Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Nissan Nissan Qashqai SUV

Torek, 19. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Nissan qashqai - Japonski prodajni as, ki je spremenil avtomobilski svet #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Nissan Qashqai | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Pri Nissanu so se pred desetimi leti uklonili ustaljenim okvirom in v pokoj poslali kar dve kombilimuzini, almero in primero, ter izdelali križanca s čudnim imenom. Qashqai je spremenil svet avtomobilizma ter po desetletju obstoja ostaja najbolje prodajani križanec v Evropi. Tekmecev je z vsakim mesecem več, zato se se Japonci zganili in pripravili osvežitev, ki bo poskrbela za lažji boj s povzpetniškimi tekmeci.

V Sloveniji 65 na mesec, po vsem svetu pa kar 2,3 milijona

Tveganje se je splačalo, združitev dve svetov – kombilimuzin in športnih terencev – pa se je pokazala kot dobitna kombinacija. Danes vsak proizvajalec vozil v ogenj pošilja svoje igralce in qashqai je pod vse večjim pritiskom.

Z naskokom najbolje prodajani model pri Nissanu ob okroglem jubileju stavi na štiri najpomembnejše novosti: spremenjen dizajn, izboljšano notranjost, napredno tehnologijo in izpiljene vozne lastnosti. Kljub temu da gre za vmesno stopnjo, prenovo, je zunanji videz dovolj drugačen, da ga po videzu zlahka ločimo od predhodnika.

Za logotipom v maski hladilnika so nameščeni senzorji za delovanje radarskega tempomata. V paketih opreme sta na voljo dva različna logotipa. | Foto: Gašper Pirman Za logotipom v maski hladilnika so nameščeni senzorji za delovanje radarskega tempomata. V paketih opreme sta na voljo dva različna logotipa. Foto: Gašper Pirman

Oblikovne novosti je napovedala že micra

Oblikovalci so spolirali zunanji videz okrog in okrog, največ sprememb pa je vidnih na nosu vozila. Nissanov prodajni adut se od predhodnika razlikuje po vizualno spremenjenih žarometih LED, z integriranim smernikom in drugačno grafiko dnevnih luči LED. Evolucijo oblikovalskega podpisa je napovedala nova generacija micre, qashqai pa sledi novim smernicam s spremenjeno masko hladilnika, kjer je nameščen nov logotip, s sprednjim odbijačem z več barve, skritimi parkirnimi tipali in drugačnim videzom meglenk.

S pomočjo neprekinjenih linij in drugačno obliko pokrova motorja se zdi qashqai modernejši, prenovo skleneta še prenovljen zadnji odbijač z meglenko v tehnologiji LED in zadnji žarometi LED.

Nov volanski obroč prinaša boljšo vidljivost in oprijem

Dimenzijsko nespremenjeni križanec ima mere potniške kabine, ki ohranja prvotno zasnovo, vendar je pridobila nov volan. Izboljšane materiale, nove sedeže in še nekaj drugih malenkosti.

Med najbolj opazne spremembe nedvomno spada spodaj prirezani volanski obroč v obliki črke D. Ne le, da močno pripomore k izboljšanemu videzu potniške kabine, temveč je zaradi njega za 17 odstotkov boljša vidljivost na števce, nekoliko debelejši volanski obroč pa poskrbi za izboljšan oprijem.

Največja vizualna pridobitev potniške kabine je spodaj prirezani volanski obroč. V primerjavi s predhodnikom je napredek v kakovosti in pri materialih občuten. | Foto: Gašper Pirman Največja vizualna pridobitev potniške kabine je spodaj prirezani volanski obroč. V primerjavi s predhodnikom je napredek v kakovosti in pri materialih občuten. Foto: Gašper Pirman

Zvočni sistem po okusu sladokuscev

Po nekaj desetih minutah, preživetih v potniški kabini, smo dvig kakovosti res opazili, materiali so že na videz izboljšani, sedeži v usnju s tridimenzionalnim vzorcem pa naravnost očarljivi. Ker si kupci želijo večje širine pri izbiri opreme, imajo pri Nissanu v rokavu nekaj adutov. Eden izmed njih je zvočni sistem proizvajalca bose. Osem zvočnikov, nizkotonec in možnost popolne, individualne nastavitve zvoka.

