Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
17. 1. 2023,
7.16

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

Audi Mercedes-Benz BMW

Torek, 17. 1. 2023, 7.16

1 leto, 3 mesece

Premijski trg avtomobilov

Nemški troboj: tudi letos spet isti premijski zmagovalec

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

BMW i4 M50 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

BMW je bil lani svetovno najuspešnejši premijski proizvajalec avtomobilov, tako družbo Mercedes kot Audi so Bavarci ugnali tudi pri prodaji električnih avtomobilov. BMW in Mercedesu je kljub upadu prodaje uspelo na trg poslati več kot dva milijona avtomobilov.

BMW je drugič zaporedoma po svetu prodal več avtomobilov kot Mercedes-Benz in tako ostal na vrhu globalnega premijskega razreda. Lani so prodali 2,10 milijona avtomobilov, kar je bilo sicer pet odstotkov manj kot predlani. Mercedesova prodaja se je zmanjšala za odstotek na 2,04 milijona avtomobilov, Audijeva pa za 3,9 odstotka na skupno 1,61 milijona avtomobilov.

Na upad prodaje so močno vplivali začetni meseci lanskega leta, ko je vojna v Ukrajini močno otežila dobavo nekaterih sestavnih delov za njihove avtomobile. Vpliv je imel tudi izbruh bolezni covid-19 na Kitajskem in z njim povezana zaprtja prodajnih salonov.

Pomemben Audijev električni adut leta bo Q8 e-tron. | Foto: Audi Pomemben Audijev električni adut leta bo Q8 e-tron. Foto: Audi

BMW uspešen pri prodaji električnih vozil

Vsem trem nemškim proizvajalcem je uspelo povečati prodajo svojih električnih avtomobilov. BMW jih je prodal 172 tisoč, Mercedes 117 tisoč, Audi pa 118 tisoč.

Za BMW je bil na področju elektrike najpomembnejši model iX3. Prodali so jih 55 tisoč. Audi, ki bo od leta 2026 predstavljal le še nove električne modele, je znamko Mercedes na področju prodaje električnih avtomobilov prehitel za 400 prodanih vozil. Audi letos z nestrpnostjo pričakuje svoj novi model Q8 e-tron, tudi pri Mercedesu pa bodo imeli več novosti z električnim motorjem.

Na svetovni lestvici premijskih proizvajalcev električnih vozil sta Nemcem sledili sorodni znamki Volvo (66 tisoč) in Polestar (51 tisoč).

Ob tem je treba omeniti, da je Tesla v Evropi lani prodala blizu okrog 200 tisoč avtomobilov, na globalnem trgu pa so prvič presegli mejo milijon prodanih električnih vozil.

Ne spreglejte