Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 7. 2016,
8.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

Nemčija zastoj zastoj

Četrtek, 28. 7. 2016, 8.47

6 let, 6 mesecev

Nemci želijo zgraditi pametne avtoceste brez zastojev in nesreč

Nemci v obnovo prometne infrastrukture z 269 milijardami evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

zastoj Nemčija

Novi načrt obnove in razvoja prometne infrastrukture v Nemčiji predvideva vložek 269 milijard evrov. Največji del bi dobila cestno in železniško omrežje. Nemška vlada skupaj s Siemensom in Infenionom razvija tudi pametne avtoceste, obkrožene s senzorji in kamerami, ki bi v prihodnje lahko poskrbele za učinkovit promet brez zastojev in nesreč.

Pametne avtoceste v Nemčiji postajajo realnost

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je predstavil nov predlog infrastrukturne prenove cestnega, železniškega in rečnega prometa v Nemčiji. Če ga bo nemški parlament sprejel, bodo v obnovo prometne infrastrukture do leta 2035 vložili kar 269 milijard evrov. Poudarek je na varnosti in predelavi odsekov, kjer nastaja največ zastojev, Nemci pa pospešeno razvijajo tudi pametne avtoceste.

Te bodo z obcestnimi senzorji sledile posameznim vozilom in prek računalniških vmesnikov ves čas nadzorovale prometne tokove. Ker bo tak promet učinkovitejši, bodo lahko ceste brez zastojev sprejele več vozil kot danes. Pametno omrežje povezanih avtomobilov je prvi temelj samovozečih avtomobilov prihodnosti.

Video: Prikaz delovanja pametne avtoceste v Nemčiji:

Nemci obljubljajo avtoceste brez zastojev in nesreč

Podjetji Siemens in Infenion razvijata tovrstno omrežje, ki ga Nemci na dveh odsekih avtocest že preskušajo. Digitalna avtocesta je tako že nastala med Münchnom in Nürnbergom, nemški mediji za prihodnost podobno pilotsko rešitev omenjajo tudi za cesti med med Hannovrom in Salzgittrom ter med Hannovrom in Braunschweigom. V prihodnosti Nemci obljubljajo avtoceste brez zastojev in brez nesreč.

Digitalna avtocesta je že nastala med Münchnom in Nürnbergom, kjer so danes omogočena testiranja tehnologij samovozečih avtomobilov. (foto: Siemens) | Foto: Digitalna avtocesta je že nastala med Münchnom in Nürnbergom, kjer so danes omogočena testiranja tehnologij samovozečih avtomobilov. (foto: Siemens)

Polovico razvojnega denarja bi dobile ceste

Po predvidevanjih Dobrindtove ekipe bo cestni promet do leta 2030 narasel za 13 odstotkov, tovorni promet pa kar za 38 odstotkov. Rast pripisujejo tudi dejstvu, da je z avtomobili vse bolj nepogrešljivo povezana tudi starejša populacija.

Od 269 milijard evrov, ki jih bodo namenili razvoju infrastrukture, bo skoraj polovico dobilo cestno omrežje, dobrih 41 odstotkov železniško omrežje, devet odstotkov pa promet na plovnih nemških rekah.

Dobrindtov načrt, kot že rečeno, še ni uradno potrjen, saj so ga tudi nekatere opozicijske stranke (pričakovano) označile za nerealnega.

Ne spreglejte