Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Natisni članek

razred X Mercedes-Benz

Sreda, 26. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Mercedes razred X: prvi premium poltovornjak kot nadgradnja športnih terencev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Mercedes-Benz s študijo razreda X kot prvi premium proizvajalec stopa v razred srednje velikih poltovornjakov. Ponudili jih bodo kot nadgradnjo velikih športnih terencev, namenjen bo tako kmetovalcem, gradbincem, gozdarjem kot tudi družinam z aktivnim življenjskim slogom. Avtomobil bodo poganjali zmogljivi motorji V6, veliko obljublja tudi stalni štirikolesni pogon z dvojno zaporo diferenciala.

Pri Mercedes-Benzu so prepričani, da bo novi razred X med srednje velikimi poltovornjaki postavil nova merila in smernice za prihodnost. V ta razred vstopajo kot prvi premium proizvajalec in upajo s prebojem na ključnih trgih. | Foto: Mercedes-Benz Pri Mercedes-Benzu so prepričani, da bo novi razred X med srednje velikimi poltovornjaki postavil nova merila in smernice za prihodnost. V ta razred vstopajo kot prvi premium proizvajalec in upajo s prebojem na ključnih trgih. Foto: Mercedes-Benz Trend je jasen: poltovornjaki postajajo tudi družinska nadgradnja športnih terencev

Mercedes-Benz bo enak porast poltovornjakov kot med "ljudskimi" znamkami (samo v zadnjem obdobju so nova vozila predstavili pri Toyoti, Nissanu, Mitsubishiju, Fordu, Fiatu in Renaultu) poskušal ujeti tudi med premium kupci in jim ponuditi nadgradnjo klasičnega športnega terenca.

Poltovornjak je na eni strani robusten, varen in raznovrsten avtomobil, ki danes presega njegovo nekdanje dojemanje kot zgolj delovnega stroja. Poltovornjaki so postali vsakodnevno uporabni, zato se povečuje delež lastnikov med fizičnimi osebami, najpogostejša karoserijska izvedba pa je že postala dvojna kabina. Ta sicer zmanjša nakladalni prostor, a zato omogoča prevoz do petih potnikov. Zaradi širše uporabe so poltovornjaki že postali udobnejši in prijaznejši do potnikov, prav tako so nekateri med njimi tudi varnostno vse bolje opremljeni.

Notranjost bo na ravni limuzin in kombijev razreda V, trdijo pri Mercedes-Benzu. Obljubljajo tudi kakovostne materiale, napredne varnostne sisteme in večnamensko uporabnost svojega novega vozila. | Foto: Mercedes-Benz Notranjost bo na ravni limuzin in kombijev razreda V, trdijo pri Mercedes-Benzu. Obljubljajo tudi kakovostne materiale, napredne varnostne sisteme in večnamensko uporabnost svojega novega vozila. Foto: Mercedes-Benz

Poltovornjak bo namenjen tako zasebnikom, podjetjem kot tudi družinam z aktivnim življenjskim slogom. | Foto: Mercedes-Benz Poltovornjak bo namenjen tako zasebnikom, podjetjem kot tudi družinam z aktivnim življenjskim slogom. Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz že vnaprej odmislil uspeh v ZDA, domovini poltovornjakov?

Mercedes-Benz je včeraj na Švedskem pokazal študijo poltovornjaka, serijska proizvodnja in prodaja pa se bosta začeli proti koncu prihodnjega leta. Nemci bodo v razvoj vozila, ki si gene deli z nissan navaro in renault alaskanom, vložili okrog 100 milijonov evrov.

Ključni prodajni trgi bodo Evropa, Avstralija, Južna Afrika, Argentina in Brazilija, trdijo v podjetju, ki ga vodi Dietrich Zetsche. Med temi trgi ni ZDA, domovine poltovornjakov, kjer prevladujejo veliki poltovornjaki ameriškega porekla.

Vodstvo Mercedes-Benza je v Stockholmu priznalo, da podrobno spremljajo tudi razmere na severnoameriškem avtomobilskem trgu,kjer je letos prodaja srednje velikih poltovornjakov narasla za okrog 24 odstotkov.

