Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
6. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

DS Citroën Audi Lewis Hamilton Mercedes-Benz

Četrtek, 6. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Konec tedna se v Hongkongu začne nova sezona formule E

Mercedes: Namesto formule ena raje alternativa?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Mercedes-Benz že tretje leto kraljuje v formuli ena, zdaj pa so z rezervacijo mesta napovedali svojo selitev v alternativno električno formulo E. Nemci so pospešili razvoj električnih vozil, prvenstvo električne formule pa je zanje odličen razvojni laboratorij. V formuli E so letos že znamke Audi, DS, Renault, Jaguar, Mahindra in posredno tudi BMW.

Mercedes-Benz je s svojima voznikoma Lewisom Hamiltonon in Nicom Rosbergom trenutno kralj formule ena. Bodo čez dve leti raje izdelali električno formulo? | Foto: Reuters Mercedes-Benz je s svojima voznikoma Lewisom Hamiltonon in Nicom Rosbergom trenutno kralj formule ena. Bodo čez dve leti raje izdelali električno formulo? Foto: Reuters

Že ko smo pred dvema letoma obiskali dirko formule E na londonskih ulicah, smo jo označili za laboratorij avtomobilov prihodnosti. Čeprav v živo še zdaleč ne vzbuja takšnih čustev in navdušenja navijačev kot jih najbolj priljubljene dirke z avtomobili z bencinskim ali dizelskim motorjem, postaja zaradi vse očitnejšega razvoja električnih avtomobilov in sodelujočih proizvajalcev uradno svetovno prvenstvo z vse večjo kredibilnostjo.

V formuli E konkurečnost prinaša tudi priljubljenost na socialnih omrežjih. Lewis Hamilton ima na Instagramu 3,3 milijone, na Twitterju pa 3,8 milijona sledilcev. | Foto: Reuters V formuli E konkurečnost prinaša tudi priljubljenost na socialnih omrežjih. Lewis Hamilton ima na Instagramu 3,3 milijone, na Twitterju pa 3,8 milijona sledilcev. Foto: Reuters Mercedes-Benz ima rezervirano mesto v sezoni 2018/2019

Kot zadnji so se formuli E približali pri Mercedes-Benzu, ki se letos bližajo tretjemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka med vozniki in konstruktorji v formuli ena. Nemci na avtomobilskem salonu v Parizu razstavljajo svojo študijo električnega crossoverja in ker torej o elektriki resno razmišljajo, so tudi tik pred vstopom v formulo E. Vodstvo Mercedes-Benza je potrdilo, da so s promotorjem formule E podpisali pogodbo, na podlagi katere lahko postanejo eno izmed dveh novih moštev sezone 2018/2019.

V peti sezoni, ki se začne konec tedna v Hongkongu, bo sodelovalo še deset moštev. Med njimi so tovarniške ali satelitske ekipe proizvajalcev, kot so Audi, Renault, DS, Mahindra in Jaguar. Tudi BMW je kot partner ameriške ekipe Andretti že del formule E. Naslov prvaka med vozniki brani Sebastian Buemi, med ekipami pa Renault e.dams.

Dirkalniki formule E se nazven od dirkalnikov F1 najbolj razlikujejo po 18-palčnih Michelinovih gumah. Francoski gumarski proizvajalec želi prek formule E razvijati svojo gumo za športne avtomobile. Danes morajo dirkači med dirko še zamenjati baterije, čez dve leti bodo baterije predvidoma zdržale celotno dirko. | Foto: Reuters Dirkalniki formule E se nazven od dirkalnikov F1 najbolj razlikujejo po 18-palčnih Michelinovih gumah. Francoski gumarski proizvajalec želi prek formule E razvijati svojo gumo za športne avtomobile. Danes morajo dirkači med dirko še zamenjati baterije, čez dve leti bodo baterije predvidoma zdržale celotno dirko. Foto: Reuters

Električna formula kot razvojni laboratorij serijskih električnih avtomobilov

"Razvoj formule E spremljamo že dalj časa. Za zdaj imamo glede naše prihodnosti v avtomobilskem športu odprte še vse možnosti. Dejstvo je, da bo elektrifikacija igrala pomembno vlogo v prihodnosti avtomobilske industrije, dirkaški šport pa je bil vselej eden ključnih raziskovalno-razvojnih središč avtomobilskih proizvajalcev," je povedal Totto Wolff, vodja Mercedesovega športnega programa.

Predsednik koncerna Daimler Dieter Zetsche je ob študiji na pariškem avtomobilskem salonu napovedal, da bodo v okviru znamk Mercedes-Benz in Smart do leta 2025 predstavili deset serijskih električnih vozil. Ti bodo predstavljali od 15 do 25 odstotkov celotne prodaje.

Ne spreglejte