Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
4. 9. 2014,
6.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 4. 9. 2014, 6.06

6 let, 7 mesecev

Mazda MX-5: Zastor je padel, čas je za novo zvezdo

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Mazda MX-5, japonski lahkokategornik in sinonim vozniško vzornega avtomobila, se je po četrt stoletja uspehov in več kot 900 tisoč prodanimi primerki pred našimi očmi pokazal v novi, četrti podobi.

Legendo je Mazdi v roke podal avtomobilski novinar

 | Foto: Neposredna odgovornost za nastanek avtomobilske ikone, ki se skozi prve tri generacije od bistva – vozniške odličnosti, preprostosti in pristopnosti – ni oddaljila niti za milimeter, pripada nekdanjemu avtomobilskemu novinarju Bobu Hallu. Ta je vodji razvoja pri Mazdi Gaiju Araiu že leta 1976 predlagal japonskega duhovnega naslednika do takrat že skoraj izumrlih, klasičnih britanskih roadsterjev.

Pet let pozneje, leta 1981, je Hall, takrat že zaposlen pri Mazdi kot vodja na novo odprtega razvojnega oddelka v Kaliforniji, dobil zeleno luč za projekt s skrivnim imenom Offline 55. Po osmih letih, leta 1989, je Mazda na avtomobilskem salonu v Chicagu predstavila prvo generacijo roadsterja, ki mu je bilo usojeno pisanje rekordov.

V ZDA imenovana miata, v Evropi MX-5 in na Japonskem roadster je zaradi omenjenih atributov, ki so zvesto sledili vzoru angleških iz šestdesetih let prejšnjega stoletja (oblikovni navdih so oblikovalci iskali v Lotusovem elanu), postala prodajna uspešnica. Mazda je izdelala kar 400 tisoč primerkov uživaškega avtomobila prve generacije, do leta 2014 pa vsega skupaj več kot 900 tisoč.

 | Foto:

Ste že doživeli "svoj" Jinba Ittai?

Enega svojih največjih zakladov je Mazda 25 let skrbno negovala in tudi ob menjavah generacij obravnavala z evolucijsko previdnostjo. MX-5 je skozi leta odrasla, postala samozavestnejša in nikoli ni izgubila zaščitnega znaka – občutka igrivosti in lahkotnosti. Velja, da v globalnem smislu bržkone ni avtomobila, pri katerem bi (katerakoli) avtomobilska znamka veselje do vožnje poudarjala bolj kot katerekoli druge atribute.

Njeno bistvo je danes enako kot pred petindvajsetimi leti, ponuditi nefiltriran odnos na relaciji avtomobil-voznik.

Tudi zato je izraz Jinba Ittai, poimenovanje doživetja veselja do vožnje, z dvosedežnim roadsterjem nerazdružljiv že od prvega avtomobila naprej. Ne čudi, da je Mazda te občutke sčasoma relativno uspešno prenesla tudi v svoje večje avtomobile.

Jinba Ittai ostaja nevidno jedro nove, četrte generacije. Mazda v novinarskem materialu vožnjo povezuje s čutnostjo. Bila naj bi namreč ključna pri razvoju vozila, ki bo oznako MX-5 popeljal v tretje desetletje enaindvajsetega stoletja. Številke, tehnični podatki in iskanje vse večjih zmogljivosti je v tem primeru popolnoma nepomembno, pravijo. Čutnost – ta je tista, ki zares šteje.

 | Foto:

Zastor je padel – čas je za novo zvezdo

Z novinke je pokrivalo iz svile snel izvršni direktor Mazde za Evropo Jefferey Guyton. Dober del 250 evropskih novinarskih kolegov je prvo predstavitev pozdravil s ploskanjem. Čeprav je MX-5 ostala v zavetju idealnih proporcev, značilnih za prve tri generacije, je z videzom vendarle presenetila.

Mazda je novinko oborožila z vsem, kar premore njihova uveljavljena oblikovalska filozofija KODO (posnemanje gibanja in vitalnosti), ter avtomobilskim zanesenjakom ponudila privlačno darilo.

Sodobno zašiljen videz prepoznavnim potezam, v katerih je mogoče zaslediti vse tri predhodnice, daje ostrino in prepoznavnost. Je krajša, nižja in širša od predhodnice in spoštovanje tradicije je očitno.

MX-5 se je bolj kot kdajkoli prej zanesla na čustva in jasno izražanje športnih genov. Oblika karoserije naj bi izražala japonski smisel za kontrast med gibanjem in mirovanjem.

Tudi zato je težko verjeti snovalcem, da malega roadsterja trenutni modni vzgibi ne zanimajo. Mazda je MX-5 postavila pred velik izziv: njen največji nasprotnik bo čas.

 | Foto:

Zasnova po meri dinamične vozniške doktrine. Tehnika obljublja veliko užitkov med zavoji ...

Pokrov motorja je nekoliko nižji kot prej, stebrički A so ožji, pomaknjeni nekoliko bolj proti zadku, sedi se malenkost nižje. Armaturna plošča kljub nekaterim ergonomskim izboljšavam (brez večjih pripomb smo bili že prej) ostaja preprosta, s sodobnim pristopom ostaja predana simetričnosti in športnosti.

Snemanje in pospravljanje platnene strehe ostaja nekajsekundno ročno opravilo, ki ga je mogoče izvesti v sedečem položaju. Skladno z drugimi sodobnimi mazdami bo tudi MX-5 opremljena s sodobnim informacijskim vmesnikom, povezanim z velikim zaslonom na dotik.

MX-5 je po zaslugi preudarnega inženirskega pristopa v četrto izvedbo implementirala tudi skupek najnovejših prednosti tehnologije Skyactiv, ki v iskanju harmonije delovanja, predvsem pa učinkovitosti usklajuje homogeno sodelovanje motorja, menjalnika, karoserije in podvozja.

Razmerje razporejene mase zaradi postavitve pogonskega sklopa motor spredaj, pogon zadaj ostaja idealno, v razmerju 50 : 50, in osnovno vodilo ostaja enako: stremenje k uživanju v zavojih.

Inženirji so pogonski agregat pomaknili nekoliko nazaj in ga približali sredinski točki vozila, kot enega ključnih gradnikov karoserije pa uporabili aluminij, iz katerega so pokrov motorja, pokrov prtljažnika, sprednji odbijač in blatniki.

 | Foto:

Njeno podvozje je ključ do vozniške sreče

S pomočjo tako imenovane strategije gram (kilograme so privarčevali tudi pri platneni strehi) jim je uspelo maso avtomobila v primerjavi s predhodnikom znižati za kar sto kilogramov.

Avtomobilu tu in tam odvzeti za dobrega dedca mase ob tono in pol ali celo težjem izhodišču ni niti približno tako impresivno kot to storiti pri kompaktnem dvosedežniku, kot je MX-5.

Po novem tehtnica kaže manj kot tono. Hvalimo!

Podvozje, ključ do vozniške sreče, je prilagojeno, a v osnovi tehnično zelo podobno predhodnikovemu. S sprednjimi kolesi še zmeraj sodelujeta z dvojnimi prečnimi vodili, z zadnjimi večtočkovno vpetje. Mazda je optimizirala delovanje vzmetenja in blažilnikov, a skladno s tradicijo raven oprijema zadržala v območju tretje generacije. Še zmeraj namreč velja, da je zabava tam, kjer oprijema ni.

Medtem ko Japonci niso razkrili razkrila podrobnosti motorne palete, bo prve primerke najbrž poganjal njihov dvolitrski bencinski štirivaljnik.

Na zadnja kolesa naj bi ob pomoči mehanske zapore diferenciala prenesel kar znatno število "konjev", največja novost pa naj bi bila poznejša obogatitev skromne motorne palete z novim, prav tako bencinskim 1,5-litrskim motorjem, ki bo po novem predstavljal vstopno, bistveno bolj borno opremljeno različico z veliko dostopnejšo ceno.

Ne spreglejte