Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Natisni članek

proizvodnja vozil Revoz tovarna avtomobilov

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Lani na ceste 96 milijona novih vozil, proizvodnja še naprej raste ...

Na svetu vsako sekundo izdelajo tri nova vozila, Slovenci pa smo celo med najbolj pridnimi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Lani so na svetu izdelali 96 milijonov novih vozil, samo v Evropi jih je na ceste zapeljalo 22 milijonov. Slovenci imamo le eno avtomobilsko tovarno, toda naš relativni doprinos proizvodnji vozil in osebnih avtomobilov je nad povprečjem Evropske unije.

Slovenija je bila lani zaslužna za 133 tisoč novih vozil. To so bili osebni avtomobili tovarne Revoz v Novem mestu.  | Foto: Gregor Pavšič Slovenija je bila lani zaslužna za 133 tisoč novih vozil. To so bili osebni avtomobili tovarne Revoz v Novem mestu. Foto: Gregor Pavšič

Poudarki:

- Lani so na svetu izdelali 96,1 milijona novih vozil (77,3 milijona osebnih avtomobilov).
- V Evropski uniji so lani izdelali 19,2 milijona vozil (20 odstotkov svetovne proizvodnje).
- Države EU v avtomobilski industriji zaposlujejo skoraj 13 milijonov ljudi.
- Lani so na svetu registrirali 95 milijonov novih vozil.
- Slovenija je lani izdelala 133 tisoč novih osebnih avtomobilov.

Avtomobilska industrija je posredno in neposredno v Evropi velik adut gospodarske rasti in zaposlovanja. Službo namreč zagotavlja 12,6 milijona prebivalcem Evropske unije, od tega približno četrtino neposredno v proizvodnji vozil, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Slovenci in avtomobilska industrija: Revoz skrbi za visok relativni delež

Pomemben dejavnik je tudi Slovenija. Čeprav imamo za zdaj le eno avtomobilsko tovarno v novomeškem Revozu, je naše povprečje aktivno zaposlenega prebivalstva v avtomobilskem sektorju nad povprečjem EU. Slovenija je v tem pogledu na osmem mestu v Evropi, kjer prednjačijo Češka, Slovaška in Nemčija. Slovenci so lani izdelali 133.700 osebnih avtomobilov.

Slovenija je po številu izdelanih vozil na enega neposredno zaposlenega delavca v proizvodnji vozil kar na petem mestu v Evropi, kjer so od nas uspešnejše Španija, Slovaška, Belgija in Finska.

Globalna proizvodnja vozil | Foto:

Češka ima v avtomobilski industriji zaposlen največji delež aktivnega prebivalstva.  | Foto: Škoda Češka ima v avtomobilski industriji zaposlen največji delež aktivnega prebivalstva. Foto: Škoda

Globalna proizvodnja vozil strmo raste, samo lani na ceste 96 milijonov novih

Globalno proizvodnja vozil in osebnih avtomobilov še vedno raste. Lani so po vsem svetu izdelali več kot 96 milijonov novih vozil, od tega največ na Kitajskem (28,4 milijona), v Evropi (22 milijonov) in Severni Ameriki (18,2 milijona).

V primerjavi z letom 2015 je proizvodnja narasla za skoraj pet odstotkov. Leta 2009 so na svetu izdelali še manj kot 50 milijonov novih vozil, od začetka gospodarske krize pa se je proizvodnja približno podvojila. Med vsemi izdelanimi vozili so lani proizvedli 77,7 milijona novih osebnih avtomobilov.

Evropa ima 230 tovarn za proizvodnjo in sestavljanje vozil, v Sloveniji za zdaj le ena

V Evropi so lani izdelali 16,4 milijona novih osebnih avtomobilov. Največ so jih izdelali v Nemčiji (5,5 milijona), Španiji (2,2 milijona), Veliki Britaniji (1,7 milijona), Franciji (1,5 milijona) in na Češkem (1,3 milijona). Več kot 86 odstotkov vseh izdelanih vozil v Evropski uniji predstavljajo osebni avtomobili.

V Evropski uniji je trenutno 230 tovarn za proizvodnjo ali sestavljanje novih vozil in motorjev. Nemci jih imajo 43, Britanci 34, Francozi 33 in Italijani 26. Kar 16 tovarn ima Poljska, Češka osem, Madžarska pet, Slovaška štiri in tako naprej. Slovenija še vedno ostaja pri edini v Novem mestu, kjer že ali še bodo izdelovali renault clia, renault twinga in smarta forfour (bencinsko in električno različico).

Skoraj polovico vseh novih vozil kupijo Azijci

Maj je bil na evropskem avtomobilskem trgu izjemno uspešen, saj je obseg prodaje novih osebnih avtomobilov skoraj dosegel raven pred začetkom gospodarske krize. Maja je prodaja avtomobilov v primerjavi z istim mesecem lani v EU narasla za 7,6 odstotka, kar pomeni 1,3 milijona registriranih novih avtomobilov. Na letni ravni je prodaja avtomobilov v EU zrasla za 5,3 odstotka. Vsi največji trgi so dosegli rast, izjema je le Velika Britanija.

Lani so po vsem svetu prodali 95 milijonov novih vozil, od tega dobrih 77 milijonov osebnih avtomobilov. Kar 46 odstotkov vseh avtov so kupili v Aziji, v Evropi pa 22,5 odstotka. To pomeni 20,2 milijona registriranih novih osebnih avtomobilov. V Sloveniji je bilo lani prvič registriranih 76 tisoč novih vozil, od tega 63 tisoč osebnih avtomobilov, kažejo podatki ACEA.

Ne spreglejte