Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 12. 2014,
7.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mitsubishi Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Sobota, 20. 12. 2014, 7.33

7 let, 12 mesecev

Mitsubishi outlander PHEV - ob dveh elektromotrjih obljubljena poraba le 1,9 litra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hibridna različica outlanderja, ki je na voljo le z bogatejšimi paketi opreme, je odlična alternativa enako opremljeni dizelski. Tudi pri ceni - najcenejši po ceniku stane 41.290 evrov.

Trojna kombinacija

Outlander je srednje velik športni terenec, ki ima hibridni pogon (PHEV). V njegovem primeru je to kombinacija bencinskega motorja in dveh elektromotorjev.

Pri Mitsubishiju pravijo, da outlander PHEV združuje tri Mitsubishijeve elemente: tehniko električnega pogona kot dediščino električno gnanega modela i-MiEV, štirikolesni pogon kot dediščino legendarnega športnega modela lancer EVO in izkušnje s športnimi terenci (SUV) kot dediščino tudi že legendarnega terenca pajera.

Vzporedni ali zaporedni hibridni pogon

Pogon sestavljata dva sklopa. Spredaj sta bencinski motor (89 kW) in elektromotor (60 kW), zadaj "le" elektromotor (60 kW), nadzorna elektronika pa skrbi, da sistem deluje, kolikor je le mogoče, le na električen pogon. Tako v primeru, ko je baterija zmogljivosti 12 kilovatnih ur dovolj polna, avtomobil ženeta oba elektromotorja.

Ko se baterija preveč izprazni, se zažene bencinski motor, ki deluje nekoliko nad vrtljaji prostega teka in le polni baterijo. Takrat torej deluje kot zaporedni hibrid.

Če pa voznik zahteva več zmogljivosti od pogona in pohodi plin, začne tudi bencinski motor poganjati (seveda le sprednji kolesi, a tudi generator, ki polni baterijo, da lahko poganjata tudi elektromotorja), kar pomeni, da se vede kot vzporedni hibrid.

Energijo lahko črpa tudi iz hišne vtičnice

Hibridni outlander ima povečano zmogljivost svoje 300-voltne baterije, ki jo je mogoče polniti tudi na domači električni vtičnici, s takšno zmogljivostjo pa lahko prevozi 52 kilometrov poti.

To zadostuje za večino današnjih mestnih in primestnih uporabnikov, da se vsaj v delovnih dneh vozijo le z elektriko, kar je bistveno ceneje kot v primeru klasičnih hibridov z "manjšo" baterijo.

Sicer pa takšen outlander porabi normno le 1,9 litra bencina na 100 kilometrov ter v zrak spusti zgolj 44 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. S tem spada tudi med kandidate za slovenske subvencije varčnih vozil, če (ko) bodo te spet na voljo – predvidoma že v začetku leta 2015.

Tudi na pogled drugačen

Zaradi dodatnega pogona in pripadajoče baterije, ki je nameščena v dnu avtomobila, je outlander PHEV nekoliko drugačen od običajnega outlanderja – znotraj je na zadnji klopi dno višje za 45 milimetrov, za 19 milimetrov je višje dno prtljažnika in ta je s tem izgubil le 14 litrov prostornine, kar pomeni, da zdaj meri 463 litrov.

Zaradi hibridnega pogona so mu spremenili merilnike in prestavno ročico ter dodali nekaj funkcij (tok energije, pregled porabe …) v meni osrednjega zaslona.

Nekaj razlik pa je tudi zunaj, in sicer so drugačni motorna maska, obrobi pragov, odbijača, zadnje luči in platišča. Seveda je takoj prepoznaven tudi po značilnih napisih na zadku ter bokih.

Kako je hibrid lahko konkurenčen turbodizlu?

S svojim teoretičnim skupnim dometom (bencin in elektrika) 824 kilometrov je takšen outlander že dobra alternativa dizelsko gnanim različicam. Tu je treba upoštevati tudi druge prednost bencinskih motorjev (mirnejši in tišji tek, manj smradu, hitrejše ogrevanje notranjosti …), poleg tega pa slovenski zastopnik ponuja outlander PHEV po precej privlačni ceni 41.290 evrov za paket opreme instyle in tisočaka več za opremo instyle+.

Primerljiv dizelski outlander (s štirikolesnim pogonom in podobno opremo) stane 37.490 evrov in če upoštevate (morebitno) državno subvencijo treh tisočakov, sta avtomobila cenovno že zelo blizu. In če kupec med delavniki ne prevozi bistveno več kot 50 kilometrov na dan, pomeni, da se bo ta čas vozil skoraj zastonj, medtem ko je dizelsko gorivo pač treba plačevati dražje od elektrike.

Ne spreglejte