Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Škoda

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Ne kupujte rabljenih avtov!

Oglasno sporočilo

Katere so pasti pri nakupu rabljenih vozil, na kaj biti pozoren in kako si nov avto dandanes sploh privoščiti?

Osnove so jasne: nov avto je dražji, rabljen je cenejši. In za isti znesek kot novega lahko dobite večjega, zmogljivejšega, bolje opremljenega rabljenega. Skupno tem odločitvam je vsekakor tehtanje finančnih zmožnosti, pri čemer pa se pametni kupci zavedajo, da ne gre samo za sredstva za nakup vozila, ampak tudi za njegovo vzdrževanje v poznejših letih uporabe. Nakup rabljenega vozila namreč spremljajo številne pasti.

 | Foto:

Maček v žaklju?

Tudi pri nas je močno razširjeno manipuliranje s prevoženimi kilometri, s čimer prodajalci prikrijejo resnično stanje avtomobila, hkrati pa mu umetno zvišajo vrednost. Za takšen avto ne boste le odšteli več, kot je v resnici vreden, pač pa utegnete imeti z njim tudi bistveno več stroškov pri vzdrževanju, saj motor in ostali mehanski deli niso v takšnem stanju, na kakršnega ste računali pri nakupu. Kako razširjen – in pereč – je ta problem, priča že ocena strokovnjakov, ki pravijo, da imate pri nas ob nakupu rabljenega kar 80 odstotkov možnosti, da vas je prodajalec pri kilometrih potegnil za nos!

V zadnjem času imajo kupci rabljenih avtomobilov nekaj možnosti, da se zaščitijo pred prevarami, a nobena od teh ni stoodstotna. Pred nakupom lahko kupec zahteva podatke o zgodovini avtomobila od specializiranih podjetij. Druga možnost so digitalne servisne knjižice. Nekaj boljše obete za prihodnost ponuja beleženje prevoženih kilometrov ob vsakem opravljenem tehničnem pregledu avtomobila pri nas, ki ga od spomladi leta 2014 opravljajo pri podjetjih, ki se ukvarjajo s tehničnimi pregledi. Težava je v tem, da so tako zabeleženi kilometri koristni le pri avtih, ki so dlje časa v Sloveniji, pri rabljenih avtomobilih iz tujine – in teh je pri nas veliko – pa se kilometri vpišejo šele s prvim tehničnim pregledom pri nas. Premeteni prodajalci kilometre seveda prevrtijo pred prvim pregledom. Druga težava je v tem, da kilometre beležijo šele dve leti, pri starejših avtih pa je predhodna zgodovina lahko povsem neznana.

Kupec rabljenega vozila nikoli ne bo tako brez skrbi kot kupec novega. | Foto: Kupec rabljenega vozila nikoli ne bo tako brez skrbi kot kupec novega.

Kupec novega avtomobila torej nikoli ne bo tako brez skrbi kot kupec rabljenega. Je pa res, da morata obe poti do avtomobila – torej nakup novega in nakup rabljenega – obstajati vzporedno in istočasno. Tako namreč pravilno deluje avtomobilski trg: komu pa boste prodali svojo staro Fabio, ko boste kupovali novo Octavio?

Nov avto, brezhibno delovanje, le redni servisi in kar nekaj let miru pred okvarami – vzdrževanje novega avtomobila je precej drugačno od vzdrževanja rabljenega. Katerega torej kupiti? Novega ali rabljenega? Vse o tem preberite na portalu Simply Clever.

Nov avto – vožnja brez neznank

Ko kupujete nov avto, si lahko izberete natančno takega, kot si ga želite. Z motorjem, menjalnikom, opremo in dodatki po želji. Lahko ste tudi prepričani, da je res nov. Ni bil še udeležen v prometni nesreči, nima madežev na sedežih, diši po novem in ne po tobaku, na kolesih pa ima nove pnevmatike.

Tudi najnovejši model v Škodini ponudbi, novi KODIAQ, bo dosegljiv s financiranjem 1 %. K nam prihaja marca. | Foto: Tudi najnovejši model v Škodini ponudbi, novi KODIAQ, bo dosegljiv s financiranjem 1 %. K nam prihaja marca.

Z vsako novo generacijo so avtomobili tudi bolje opremljeni. Da so novi avtomobili tudi varnejši od starih, je jasno vsem, le malokdo pa ve, da to ni samo zaradi boljše in novejše varnostne opreme, ampak tudi zaradi čvrstejših karoserij in boljših vgrajenih materialov, kakršna so posebna jekla. Prav posebno poglavje so asistenčni sistemi in ostali vozni pripomočki. Novi avtomobili imajo tudi čistejše in gospodarnejše motorje kot avtomobili le eno avtomobilsko generacijo nazaj. Hkrati so ti motorji praviloma zmogljivejši, vozne zmogljivosti pa boljše – kljub motorjem z manjšo prostornino. Tudi na tem področju je tehnični napredek dovolj skokovit, da se razlika med motorji v letih kaj hitro vidi tudi v denarnici.

Poleg tega pa imamo ob nakupu novega avtomobila kupci običajno na voljo številne možnosti financiranja – ali pri prodajalcu avtomobila ali na bankah. Pogosto izbira financiranja pri prodajalcu novega avtomobila prinese še kakšen dodaten prihranek ali ugodnost. Pri nakupu rabljenega je teh možnosti precej manj.

Kako torej do novega?

Tisti, ki jim avto pomeni več kot zgolj nujen strošek ali le prevozno sredstvo od točke A do točke B, ki prisegajo na vonj novega avtomobila in si ne želijo neprijetnih presenečenj, kakršna lahko spremljajo nakup rabljenega, se bodo torej ozrli po kateri od dosegljivih in uresničljivih možnosti financiranja, med katerimi pa se marsikdo težko znajde.

Se tudi vam ne sanja, koliko bi morali plačevati za izbrano vozilo na mesec? Višja matematika ali celo znanost, pravite? Niso vsi načini financiranja nepregledni; avtomobilski prodajalci znajo svoje načine financiranja predstaviti tudi na povsem jasen način! Takšen način financiranja ponuja Škoda s svojo ponudbo 1% in 1%+. Na pregledni spletni strani omogoča funkcionalno grafično orodje natančen pregled vseh postavk financiranja.

Ne spreglejte