Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Zaloška cesta krožišče Ljubljana

Torek, 31. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Nevarno križišče petih cest bo v Ljubljani zamenjalo krožišče #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Križišče Zaloška Kašeljska cesta | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Na križišču petih cest na Zaloški cesti v Ljubljani bodo v dveh letih zgradili novo krožišče, na drugi strani se na mestni občini pri rekonstrukciji zelo obremenjenega križišča na Viču zanj niso odločili. Ljubljana ima še vedno malo krožišč, njihova gradnja je finančno sicer primerljiva s klasičnimi semaforiziranimi križišči. Najpogosteje se zatakne pri prostoru in razlastitvi zemljišč.

Ljubljana ima danes razmeroma malo krožišč in na tem področju zaostaja za mesti, kot je na primer Koper. Tako ureditev bodo prihodnje leto vendarle začeli graditi na precej zapletenem in precej nepreglednem križišču na Zaloški cesti. Tam se v enem križišču stika pet cest, poleg tega pa so v njem še trije prehodi za pešce. Ker na križišču ni semaforjev, prav tako pa tudi ni postavljeno nikakršno ogledalo za boljšo preglednost, se morajo vozniki pač znajti po svoje.

V nesemaforizirano križišče vodi pet cest, nikjer ni ogledala za lažjo preglednost. Ceste se ne združijo enakomerno kot v klasičnih križiščih, temveč iz različnih nivojev. Čez dve leti bo to križišče v Ljubljani predvidoma že zamenjalo novo krožišče. | Foto: Gregor Pavšič V nesemaforizirano križišče vodi pet cest, nikjer ni ogledala za lažjo preglednost. Ceste se ne združijo enakomerno kot v klasičnih križiščih, temveč iz različnih nivojev. Čez dve leti bo to križišče v Ljubljani predvidoma že zamenjalo novo krožišče. Foto: Gregor Pavšič V nesemaforiziranem križišču petih cest v zadnjih dveh letih 21 prometnih nesreč

To križišče leži blizu dveh odsekov na Zaloški cesti, ki ju je Mestna občina Ljubljana (MOL) nedavno že prenovila, ta cesta pa bo obenem vodila tudi proti novi bližnji stanovanjski soseski. Kljub precej gostemu prometu so prometne nesreče precej redke. Po podatkih policije jih je bilo lani 10, leta 2015 pa 11.

Najpogosteje jo skupila pločevina, vendarle pa je bilo v zadnjih dveh letih lažje poškodovanih 17 oseb. Pripetila se ni nobena prometna nesreča s hudo poškodovanimi ali celo smrtnimi žrtvami. Od skupno 21 nesreč se jih je največ (9) zgodilo zaradi nepravilne varnostne razdalje.

"Obstoječe križišče Zaloške ceste s Kašeljsko cesto bo preurejeno v krožno križišče," so nam povedali na MOL. Gre za načrtovano rekonstrukcijo tega odseka ceste (kolesarske steze, prostor za pešce …), ki se bo predvidoma začela leta 2018 in končala leta 2019.

Pešec mora pogledati levo, v desno pa dejansko kar dvakrat. Prehod za pešce ga namreč pelje prek dveh cest. | Foto: Gregor Pavšič Pešec mora pogledati levo, v desno pa dejansko kar dvakrat. Prehod za pešce ga namreč pelje prek dveh cest. Foto: Gregor Pavšič

To je novo križišče na Viču, kjer so se na Mestni občini Ljubljana odločili za klasično izvedbo križišča in ne za krožišče.  | Foto: Andreja Lončar To je novo križišče na Viču, kjer so se na Mestni občini Ljubljana odločili za klasično izvedbo križišča in ne za krožišče. Foto: Andreja Lončar Zakaj je na Viču nastalo križišče, ne krožišče?

Na drugi strani se MOL ni odločil za gradnjo krožišča v novem križišču na Viču, ki povezuje Tržaško cesto z Vrhovci oziroma Cesto Dolomitskega odreda. V tem križišču se srečajo vozila z ene od glavnih vpadnic v Ljubljano (Tržaška cesta), avtocestnega priključka in z območja Dobrove, Horjula in preostalih zaselkov. Ta smer je kot obvozna cesta aktualna tudi poleti, ko se na primorski avtocesti pojavijo dolgi zastoji.

Na MOL so sicer razmišljali, da bi pri prečkanju novega odseka s Cesto Dolomitskega odreda in Ceste na Vrhovce zgradili krožišča. A tako bi dobili dve krožišči na kratkem odseku in to bi zmanjšalo pretočnost, menijo na MOL. Dodajajo še, da bi za postavitev krožišč morali imeti več prostora, na tem območju pa so za zdaj težave s posegi zaradi zemljišč in bi bile potrebne razlastitve. Cenovno sta gradnji križišča in krožišča primerljivi.

"Vrednost izvedbe semaforiziranega križišča oziroma krožnega križišča je približno enaka. Nekoliko večja vrednost izvedbe semaforizacije v primeru klasičnega semaforiziranega križišča je primerljiva z vrednostjo zemljišč in asfaltiranih površin v primeru izvedbe krožišča," so še pojasnili na občini. 
Ne spreglejte