Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
11. 4. 2021,
9.34

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

Natisni članek

AK Automotive Koper Cimos

Nedelja, 11. 4. 2021, 9.34

3 leta

Turški AK Automotive v večjo naložbo v koprski tovarni

Nekoč Cimos, zdaj Turki: v Kopru se obeta 20-milijonska naložba

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

Cimos | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Turški AK Automotive je nedavno odkupil prostore, ki jih je v Kopru najel od Cimosa, s čimer računajo na širitev proizvodnje. Tako bodo v novozgrajeni hali namestili novo napravo, s katero bodo lahko izdelovali večje avtomobilske dele, v roku enega leta pa bodo v koprski obrat vložili več kot 20 milijonov evrov, napovedujejo.

AK Automotive je kot hčerinsko družbo leta 2018 ustanovil turški Kücükoglu Holding, ki je istega leta prevzel tudi Cimosov program kinematike. Kot je za STA spomnil direktor koprske tovarne Bülent Göral, trenutno izdelujejo avtomobilske dele za znamke, kot so Audi, Daimler, Volkswagen in Aston Martin. Z nakupom prostorov, ki so jih do nedavnega imeli v najemu, pa bodo lahko razširili svoje poslovanje v Sloveniji.

Poleg obstoječih hal nameravajo zgraditi še novo, približno dva tisoč kvadratnih metrov veliko halo, v katero bodo namestili novo napravo, s katero bodo sposobni izdelovati večje avtomobilske dele in dele za podvozja. V roku enega leta pa bodo v koprski obrat vložili še več kot 20 milijonov evrov. "Z ozirom na tovarne svojih strank vidimo v tej tovarni strateško lokacijo," je pojasnil Göral.

Nekdanjo družbo Cimos so leta 1972 ustanovila podjetja Citroen, Iskra in Tomos.

Do leta 2023 z zdajšnjih 75 do 220 zaposlenih

Čeprav ne razkrivajo podrobnosti o svojem poslovanju, pa je direktor koprske tovarne navedel, da so v preteklih dveh letih poslovali z izgubo, kot je bilo tudi načrtovano, od leta 2020 pa bodo začeli nekaj sredstev namenjati za nadaljnje naložbe.

Prav tako se dviguje število zaposlenih v koprski tovarni. Z zdajšnjih 75 bodo do konca tega leta prišli na 95, do konca leta 2023 pa bodo imeli predvidoma 220 zaposlenih, od tega bo okoli 30 odstotkov inženirjev in tehnikov.

 

Ne spreglejte