Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 8. 2017,
10.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Natisni članek

letalonosilka Gerald R. Ford

Petek, 4. 8. 2017, 10.24

6 let, 7 mesecev

Največja letalonosilka ima revolucionaren sistem za vzlet in "ujem" letal

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Test letalonosilka Gerald R Ford | Foto Mornarica ZDA

Foto: Mornarica ZDA

Največja in najdražja letalonosilka na svetu predstavlja tudi povsem nova sistema za vzletanje in pristajanje vojaških letal na njenem krovu. Namesto katapulta na osnovi pare bo letala v zrak pognal elektromagnetni sunek.

Američani splavili največjo in najdražjo letalonosilko #foto


Prvi teden po splavitvi je nova ameriška letalonosilka Gerald R Ford, ki je postala največja in najdražja letalonosilka do danes, uspešno izvedla prve vaje v morju. Z njenega krova so vzletela in pristala prva vojaška letala, pri tem pa so uporabljala povsem nov sistem te ameriške letalonosilke.

Ladjo so razvijali in izdelovali vse od leta 2009, vanjo pa so vložili 12,8 milijarde ameriških dolarjev. To je prva letalonosilka nove generacije po 40 letih, prav tako je to prva ladja v razredu Gerald R. Ford. Dela bi morala biti končana že septembra 2015, strošek gradnje pa so ocenjevali na 10,5 milijarde dolarjev. Gigantska ladja je Američane nazadnje stala okrog 13 milijard dolarjev, v floti pa bo nadomestila ladjo USS Enterprise. To so uporabljali med letoma 1962 in 2012.

Gigantska ladja je Američane nazadnje stala okrog 13 milijard dolarjev, v floti pa bo nadomestila ladjo USS Enterprise. | Foto: Mornarica ZDA Gigantska ladja je Američane nazadnje stala okrog 13 milijard dolarjev, v floti pa bo nadomestila ladjo USS Enterprise. Foto: Mornarica ZDA Slovo več kot 60 let starega principa katapulta

Za vzlet s krova namreč več ne uporablja klasičnih katapultov, ki so bili do danes tradicionalni način za hiter pospešek letal na krovu in doseganje ustrezne vzletne hitrosti. Katapulti so več kot 60 let uporabljali sistem na osnovi pare, nova letalonosilka Gerald R. Ford pa uporablja elektromagnetni sunek. Sistem je razvilo podjetje General Atomics. Američani ga v primerjavi s klasičnim katapultom opisujejo kot precej manj zapletenega za upravljanje in vzdrževanje. Tudi vzletna potisna energija takega sistema je večja kot do zdaj.

Na ladji bo nov tudi sistem pristajanja oziroma upočasnjevanja letal. Tudi ta sistem so razvili pri General Atomicsu. Za nadzorovan pojemek bo skrbel sistem elektromotorjev (in sistemov za rekuperacijo kinetične energije), ki bo nadomestil dozdajšnji sistem na osnovi hidravlike.

Video: Vzlet letala z letalonosilke Gerald R. Ford

Elektromagnetski princip za začetni sunek letala. Američani ga v primerjavi s klasičnim katapultom opisujejo kot precej manj zapletenega za upravljanje in vzdrževanje.  | Foto: Mornarica ZDA Elektromagnetski princip za začetni sunek letala. Američani ga v primerjavi s klasičnim katapultom opisujejo kot precej manj zapletenega za upravljanje in vzdrževanje. Foto: Mornarica ZDA

Nov sistem za "ujem" letala je bolj zanesljiv, lažje ga je tudi nadzorovati. | Foto: Mornarica ZDA Nov sistem za "ujem" letala je bolj zanesljiv, lažje ga je tudi nadzorovati. Foto: Mornarica ZDA

Ne spreglejte