Med pomembnejše elemente, ki bodo privabili nekaj tistih nekoliko zahtevnejših kupcev, spada še paket opreme tekna+. Poleg najdražjega, celo ekskluzivnega paketa so na voljo še štirje različni paketi opreme. Vse se začne pri osnovnem paketu visia, nadaljuje pri acenti in N-Connecti in konča pri tekni.

Pri motorjih brez sprememb

Pogled na motorno paleto ostaja pisan, a v primerjavi s predhodnikom nespremenjen. Najbolje prodajani agregat bo ostal 1,6-litrski, kupci pa se bodo lahko odločali še med 1,2-litrskim in 1,6-litrskim bencinskim agregatom DIG-T. Poleg ročnega menjalnika je na voljo še neskončnostopenjski samodejni menjalnik Xtronic, pri dizelskem agregatu pa je mogoče naročiti štirikolesni pogon.

V marcu bo na voljo sistem ProPilot 1.0, ki bo omogočal delno samodejno vožnjo po avtocesti. Takrat bo ob naročilu novega qashqaija s tem sistemom tale ploščica bolje zapolnjena z različnimi stikali. | Foto: Gašper Pirman V marcu bo na voljo sistem ProPilot 1.0, ki bo omogočal delno samodejno vožnjo po avtocesti. Takrat bo ob naročilu novega qashqaija s tem sistemom tale ploščica bolje zapolnjena z različnimi stikali. Foto: Gašper Pirman

Od marca sam po avtocesti

Nissan že vrsto let razvija sistem z imenom ProPilot, ki bo zdaj dokončno ugledal luč sveta. V prenovljenem qashqaiju bo sicer na voljo za naročilo šele od marca po za zdaj še neznani ceni. V njem bodo pod eno streho združeni trije sistemi – sistem za vožnjo v zastojih, ki sledi vozilu pred seboj na istem voznem pasu in premakne vozilo v treh sekundah brez posredovanja voznika, sistem zadrževanja vozila v voznem pasu in inteligentni adaptivni tempomat. Asistenca za zastoje deluje do hitrosti 60 kilometrov na uro, aktivni tempomat od ničle do 180 kilometrov na uro, sistem na nemarno menjavo voznega pasu od 60 do 180 kilometrov na uro.

Konkurenca se krepi, zato se cene nižajo

V današnjem svetu, kjer se vse okoli nas draži, so pri uvozniku kar nekoliko ponosno razglasili, da se cene v primerjavi s predhodnikom nižajo. Primerljivi, vstopni paketi so cenejši za približno tisoč evrov, medtem ko je najbolje prodajan paket n-connect cenejši za približno 1.500 evrov.

Pionir v svojem segmentu je našel odgovor na vse bolj napadalne tekmece, a evropski prodajni kralj krone ne bo predal brez boja. Tehnološko izboljšan, bistveno bolj domač v potniški kabini in oblikovno zrel je pripravljen na novo življenjsko obdobje, v katerem želi prestrašiti tudi nekaj premijskih tekmecev.

Vizualne spremembe so rezultat zadnjega oblikovalskega jezika, ki ga je napovedala micra. | Foto: Gašper Pirman Vizualne spremembe so rezultat zadnjega oblikovalskega jezika, ki ga je napovedala micra. Foto: Gašper Pirman Prenovo zunanjosti zaokrožijo nova platišča v dimenzijah 17, 18 in 19 palcev. | Foto: Gašper Pirman Prenovo zunanjosti zaokrožijo nova platišča v dimenzijah 17, 18 in 19 palcev. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte