Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
30. 5. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Mercedes-Benz superšportnik

Torek, 30. 5. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Mercedesov hibridni superšportnik buri duhove in vizije oblikovalcev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Mercedes-Benz je napovedal vrhunskega hibridnega superšportnika, ki bo imel okrog tisoč "konjev" in bo stal okrog 2,7 milijona evrov. Medtem ko razkritih fotografij zanj še ni, so različni oblikovalci že predstavili svojo vizijo tega avtomobila.

To je torej le neuradna skica oziroma vizija hibridnega superšportnika, kakršnega bi lahko izdelali pri Mercedes-Benzu. | Foto: Yičeng Fan To je torej le neuradna skica oziroma vizija hibridnega superšportnika, kakršnega bi lahko izdelali pri Mercedes-Benzu. Foto: Yičeng Fan

Ekipa Roberta Lešnika še ni izdala uradne skice superšportnika

Potem ko je Mercedes-Benz napovedal skorajšnji razvoj hibridnega superšportnika z delovnim imenom project one, so svoje videnje njegove zunanjosti že izrazili številni oblikovalci. Uradno pri Mercedes-Benzu, kjer na področju zunanjega oblikovanja blesti Slovenec Robert Lešnik, za napovedanega superšportnika še niso izdali uradnih fotografij.

Obe fotografiji študije sta delo oblikovalca Jičenga Fana, ki je navdih iskal tako pri starih modelih Mercedes-Benza kot tudi pri sloganu "manj je več". Oblikovalska študija ima majhne žaromete, velika kolesa in odprtine za zrak, agresivni difuzor, vodoravno zelo dolge zadnje luči in podobno.  

Mercedes superšportnik študija | Foto:

V serijski avtomobil prihaja motor formule ena

Pri Mercedes-Benzu pa so pred dnevi potrdili tehnično specifikacijo tega hibridnega superšportnega avtomobila, ki bo prav zagotovo med glavnimi zvezdami jesenskega avtomobilskega salona v Frankfurtu. Poganjali ga bodo štirje elektromotorji (dva neposredno za pogon sprednjih koles), v avtomobilu pa bo še 1,6-litrski bencinski turbo motor V6 iz Mercedes-Benzovega dirkalnika formule ena. Preostala elektromotorja sta povezana prav s tem agregatom.

Ta motor bodo nekoliko prilagodili, a bo imel v cestni različici več moči in se bo tudi zavrtel vse do 11 tisoč vrtljajev v minuti. Vzdržljivost takega motorja ni težava, saj bodo obremenitve na cesti manjše kot v dirki F1, je vodja oddelka AMG Tobias Moer povedal za britanski Autocar. Moč se bo na kolesa prenašala prek avtomatiziranega ročnega menjalnika. Pri motorju, ki se zavrti tako visoko, ne morejo uporabiti menjalnika z dvojno sklopko.

Razvijal ga bo tudi zvezdnik F1 Lewis Hamilton

Avtomobil bo predvidoma stal okrog 2,4 milijona evrov, narediti pa jih nameravajo okrog 275. Po pričakovanju Moera bodo vse prodali še pred jesensko premiero v Frankfurtu, prvi kupci pa se bodo z njim lahko zapeljali prihodnje leto.

Za nizko težišče bodo skrbele litij-ionske baterije (zgolj z elektriko se bo mogoče peljati do 30 kilometrov daleč), za učinkovit oprijem pa vektorsko razporejanje navora med sprednjimi kolesi.

Masa superšportnika bo znašala okrog 1.300 kilogramov, pogonski sistem pa bo imel okrog tisoč "konjev" moči.

Najvišja hitrost bo znašala prek 350 kilometrov na uro, Bugattijevih hitrostnih rekordov pa pri Mercedes-Benzu ne nameravajo ogroziti. Nemci so potrdili, da se bo testni ekipi v razvojnem prototipu pridružil tudi zvezdnik formule ena Lewis Hamilton.

Ne spreglejte