Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
7.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Frankfurt EQ BMW Mercedes-Benz

Sreda, 13. 9. 2017, 7.22

6 let, 6 mesecev

Avtomobilski salon IAA Frankfurt 2017

Mercedes-Benz in BMW v Frankfurtu napovedujeta boj za električno prevlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Mercedes-Benz EQA in BMW i Vision Dynamics

Na domačem prizorišču nemški proizvajalci nadaljujejo modelno ofenzivo. Mercedes-Benz je predstavil svoj prvi povsem električni avtomobil v segmentu C. Poganjata ga dva elektromotorja, Robert Lešnik pa je še nadgradil zasnovo oblikovalskega jezika Sensual Purity. Na drugem koncu razstavišča je BMW predstavil koncept i Vision Dynamics, ki se uvršča med modela i3 in i8 ter se bo zoperstavil teslinemu modelu 3.

Vizualna maska hladilnika služi prikazu izbranega voznega programa. Robert Lešnik je z ekipo s celotnega vozila odstranil praktično vse ostre robove ter jih nadomestil z aerodinamičnimi linijami. | Foto: Vizualna maska hladilnika služi prikazu izbranega voznega programa. Robert Lešnik je z ekipo s celotnega vozila odstranil praktično vse ostre robove ter jih nadomestil z aerodinamičnimi linijami.

Mercedesova napoved električne prihodnosti

Koncept EQA s sistemsko močjo več kot 200 kilovatov ima stalni štirikolesni pogon, ki navor po potrebi prenaša na zadnji kolesni par. Poleg električnega pogona je eden bolj zanimivih dejavnikov ravno njegov zunanji videz. Robert Lešnik je še nadgradil vizijo Sensual Purity ter drastično zmanjšal število ostrih robov in linij. Nadomestile so jih zaobljene spiralaste oblike, ki so združene z velikimi ploskvami. Virtualna maska hladilnika deluje mogočno, hkrati pa se glede na izbran vozni profil obarva v določeno barvo. Na primer, če je EQA v športnem načinu, se maska hladilnika obarva v ognjeno krilo, v programu Sport Plus pa se v maski prikažejo rdeče vertikalne linije. Koncept se lahko polni induktivno ali prek stenske polnilnice, baterijski paket pa lahko polnimo tudi na hitri polnilnici. S pomočjo vgrajene baterije s 60 kilovatnimi urami ima približno 400 kilometrov dosega.

Kljub novemu konceptu v družini EQ, bo prvi povsem električni avtomobil slonel na konceptu EQ, ki so ga predstavili lani v Parizu. Nosil bo oznako EQC in bo leta 2019 zapeljal iz tovarne v Bremnu.

BMW-jev drugi povsem električni model

Bavarski proizvajalec vozil je potrdil prehod koncepta v serijsko proizvodnjo, vendar so pri točnem datumu še precej skrivnostni. Nič manj niso skrivnostni glede tehničnih podatkov, razkrili so le, da bo od nič do sto kilometrov na uro potreboval manj kot štiri sekunde, dosegel več kot 200 kilometrov na uro in imel več kot 600-kilometrski doseg.

Pri BMW-ju so skrivnostni, a tretji član družine i naj bi imel več kot 600-kilometrski doseg. | Foto: Pri BMW-ju so skrivnostni, a tretji član družine i naj bi imel več kot 600-kilometrski doseg.

Aerodinamično zunanjo lupino krasijo podobno predimenzionirane ledvičke s koncepta X7 iPerformance, ki pa imajo tukaj le vizualen učinek – potreb po hlajenju motorja tukaj ni. Dodatno vizualno prepoznavnost podkrepijo še tanki žarometi LED in poudarjeni zračniki za hlajenje zavor. Stranska ogledala so zamenjale majhne kamere, aerodinamična platišča pa aktivno pomagajo podaljševati doseg vozila.

Mercedes-Benz EQA in BMW i Vision Dynamics | Foto:

Mercedes-Benz EQA in BMW i Vision Dynamics | Foto:

Ne spreglejte