Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2007,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 11. 2007, 9.56

8 let

Ministrstvo za promet o kompletu za prvo pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za promet je objavilo dokument z naslovom "Namera o spremembi Pravilnika o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil".

Gre za predlog, po katerem bi lahko lastniki vozil, prvič registriranih pred 1. januarjem 2005, ki že imajo v vozilu komplet za prvo pomoč, še naprej uporabljali dosedanje komplete prve pomoči - seveda ob pogoju, da imajo komplet za prvo pomoč higiensko vzdrževan, nepoškodovan in z veljavnim rokom uporabe.

Pravilnik o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil (Uradni list RS, št. 106/04, 134/04 in 136/04-popravek), v svojem 10.a členu določa, da morajo biti s kompletom za prvo pomoč, ki ustreza temu pravilniku, opremljena vsa vozila, ki so bila prvič registrirana po 1. januarju 2005. Za ostala vozila, ki so bila prvič registrirana pred tem datumom, pa določa, da morajo biti njihovi kompleti za prvo pomoč usklajeni z določbami 3. in 4. člena pravilnika po 1. januarju 2008. V okviru analize izvajanja te določbe smo ugotovili:

- po oceni izvajalcev tehničnih pregledov vozil ima ta trenutek le približno 15 odstotkov vozil, registriranih pred 1. januarjem 2005, nov komplet za prvo pomoč

- prejeli smo pobude občanov, ki opozarjajo na pretiranost časovne zahteve o naknadni uskladitvi vsebine kompletov v vozilih, ki so bila prvič registrirana pred 1. januarjem 2005.

Na podlagi navedenih dejstev je bila ponovno pretehtana določba, da morajo biti kompleti za prvo pomoč za vozila, registrirana pred 1. januarjem 2005, usklajeni z določbami 3. in 4. člena pravilnika po 1. januarju 2008. Analiza je pokazala, da se pravilnik v tem delu ne izvaja in da stopnjevana uporaba represivnih mehanizmov glede na sorazmerno majhen vpliv na varnost v prometu ni utemeljena, ter da ni zagotovil, da bi samo na ta način dosegli cilj ustrezne opremljenosti vozil. Ministrstvo za promet je ugotovilo, da je potrebno vztrajati na zastavljenem cilju sodobne opreme prve pomoči v vozilih, da pa je potreben razmislek o uspešnejših in učinkovitejših mehanizmih uveljavljanja.

Ministrstvo za promet je naklonjeno spremembi veljavnega pravilnika o kompletu za prvo pomoč in predlaga črtanje drugega stavka 10.a člena in s tem zahtevo, da morajo vsi uporabniki vozil, prvič registriranih pred 1. januarjem 2005, naknadno uskladiti svoje komplete za prvo pomoč z določbami pravilnika. V praksi to pomeni, da bodo lastniki vozil, prvič registriranih pred 1. januarjem 2005, ki že imajo v vozilu komplet za prvo pomoč, še naprej lahko uporabljali dosedanje komplete prve pomoči - seveda ob pogoju, da mora biti komplet za prvo pomoč higiensko vzdrževan, nepoškodovan in z veljavnim rokom uporabe.

Na drugi strani pa Ministrstvo za promet ugotavlja, da ostaja končni cilj nespremenjen, saj je posodobljen komplet prve pomoči v skupnem interesu vseh udeležencev v prometu. Ministrstvo za promet verjame, da je mogoče ta cilj doseči na drug način, in sicer z bistveno večjim informiranjem in ozaveščanjem javnosti. V ta namen se želimo povezati z različnimi organizacijami, ki lahko prispevajo k hitrejši posodobitvi opreme za prvo pomoč v vozilih. Izkoristiti želimo tudi možnosti, ki jih ponuja intenzivnejše sodelovanje z organizacijami civilne družbe.

V primeru, da bo navedeni predlog podprt v procesu nujnih usklajevanj, bo spremenjena zahteva pravilnika začela veljati še v letošnjem letu.

Ne spreglejte