Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
23. 2. 2017,
7.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

promet promet

Četrtek, 23. 2. 2017, 7.29

6 let, 6 mesecev

Napoved bolj varnega leta na slovenskih cestah?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Na slovenskih cestah letos precej manj žrtev kot lani. Je to napoved prometno varnejšega leta ali posledica poostrenih policijskih nadzorov?

Lani je na cestah v Sloveniji umrlo 130 ljudi. Fotografija je simbolična. | Foto: dolenjskanews.com Lani je na cestah v Sloveniji umrlo 130 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: dolenjskanews.com

Škoda octavia RS policija | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Policija je 48 ur nadzorovala tovorni promet

Zjutraj se je na slovenskem avtocestnem križu končal posebni 48-urni policijski nadzor cestnega prometa, kjer so bili policisti še najbolj pozorni na tovorni promet. Na nekaterih odsekih je policija dodatno tudi nadzirala spoštovanje omejitve hitrosti.

V poostrenem nadzoru so sodelovali policisti iz postaj prometne policije, splošnih policijskih postaj, kriminalisti, policisti Specializirane enote za nadzor prometa, policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe, policisti vodniki službenih psov ter predstavniki Finančne uprave Republike Slovenije, Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo, predstavniki cestninskih nadzornikov in Cestel, ki opravlja tehtanje vozil.

Do zdaj skoraj pol manj žrtev kot lani

Potem ko smo dve leti zaporedoma poročali o povečanju žrtev na slovenskih cestah, je bil začetek letošnjega leta s tega vidika bolj spodbuden. Do 19. februarja so slovenske ceste zahtevale devet žrtev, lani v enakem obdobju je bilo žrtev že 16. Število januarskih žrev je bilo sicer na ravni povprečja zadnjih let, kjer pa je negativno najbolj izstopal prav lanski januar (13 žrtev).

Po podatkih Agencije za varnost v prometu (AVP) je bilo januarja na slovenskih cestah okrog 200 prometnih nesreč manj kot januarja lani in celo najmanj v zadnjih sedmih letih. Težje poškodovanih je bilo januarja 24, lani v enakem obdobju 57. Leta 2011 je bilo v prvem mesecu leta 64 težje poškodovanih.

Ali je to napoved bolj varnega leta ali pa posledica ostrejših nadzorov policije, bodo pokazali naslednji meseci.

Nevarni mobilni telefoni

Poleg hitrosti in velikega obsega tovornih vozil na vseh cestah v državi nevarnost povzroča tudi uporaba telefona med vožnjo. Lani sta tako policija kot tudi AVP izvedla več nadzorov oziroma preventivnih akcij za to področje. AVP je v sklopu nacionalne preventivne akcije Mobilni telefoni posnela preventivni oglas - ta je bil nedavno nagrajen na mednarodnem festivalu o prometni varnosti -, ki opozarja na nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

Ne spreglejte