Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
20. 4. 2016,
5.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Ekskluzivni Avtomoto Potovalni Avtomoto Mercedes-Benz

Sreda, 20. 4. 2016, 5.46

6 let, 6 mesecev

Mercedesov navtični projekt: 14-metrska luksuzna jahta arrow460 granturismo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Mercedesov navtični projekt: 14-metrska luksuzna jahta arrow460 granturismo | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je v sodelovanju z navtično družbo Silver Arrows Marine predstavil 14,14-metrov dolgo luksuzno jahto, pri kateri podčrtuje svoj elegantno-dinamični avtomobilski dizajn po načelu čutne čistosti "sensual purity". Seveda niso pozabili na zmogljivosti, prvovrstno opremo in uporabnost. Predstavljajo jo kot srebrno puščico morij.

Avtomobilska silhueta krasi vodno gladino

Dobrih 14 metrov dolgo konceptno plovilo nad vodno linijo riše silhueto enega najlepših in najbolj ekskluzivnih mercedesov iz aktualne palete modelov. Gre seveda za razkošni S kabrioleta. Pri tem pa so poskrbeli, da ta elegantna jahta zmore ponuditi tudi odlične plovne lastnosti in uporabnost. Z vidika praktičnosti jo torej predstavljajo kot nekakšen navtični crossover, križanca, ki omogoča hitre enodnevne izleta v slogu gliserja in udobne nočitve oziroma nekajdnevne morske avanture.

Od leta 2010 pri Mercedesu za širjenje filozofije svoje znamke načrtno sodelujejo s partnerji z različnih področij, s katerimi izdelujejo zanimive projekte. Gre seveda za skrbno premišljene poteze, ki bogato tradicijo, tehnologijo in dizajn Mercedesa predstavljajo kot življenjski slog posameznih panog, kot so moda, kulinarika, arhitektura, navtika ...

Srebrno puščico morij kot nov način oblikovnega pristopa v križanju različnih plovil skozi avtomobilski dizajn predstavlja tudi Gorden Wagener, podpredsednik oblikovanja v koncernu Daimler, ki pravi, da so z razvojem nove motorne jahte ob pomoči navtičnega partnerja uspeli prenesti Mercedesovo filozofijo v navtično industrijo na način, ki je v ladjedelništvu povsem nov. Pravi, da so na valove postavili nov koncept avantgardnega stila in udobne elegance.  | Foto: Mercedes-Benz Srebrno puščico morij kot nov način oblikovnega pristopa v križanju različnih plovil skozi avtomobilski dizajn predstavlja tudi Gorden Wagener, podpredsednik oblikovanja v koncernu Daimler, ki pravi, da so z razvojem nove motorne jahte ob pomoči navtičnega partnerja uspeli prenesti Mercedesovo filozofijo v navtično industrijo na način, ki je v ladjedelništvu povsem nov. Pravi, da so na valove postavili nov koncept avantgardnega stila in udobne elegance. Foto: Mercedes-Benz

Kaj pomeni oblikovanje po načelu "sensual purity" (čutna čistost)?

Prvi mož zunanjega oblikovanja pri Mercedesu Robert Lešnik je imel jeseni na Mercedes-Benz Fashion Weeku v Ljubljani predavanje o filozofiji znamke, njenih proizvodih, sodobnem videnju prestiža, holističnem pristopu k dizajnu in bipolarnosti znamke, ki naj bi uspešno združevala inteligenco in prestiž. Tam je pojasnil novi oblikovalski pristop Mercedesa, po katerem so zdaj oblikovali tudi to prestižno plovilo:  

"Besedna zveza "sensual purity" (čutna čistost) je popoln primer bipolarnosti pristopa. Čutnost in čistost si namreč pogosto stojita na nasprotnih polih. Pa vendar skupaj delujeta odlično."

Vrhunsko oblikovanje do zadnje podrobnosti

Predsednik navtičnega podjetja Silver Arrows Marine Ron Gibbs projekt z Mercedesom predstavlja kot koncept, pri katerem je dizajn izpiljen do čisto zadnje podrobnosti. Pravi, da plovilo ponuja najboljši navtični inženiring z navdihom inovacij in elegance, ki jo predstavlja znamka Mercedes-benz. Združevanje navtičnega in avtomobilskega sveta v smislu oblikovanja, tehnologije in idej po njegovem postavlja nove standarde prestižnih jaht, ki so povsem nekaj novega.

