Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
18. 4. 2017,
6.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

Kitajska Geely

Torek, 18. 4. 2017, 6.44

6 let, 6 mesecev

Nekoč načrtovali hladilnike, danes je realnost Geelyja taka študija družinskega enoprostorca

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Geely študija enoprostorec | Foto Geely

Foto: Geely

Tudi kitajski avtomobilski proizvajalci znajo narediti vpadljive nove avtomobile, kar dokazuje Geelyjeva študija družinskega enoprostorca. Ta ima "samomorilska" stranska vrata, stranski ogledali sta zamenjali majhni kameri. Geely je lani podvojil svoj dobiček in prodajo povečal za 20 odstotkov.

Geely študija enoprostorec | Foto: Geely Foto: Geely Kitajci serijske proizvodnje enoprostorca še niso potrdili

Kitajski avtomobilski proizvajalec Geely, ki ga v Evropi najbolje poznamo kot lastnika Volva, je na avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavil študijo enoprostornega vozila. Kitajski proizvajalci danes vsekakor niso več usmerjeni le h kopiranju preizkušenih oblikovalskih potez uveljavljenih znamk, kar dokazuje tudi ta študija. Za zdaj sicer ni znano, ali jo bodo poslali tudi v serijsko proizvodnjo ali ne.

Avtomobil ima tako imenovani samomorilski sistem odpiranja stranskih vrat (zadnja so vpeta pri zadku vozila in ne na sredini), vzvratni ogledali pa sta zamenjali kameri za prikaz slike na zaslonih v notranjosti avtomobila. Stranske stebričke so potemnili in naredili učinek tako imenovane lebdeče strehe. V notranjosti uradna fotografija razkriva visok položaj srednjega dela med voznikom in sovoznikom ter večji digitalni zaslon na vrhu sredinske konzole.

Kitajski milijarder Li Shufu je družbo Geely ustanovil leta 1986 za proizvodnjo hladilnikov, šele leta 1997 pa so se začeli  razvijati v mednarodnega proizvajalca avtomobilov, motociklov, taksijev, dostavnikov, motorjev in menjalnikov. Leta 2010 so od Forda kupili znamko Volvo, dve leti pozneje pa so prevzeli še proizvajalca znamenitih angleških črnih taksijev. Lani so po zaslugi uspešne prodaje svojih športnih terencev podvojili svoj dobiček in prodajo v primerjavi z letom 2015 povečali za dobrih 20 odstotkov. 

 

Ne spreglejte