Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
11. 3. 2016,
18.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Športni Avtomoto Mercedes-Benz

Petek, 11. 3. 2016, 18.48

6 let, 6 mesecev

Mercedes-AMG E43 4matic – športna preobrazba brez rohnečega stroja V8 in z manjšo porabo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Mercedesovi športni strojni kirurgi oddelka AMG so pripravili prvo različico športne preobrazbe novega razreda E. V nosu ni več stroja V8, temveč novi, lažji biturbo V6 bencinar z dobrimi 400 "konji".

V Affalterbachu obljubljajo, da bo tudi s šestimi valji še vedno preklemano hiter in oster

V skladu s svojim poslanstvom, ki v ospredje postavlja napredno tehniko, varnost in prvorazredno eleganco, je novi razred E dobil tudi športno različico, ki sledi tem vrednotam.

Inženirji Mercedesovega hišnega fitnesa, oddelka AMG, poudarjajo, da kljub odsotnosti osemvaljnika model mercedes-AMG E 43 4matic po hitrosti in ostrini ne bo prav nič zaostajal za tekmeci.

Športna preobrazba za seboj pušča karakter brutalnega bombnika – kakršnega so s 5,5-litrskim strojem V8 v nosu okusili tudi naši bralci – in med zavoje ter na odseke brez omejitev pošilja novo generacijo natreniranega atleta visoke elegance in prepričljive tehnike.

Pri tem v Affalterbachu poudarjajo, da zmogljivosti še nikoli do zdaj v tem razredu niso bile tako energijsko prepričljive.

Ključni mož oddelka Mercedes-AMG, šef Tobias Moers zagotavlja, da novi AMG E 43 4matic še vedno ponuja impresivno vozniško dinamiko, ki pa jo združuje z najvišjo mogočo mero učinkovitosti:

"Dve turbini pa tehnologija in tehnika, ki prihaja iz sveta vrhunskega motošporta, ter seveda značilno oblikovanje AMG daje našim strankam jasno sporočilo, da so zmogljivosti združene z najboljšo tehnologijo in intenzivnimi vozniškimi čustvi."

 | Foto:

V6 biturbo v njem dobil več moči

Že v uvodu smo zapisali, da gre za prvo različico AMG, ki so jo okusili tudi naši bralci, saj bodo skoraj zagotovo, ker tudi v sporočilu za javnost niso nikjer izrecno navedli, da temu ni tako, pripravili še močnejšo različico z osemvaljnikom v nosu.

Ne nazadnje je E AMG vedno bil tudi tekmec bavarske M power petice.

No, nikakor ne moremo napisati, da AMG E 43 4matic zaradi dveh valjev manj ni pravi AMG, naredili bi mu krivico. Tudi kar se tiče moči in navora, je vsakršna pripomba bolj kot ne nesmiselna.

Novi 3,0-litrski prisilno polnjeni V6 bencinar je dobili še zmogljivejši turbini in nove aplikacije programske opreme, ki krmili delovanje motorja. V praksi to pomeni, da vozniku ta motor zdaj ponuja še 25 kilovatov več moči, kot recimo v AMG C 43 coupeju, skupaj ima na voljo tako 295 kilovatov oziroma 401 "konjsko moč" pri 6.100 obratih v minuti.

Precej impresiven je tudi podatek o navoru. Tega je za 520 njutonmetrov v razmeroma širokem, a v primerjavi s konkurenčnimi stroji ne najširšem območju vrtilne frekvence od 2.500 do 5.000 vrtljajev. Pri navoru moramo povedati, da je številka pri našem testnem E AMG z dodatkom S bila še veliko bolj prepričljiva, tudi zaradi dveh valjev več.

Res pa je, da ta avtomobil želi biti bolj vsestranski, kar pomeni, da je še kako važno, kako žejna je njegova konjenica. Tovarna sicer obljublja laboratorijski testni dosežek z zelo zmernimi 8,3 litri porabe goriva. A če bo v realnem prometu v resnici zahteval dobro desetico, bo to glede na zmogljivosti še vedno zelo dober rezultat. Energijske zahteve stroja, ki smo ga gnali leta 2013 po stezi letališča v Lescah, so bile precej drugačne.

 | Foto:

Občutek lebdenja, a v resnici visoka stopnja oprijema in natančno vodenje

Za zanesljivo lego na cesti skrbi štirikolesni pogon 4matic, ki pa z razporeditvijo navora v razmerju 31:69 med prvo in zadnjo osjo nakazuje visoko zavezo k negi najbolj zahtevnih vozniških občutkov.

Dinamika nadzora gibanja karoserije in blaženja je zaupana športni različici zračnega vzmetenja air body control. Ta naj bi glede na izbrani vozni program ponujal najboljši kompromis med izjemno dinamično vožnjo, tudi po dirkaškem asfaltu, in udobjem, primerljivim z občutkom lebdenja v udobni nastavitvi podvozja ob udobnem križarjenju.

Na dvojno vlogo, športnika in udobne limuzine, naj bi temeljito pripravili tudi devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-TRONIC z krajšimi prestavnimi časi. Svoje pa k obljubam ostrine in natančnega vodenja doda še bolj neposreden volan.

Ne spreglejte