Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
24. 7. 2015,
14.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

promet promet gasilci

Petek, 24. 7. 2015, 14.02

6 let, 6 mesecev

"Naj tisti, ki je napisal zakon, za minuto zajame dih. Videl bo, kako dolga je minuta."

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec tedna lahko na cestah spet pričakujemo veliko gneče in najbrž tudi zastoje. Dars in policija opozarjata na pravilno razvrščanje v primeru nesreč, gasilci pa na nesmiselno zakonodajo.

Dars: Napredek je opazen, a stanje še ni povsem zadovoljivo

Pri Darsu so pred novim prometno zelo obremenilnim koncem tedna še enkrat poudarili pomen pravilnega razvrščanja v primeru prometnih nesreč na avtocestah, ki olajša prehod reševalnim vozilom. Kot ugotavljajo, se je razvrščanje vozil v primeru zastoja na avtocesti v primerjavi s prejšnjimi izkušnjami tudi po mnenju drugih intervencijskih ekip (gasilcev, reševalcev …) izboljšalo.

Tudi letos bo Dars izvedel akcijo Reši življenje, ki je namenjena ozaveščanju o pravilnem razvrščanju na avtocesti. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v nesreči, vozniki omogočijo hitrejši dostop reševalnih in drugih intervencijskih vozil do ponesrečencev, kar poveča možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Vedno ko se na avtocesti pojavi zastoj, ne le v primeru nesreč, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, je poudaril Ulrich Zorin, vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti pri Darsu. Enako velja tudi za promet v predorih.

Že ta konec tedna veliko odsekov, kjer so zastoji zelo verjetni

Vse konce tedna do konca avgusta je mogoče pričakovati precejšnjo gostoto prometa proti turističnim krajem, predvsem iz Avstrije proti slovenski in hrvaški Istri. Večje zgostitve prometa je mogoče pričakovati še zlasti ob sobotah na avstrijski in slovenski strani predora Karavanke.

Zastoje lahko pričakujemo na gorenjski avtocesti tudi na izvozu za Bled v smeri Karavank ter na cesti Lesce–Bled, na zahodni ljubljanski obvoznici od Kosez mimo Brda do razcepa Kozarje in naprej proti Vrhniki, občasno tudi na južni ljubljanski obvoznici med Vičem in razcepom Kozarje, na avtocesti Maribor–Ptuj na koncu avtoceste pri Ptuju ter naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Na Primorskem je pričakovati zastoj od izvoza s hitre ceste v Kopru proti mejnemu prehodu Dragonja, torej na cesti Koper–Šmarje–Dragonja, na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu ter proti mejnima prehodoma Sečovlje in Jelšane.

Večja vzdrževalna dela le še na štajerski avtocesti

"V soboto, 25. julija, se začnejo počitnice v nekaterih deželah Nemčije, predvsem opozarjamo na močno povečan promet na obalnih cestah ter naprej proti mejnim prehodom s Hrvaško. Povečan promet tudi v smeri notranjosti države je zlasti na obalnih cestah ter primorski avtocesti odslej mogoče pričakovati že v soboto čez dan ter v nedeljo od popoldneva proti večeru. V sredo, 5. avgusta, je mogoče pričakovati povečano gostoto tovornih vozil pred mejo s Hrvaško zaradi praznika na Hrvaškem," napovedujejo pri Darsu.

"Avtoceste po nekaterih izračunih ostajajo med sedemkrat do devetkrat varnejše kot ceste nižjih kategorij. Dars je letos neposredno za povečanje varnosti namenil 3,6 milijona evrov. Velik del pozornosti bomo namenili zamenjavi dotrajanih varnostnih ograj z novimi, ki bodo zagotovile bistveno manjšo možnost preboja vozil," napoveduje Zorin.

Večja vzdrževalna dela bodo pri Darsu opravljali le še na štajerski avtocesti, kjer pa bodo delovišča organizirali tako, da bosta v vsako smer še vedno odprta dva vozna pasova.

Ne spreglejte