Na tej konceptni jahti je veliko stvari povzetih po načelih visoke avtomobilske mode in tehnologije. Zasteklitev ima recimo funkcijo elektronskega nadzora svetlobne prepustnosti, kar izhaja iz sistema Mercedesovega sistema Magic sky technology. Veliko elementov oblikovanja in tehnike je povzetih po Mercedesovem modelu prihodnosti, konceptu F015. | Foto: Mercedes-Benz Na tej konceptni jahti je veliko stvari povzetih po načelih visoke avtomobilske mode in tehnologije. Zasteklitev ima recimo funkcijo elektronskega nadzora svetlobne prepustnosti, kar izhaja iz sistema Mercedesovega sistema Magic sky technology. Veliko elementov oblikovanja in tehnike je povzetih po Mercedesovem modelu prihodnosti, konceptu F015. Foto: Mercedes-Benz

Prestiž za deset oseb pa vinoteko in strojem, ki s skoraj tisoč "konji" reže valove

Arrow460–Granturismo, ki izžareva luksuz, rezerviran za izbrance, je nekakšen svojevrsten navtični kabriolet. Na njem je dovolj prostora za deset uživačev. Domiselno zasnovane steklene površine so podobno kot v avtomobilu pomične, dvigne se tudi vetrobransko steklo. Gre torej za zračen salon, v katerem je mogoče uživati v razgledu in kot v kabrioletu imeti veter v laseh. Podpalubje ponuja prilagodljiv nočni tloris z zložljivimi posteljami in razkošno kopalnico ter ločeno garderobo. Spisek želja glede opreme je v celoti prilagodljiv, avantgardo pa podčrtujejo z vinoteko in vgrajenim ledomatom. Vpliv avtomobilske znamke se pozna tudi pri kombinaciji materialov notranje opreme, kjer se les na inovativen način v  vzorcih 3D prepleta s kompoziti in ostalimi elementi iz sveta prestižnih avtomobilskih kabin.

Kar se tiče zmogljivosti, ta jahta sodi med atlete svoje vrste. Za pogon skrbita dva dizelska silaka Yanmar s skupno močjo 960 "konjev" oziroma 706 kilovatov. Potovalna hitrost morske srebrne puščice v avtomobilskih enotah znaša med 50 in 55 kilometri na uro. Več kot 13,5 tone težka jahta pa prek valov lahko pri polni obremenitvi motorjev drvi tudi z več kot 75 kilometri na uro.

Arrow460 granturismo se ponaša z zelo elegantnim videzom, ki po videzu in razmerjih nad palubo spominja na dinamično avtomobilsko oblikovanje. Gre za koncentrat čustveno-dinamičnega oblikovanja, povedo navtični arhitekti, ki so plovilo zasnovali. Po uporabnosti pa ta jahta združuje lastnosti cabin cruiserja, hitrega odprtega čolna in potovalne jahte. | Foto: Mercedes-Benz Arrow460 granturismo se ponaša z zelo elegantnim videzom, ki po videzu in razmerjih nad palubo spominja na dinamično avtomobilsko oblikovanje. Gre za koncentrat čustveno-dinamičnega oblikovanja, povedo navtični arhitekti, ki so plovilo zasnovali. Po uporabnosti pa ta jahta združuje lastnosti cabin cruiserja, hitrega odprtega čolna in potovalne jahte. Foto: Mercedes-Benz

Tehnični podatki motorne jahte Arrow460-granturismo:

skupna dolžina: 14,14 metra

ugrez: 0.93 metra

skupna širina: 3,97 metra

teža: 13,58 tone

prostornina rezervoarja za gorivo: 1.200 litrov

prostornina rezervoarja za svežo vodo: 500 litrov

pogonski sistem: 2 dizelska motorja Yanmar 6LY3-ETP s 353 kW (480 "konji")

potovalna hitrost: 28 do 30 vozlov na mirnem morju

največja hitrost: več kot 40 vozlov

Ne spreglejte