Cene razreda X za zdaj še niso znane, vsekakor pa bo šlo za vozilo, s katerim bodo lahko Nemci kovali velike dobičke. Čeprav v Evropi poltovornjaki niso tako pogosti kot v Avstraliji ali Argentini, so tudi na stari celini vse bolj priljubljeni. | Foto: Mercedes-Benz Cene razreda X za zdaj še niso znane, vsekakor pa bo šlo za vozilo, s katerim bodo lahko Nemci kovali velike dobičke. Čeprav v Evropi poltovornjaki niso tako pogosti kot v Avstraliji ali Argentini, so tudi na stari celini vse bolj priljubljeni. Foto: Mercedes-Benz

Morebitni kupci nemškega premium poltovornjaka so …

Posamezne države so resnično naklonjene poltovornjakom. V Avstraliji imajo kar 14-odstotni tržni delež, skoraj 12-odstotnega imajo tudi v Argentini. Vsaj vsako osmo novo registrirano vozilo v teh državah je poltovornjak z nosilnostjo vsaj ene tone.

Med ključnimi kupci pri Mercedes-Benzu pričakujejo družine z aktivnim življenjskim slogom, uspešne posameznike s prav tako športnim načinom življenja, posameznike z željo po izstopajočem vsakodnevnem vozilu, različne gradbince, arhitekte, ponudnike storitev in tudi lastnike velikih posestev ter kmetovalce. Vsi našteti bodo morali imeti naklonjenost do premium vozil in bodo morali zanje seveda tudi plačati več kot za obstoječo konkurenco.

Razred X bo imel stalni štirikolesni pogon z dvema zaporama diferenciala in reduktorjem.  | Foto: Mercedes-Benz Razred X bo imel stalni štirikolesni pogon z dvema zaporama diferenciala in reduktorjem. Foto: Mercedes-Benz

Tudi Mercedes-Benz stavi na šestvaljne motorje, stalni štirikolesni pogon, dvojno zaporo diferenciala, reduktor …

Podobno kot Volkswagen z novim amarokom bo tudi Mercedes-Benz kot vrh ponudbe razreda X ponudil dizelske motorje V6 s stalnim štirikolesnim pogonom. Vozilo bo imelo reduktor in dve zapori diferenciala (sredinski in zadnji) z elektronsko podporo, kar bo navor preusmerjalo na kolo z najslabšim oprijemom.

To napoveduje zmogljiv pogon, s katerim bo razred X samozavestno zapeljal tudi na slabši teren. Zadnja prema je zaradi tovornih zmogljivosti opremljena s klasičnimi listnatimi vzmetmi, za boljše vozne lastnosti in udobje na asfaltu pa so te v Stuttgartu združili še z vijačnimi vzmetmi. Ker je pri poltovornjakih pomembna tudi izkušnja na asfaltu, se tudi njihove vozne lastnosti približujejo ravni športnih terencev.

Nosilnost razreda X bo znašala 1,1 tone, vozilo pa bo lahko vleklo tovor z maso do 3,5 tone.

Evropska vozila razreda X bodo izdelovali v Španiji

Avtomobil bo Mercedes-Benz izdeloval v sodelovanju z Nissanom, drugim najuspešnejšim proizvajalcem poltovornjakov z nosilnostjo vsaj ene tone. Razred X bo nastajal v Nissanovi tovarni v Barceloni v Španiji, vozila za južnoameriški trg pa bodo izdelovali v Renaultovi tovarni v Argentini. Tam se bo proizvodnja začela leta 2018.

Razred X bo imel nosilnost 1,1 tone, vlekel pa bo lahko do 3,5 tone tovora. | Foto: Mercedes-Benz Razred X bo imel nosilnost 1,1 tone, vlekel pa bo lahko do 3,5 tone tovora. Foto: Mercedes-Benz

Poltovornjak je bil nekoč pri BMW prvoaprilska šala, za Mercedes-Benz bo prihodnje leto že realnost. | Foto: Mercedes-Benz Poltovornjak je bil nekoč pri BMW prvoaprilska šala, za Mercedes-Benz bo prihodnje leto že realnost. Foto: Mercedes-Benz

 Zadnja prema je zaradi tovornih zmogljivosti opremljena s klasičnimi listnatimi vzmetmi, za boljše vozne lastnosti in udobje na asfaltu pa so te v Stuttgartu združili še z vijačnimi vzmetmi. | Foto: Mercedes-Benz Zadnja prema je zaradi tovornih zmogljivosti opremljena s klasičnimi listnatimi vzmetmi, za boljše vozne lastnosti in udobje na asfaltu pa so te v Stuttgartu združili še z vijačnimi vzmetmi. Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte