Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 11. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

most Eshima Osashi Japonska

Petek, 18. 11. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Most Eshima Ohashi – je vožnja res zastrašujoča, kot kažejo fotografije?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Zaradi optične prevare se zdi vožnja čez japonski betonski most Eshima Ohashi zastrašujoča in skoraj nemogoča, toda naklona na obeh koncih 1,7 kilometra dolgega mostu sta v resnici precej zmerna.

Pogled na most daje vtis zelo strmega naklona, toda v resnici je to optična prevara. Naklon je največ šestodstoten.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Pogled na most daje vtis zelo strmega naklona, toda v resnici je to optična prevara. Naklon je največ šestodstoten. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Most je visok 43 metrov, po jezeru Nakaumi pod njim plujejo tudi ladje.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Most je visok 43 metrov, po jezeru Nakaumi pod njim plujejo tudi ladje. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Japonski most Eshima Ohashi spada med najbolj prepoznavne mostove na svetu. Če sklepamo po njegovih fotografijah, bi most, ki spominja na vlak smrti, bolj spadal v zabaviščni park kot na prometno cesto. Čez njega se vseeno dnevno nemoteno pelje na tisoče ljudi. Kakšna je skrivnost japonskega mostu?

Strm naklon je odvisen od zornega kota fotografije

Most je zaslovel zaradi optične prevare. Če ga fotografiramo, tik preden ga prečkamo, se zdi njegov naklon izredno strm in na prvi pogled je vožnja čez most skoraj nemogoča. Toda fotografije in videoposnetki, ki nastanejo od strani, kažejo povsem drugačno sliko.

Most, ki povezuje mesti Matsue in Sakaiminato ter vodi čez jezero Nakaumi, iz drugega zornega kota ni več tako zastrašujoč. Na eni strani znaša naklon dobrih šest, na drugi pa dobrih pet odstotkov. Tak naklon je sicer relativno strm, a naklon številnih slovenskih cest krepko presega deset odstotkov.

Video: kako se je peljati čez most

Betonski most je dolg 1,7 kilometra in širok 14 metrov

Optična prevara je posledica dolžine mostu, ki znaša kar 1,7 kilometra. Celoten vzpon je namreč zelo dolg, iz določenega zornega kota pa se opazovalcu zdi, da se je treba na višino dobrih 40 metrov dvigniti na zelo kratki razdalji. Eshima Ohashi je sicer najdaljši betonski most na Japonskem in tretji najdaljši na svetu.  

Ne spreglejte