Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

3

Natisni članek

izlet golf Volkswagen

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 10.19

6 let, 6 mesecev

Na poti v osrčje Azije že 70 dni: trije mladi Slovenci in 29 let stari VW golf "dvojka" #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

3

roadtrip golf | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Trije mladi Slovenci so kupili 29 let starega volkswagen golfa, priljubljeno "dvojko", in se z njim podali na več kot 20 tisoč kilometrov dolgo pot v osrčje Azije. Na poti so že 70 dni, v tem času pa jih avto ni pustil na cedilu.

Trije avanturistični Slovenci pred začetkom svoje poti proti Aziji. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Trije avanturistični Slovenci pred začetkom svoje poti proti Aziji. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Avtomobilski "roadtripi" ne poznajo meja pri izbiri vozil, ciljev in rdeče niti, ki na poti povezuje udeležence. Eden takih je tudi angleški The Adventurist, ki udeležence iz Evrope v pelje osrednjo Azijo. Glavni moto vožnje je uporaba starega in "slabega" avtomobila. Udeležili so se ga tudi trije Slovenci, ki so se na pot odpravili z 29 let starim volkswagen golfom druge generacije. Medtem ko večina tam daleč v Rusiji svoj utrujeni avtomobil nameni uničenju, se nameravajo sami v Slovenijo z avtom tudi vrniti.

Golfa so v Trbovljah kupili za 200 evrov

Namen prireditve je združiti humanitarnost in iznajdljivost. V avto so se usedli Alen Grzelj, Andraž Trzan in Anita Volčanjšek. Uradni start je sicer v Londonu, kjer pa se udeležencem ni treba nujno pojaviti. Slovenci so se na pot odpravili 11. julija in potujejo že 70 dni. Organizatorji so jim ponudili le majico in nalepke, na poti pa so se morali znajti povsem sami.  

"Golf je bil naša prva in edina izbira. To je tipični slovenski avto iz osemdesetih let let. Takoj smo se odločili zanj, poimenovali pa smo ga Majstr," pravi Volčanjškova. Njihov golf je letnik 1988. Iskali so različico z bencinskim motorjem, ki je ni bilo lahko dobiti. Ko so takega golfa odkrili v Trbovljah, je imel 200 tisoč prevoženih kilometrov. "Po koncu naše poti jih bo imel dodatnih 30 tisoč. Zelo dobro se drži za avto, ki nas je ob nakupu stal 20 evrov, z njim pa smo prepotovali pol Azije."

Na poti od Kaspijskega jezera proti puščavi in Aralskemu jezeru. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na poti od Kaspijskega jezera proti puščavi in Aralskemu jezeru. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Menjave gum so na tako dolgi poti skozi dežele, kjer so ceste vse prej kot urejene, reden pojav. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Menjave gum so na tako dolgi poti skozi dežele, kjer so ceste vse prej kot urejene, reden pojav. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Nepogrešljivo okostje z rogovi, ki jezi ruske policiste

Na sprednjem delu izstopa okostje z rogovi, ki so ga poimenovali Štef. Konjska glava jih spremlja že od mesta Aral v Kazahstanu. Rogove so našli ob cesti v Mongoliji, Slovenci pa pravijo, da jih bo dodatek spremljal vse do vrnitve domov. Policisti so jih občasno ustavili in zahtevali umik rogov.

Brez daljšega postanka so prevozili Balkan in Turčijo, v Iranu pa nekoliko upočasnili ritem zaradi spoznavanja pokrajine in znamenitosti. Prve zares slabe ceste so spoznali v Turkmenistanu, pričakale pa so jih tudi v Kirgizistanu in Mongoliji. Tam so se srečali z avstralsko ekipo, nekaj časa potovali skupaj in si pomagali pri vsakodnevnih peripetijah na njihovih cestah.

V 70 dneh se v avtu še niso skregali

Čeprav so na poti že 70 dni, se fanta in dekle v slovenskem golfu še niso skregali. Vsi trije zelo radi potujejo in so bili že pred tokratnim "relijem" skupaj v tujini.

"S človekom si dnevno 24 ur in tu ni pobega. Dobro se razumemo, si pa je treba neke stvari povedat v obraz, jezo je brez pomena kopičiti. Potrpežljivost, ogromno dobre volje in smisel za humor, pa gre. Na taki poti pač ni hotelov in luksuza, s člani si še ponoči v avtomobilu oziroma šotoru. Prekampirali smo vso pot, v Iranu smo si enkrat privoščili hostel, potem pa šele v Mongoliji jurto in enkrat hostel, pa zdaj v Rusiji v Stalingradu spet za eno noč. Vsi trije imamo radi svobodo in večerje na prostem. Komarji nas niso motili, prostora za kamp pa tudi ni težko poiskati. Pogosto smo spali na njivah, sadovnjakih, tudi na plaži, zapuščenih mestih, parkiriščih," dodaja Anita.

Pot bo skupno dolga okrog 23 tisoč kilometrov

Do Volgograda so prevozili 20 tisoč kilometrov, do vrnitve v Ljubljano jih čaka še okrog tri tisoč. Slabše spomine imajo le na pot prek Turčije (kljub tam zelo dobrim cestam), zato pa si bodo zapomnili gostoljubje v Iranu in predvsem Kirgizistanu.  

Ne spreglejte