avtobusnem pasu, ne plačuje cestnin in niti trajektov

Tako hiter preboj električnih vozil na Norveškem, kjer imajo že 22-odstotni tržni delež, je tudi zasluga svežnja različnih državnih subvencij in spodbud. Na električne avtomobile tako ni treba plačati davka za uvoz, izvzeti so iz 25-odstotnega DDV, njihovi lastniki plačajo nizko letno nadomestilo za ceste, ne plačujejo cestnin, imajo brezplačne prevoze s trajekti, brezplačno parkiranje v središču mest, vozijo po prometnih pasovih za avtobuse, izvzeti so iz 25-odsotnega davka pri lizingu ...

Celoten paket bodo Norvežani sicer prilagajali iz leta v leto. Brezplačno parkiranje in vožnjo po avtobusnih pasovih bodo na primer začela zagotavljati posamezna mesta, ne bo šlo več za vsedržavno ureditev.

To je le ena izmed naftnih ploščadi na Norveškem, ki je zelo bogata z naravnimi fosilnimi viri energije. Kljub temu prav ta skandinavska država najhitreje uvaja elektromobilnost. | Foto: Reuters To je le ena izmed naftnih ploščadi na Norveškem, ki je zelo bogata z naravnimi fosilnimi viri energije. Kljub temu prav ta skandinavska država najhitreje uvaja elektromobilnost. Foto: Reuters

Kdor onesnažuje, naj plača …

Norveška vlada poudarja, da leta 2025 ne bo prepovedala prodaje osebnih avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje. Uporabili bodo raje pristop kdor onesnažuje, naj plača, kar napoveduje višje davke za bencinska in dizelska vozila.

Čez tri leta že 250 tisoč Norvežanov z električnim avtomobilom?

Čeprav mnogi norveški lastniki električne avtomobile polnijo doma, bo vlada istočasno vlagala v gradnjo hitre polnilne infrastrukture z enosmernim tokom DC. Zadali so si cilj, da bi bili že letos na vsakih 50 kilometrov glavnih cest na Norveškem vsaj dve taki hitri polnilnici.

Leta 2020 bi lahko na Norveškem električni avtomobil vozilo že okrog 250 tisoč ljudi, za katere bodo potrebovali okrog 25 tisoč javnih polnilnih mest. Leta 2015 so imeli Norvežani le 1.350 takih polnilnic.

Ne spreglejte