Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
23. 11. 2016,
7.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

Električni avtomobili elektrika električna energija NextEV NIO

Sreda, 23. 11. 2016, 7.36

6 let, 6 mesecev

Novi najhitrejši električni avtomobil

NIO EP9 - megavat moči za najhitrejši električni avtomobil #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

NIO EP9 - najhitrejši električni avtomobil | Foto NextEV NIO

Foto: NextEV NIO

V Londonu je kitajsko podjetje NextEV razkrilo svojo znamko električnih avtomobilov NIO. Kot prvi model pa so predstavili superzmogljivi, vizionarski električni avtomobil NIO EP9. Trdijo, da je to trenutno najhitrejši električni avtomobil, ki do dvestotice pospeši v vsega 7,1 sekunde in doseže največjo hitrost 313 kilometrov na uro.

Hrvat dobil kitajsko konkurenco ...

Avtomobil tehta 1735 kg, za pogon elektromotorjev skrbita vodno hlajeni litij-ionski bateriji. | Foto: NextEV NIO Avtomobil tehta 1735 kg, za pogon elektromotorjev skrbita vodno hlajeni litij-ionski bateriji. Foto: NextEV NIO Hrvaški električni vizonar Mate Rimac je tako očitno dobil konkurenco v izjemno nišnem segmentu ekskluzivnih električnih superšportnih avtomobilov. Podjetje NextEV bo sicer naredilo res zelo omejeno serijo razkritega športnika, saj bo na ceste zapeljalo le 6 primerkov avtomobila. Trditev, da imajo najhitrejši električni avtomobil, so podprli z zanimivimi podatki: NIO EP9 od 0 do 200 kilometrov na uro pospeši v 7,1 sekunde, doseže najvišjo hitrost 313 kilometrov na uro, njegovi štirje motorji pa ponujajo megavat moči.

Na stezi Nürburgring Nordschliefe je le 8 sekund zaostal za Porschejevim hibridom 918 spyder.

Ključni podatek, s katerim NextEV zagovarja svoj električni hitrostni tron, pa je čas, dosežen na stezi legendarnega zelenega pekla, stezi Nordschliefe. Tam je 20,8-kilometrski krog prevozil v času 7 minut in 5,12 sekunde, kar pomeni, da je le za 8 sekund zaostal za Porschejevim superhibridom 918 spyder ter za 17 sekund izboljšal prejšnji rekordni dosežek električnega avtomobila, ki ga je držala Toyota s svojim bolidom THM EV P001.

Štirje visoko zmogljivi električni motorji skupaj ponudijo kar megavat moči, kar pomeni, da na kolesa pride nič manj kot 1360 "konjev". | Foto: NextEV NIO Štirje visoko zmogljivi električni motorji skupaj ponudijo kar megavat moči, kar pomeni, da na kolesa pride nič manj kot 1360 "konjev". Foto: NextEV NIO

Video: Trditev o najhitrejšem električnem avtomobilu podprli s časom 7 minut 5,12 sekunde za krog po "zelenem peklu"


Razmišljate o električnem avtomobilu? Preberite to: Elektriko pri Telekomu Slovenije lahko izberete kar iz naslanjača


427 kilometrov dosega

Za zalogo energije skrbita dve litij-ionski bateriji, ki ju je na ustrezno zmogljivi polnilnici mogoče napolniti v 45 minutah. Posebnost je tudi sistem hitre menjave baterij.

Kitajci sicer napovedujejo, da bodo že prihodnje leto pod okriljem znamke NIO predstavili veliki serijski električni model, ki pa bo spremenil uporabniško izkušnjo oziroma, kot trdijo Kitajci, naredil revolucijo lastniške izkušnje v primerjavi z električnimi vozili, ki so na trgu na voljo danes.

Pri NextEV pravijo, da bodo s svojimi vizionarskimi avtomobili voznikom ponudili unikatno uporabniško izkušnjo in izjemen dizajn. | Foto: NextEV NIO Pri NextEV pravijo, da bodo s svojimi vizionarskimi avtomobili voznikom ponudili unikatno uporabniško izkušnjo in izjemen dizajn. Foto: NextEV NIO

Pogon, motorje in menjalnike tega najhitrejšega električnega avtomobila so pomagali razviti inženirji moštva NextEV Formula E team, ki nastopa v hitrorastočem prvenstvu električne formule. | Foto: NextEV NIO Pogon, motorje in menjalnike tega najhitrejšega električnega avtomobila so pomagali razviti inženirji moštva NextEV Formula E team, ki nastopa v hitrorastočem prvenstvu električne formule. Foto: NextEV NIO

Ne spreglejte