Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
26. 3. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

model X Avtosalon Ljubljana 2017 Tesla

Nedelja, 26. 3. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Med slovenskimi premierami na avtomobilskem salonu v Ljubljani tudi tesla X

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Tesla X | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Avtomobilski salon v Ljubljani se bo ponašal s 30 slovenskimi premierami, med katerimi bo tudi prva slovenska tesla X. Električni crossover ima dva elektromotorja, štirikolesni pogon, dva prtljažnika, šest sedežev in pospešek do sto kilometrov na uro v manj kot petih sekundah.

Tloris avtomobilskega salona, urnik dogajanja, cena vstopnic, kdo bo razstavljal?


Med 30 slovenskimi premierami tudi tesla X

Jutri popoldan se bo za javnost odprl avtomobilski salon v Ljubljani, ki se v slovensko prestolnico vrača po 16 letih. Med več kot 250 avtomobili bo na salonu prikazanih tudi 30 slovenskih premier. To so avtomobili, ki jih bodo trgovci prvič pokazali slovenski javnosti. Med temi bo tudi prva tesla model X na slovenskih tleh, kamor je prispela ta teden. Na razstavišče jo bo pripeljal ljubljanski Avantcar, ki bo na avtomobilskem salonu prisoten tudi z lastno vizijo mobilnosti prihodnosti in avtomobilskega "car sharinga".

Video: Sprehod okrog prve slovenske tesle X

Električni crossover, ki ima dva motorja in štirikolesni pogon

Prva slovenska tesla X, ki je kot električni crossover nadgradnja že znanega modela S, se predstavlja v različici 90D. Avtomobil ima torej vgrajena dva elektromotorja, ki imata oba po 193 kilovatov (260 "konjev") moči in avtomobilu zagotavljata štirikolesni pogon. Energija se hrani v litij-ionski bateriji s kapaciteto 90 kilovatnih ur, kar zagotavlja uradni doseg 440 kilometrov.

Do sto kilometrov na uro ta tesla X pospeši v 4,8 sekunde in doseže najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro. V ZDA tak avtomobil stane od slabih 99 tisoč dolarjev naprej.

V notranjosti izstopa velika površina vetrobranskega stekla, pokočni zaslon na dotik pa je že znan iz modela S. | Foto: Gregor Pavšič V notranjosti izstopa velika površina vetrobranskega stekla, pokočni zaslon na dotik pa je že znan iz modela S. Foto: Gregor Pavšič

Dvižna vrata, šest sedežev, dva prtljažnika …

Posebnost tesla X so dvižna zadnja stranska vrata, ki so sprva Tesli povzročila nemalo težav pri zagotavljanju tekoče proizvodnje. Vrata omogočajo lažji dostop do druge in tretje vrste sedežev. Slovenska tesla X ima šest sedežev, sicer pa avtomobil omogoča tudi sedemsedežno konfiguracijo. Prtljažnik zadaj je pri šestem in sedmem sedežu bolj zasilen, zato pa je prostora nekoliko več v nosu avtomobila. Tam seveda ni klasičnega motorja.

Podobno kot pri tesli S ostaja osrednja točka v notranjosti velik pokončni zaslon na dotik, s katerim voznik upravlja infozabavni vmesniko in tudi številne funkcije avtomobila. Voznikova vrata se odpirajo samodejno po stiku s kljuko, enako velja tudi za stranski zadnji in zadnja prtljažna vrata. Za razliko od modela S prinaša crossover višji položaj sedenja in tudi zaradi v streho potegnjenega vetrobranskega stekla boljšo preglednost na cesto.

"Učinek avtomobilskega salona se bo pokazal na daljši rok"

Tesla X bo seveda le eden izmed zanimivejših avtomobilov ljubljanskega avtomobilskega salona. Tudi drugi sodelujoči avtomobilski uvozniki in trgovci so morali pošteno zavihati rokave, da jim je uspelo v Ljubljano pripeljati večino svojih najbolj aktualnih modelov. Zaradi visokih standardov predstavitvenih prostorov bodo stroški za trgovce visoki, ti pa pozitivne učinke na prodajo pričakujejo na daljši rok.

"Tudi kdor še ne načrtuje nakupa avtomobila, bo po obisku salona lahko to začel načrtovati. Učinka salona ne moremo pričakovati že prihodnji mesec, temveč na daljši rok," je za Siol.net povedal Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji. Daljši pogovor z njim bomo objavili v ponedeljek zjutraj.
Ne spreglejte