Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
14.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

MAN TGE

Sreda, 20. 9. 2017, 14.16

6 let, 7 mesecev

MAN se v svet kombijev podaja z znanjem, pridobljenim pri tovornih vozilih #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

MAN TGE | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Münchenski MAN, ki je v svetu poznan po tovornjakih, se je s kombijem TGE odločil vstopiti na trg dostavnikov. Preverili smo, kaj kombi ponuja. 

Münchenski proizvajalec tovornjakov je v svetu poznan po svojih težkokategornikih, ki jih dnevno srečujemo na naših cestah, ter skrbijo za dostavo različnih stvari – od igrač, hrane, elektronike in drugih življenjsko pomembnih stvari. Ker želijo nagovoriti tudi podjetnike, ki ne potrebujejo velikih tovornjakov, temveč vsakodnevno prevažajo manjše pakete ali manjše število evro palet, so se pri MAN-u podali v težek in izjemno konkurenčen svet dostavnikov.

A imajo od preostalih tukaj drugačno filozofijo, njihov kombi TGE znanje črpa iz tovornjakov in ne osebnih vozil, kot je to v navadi pri drugih proizvajalcih.

Specialisti za gospodarska vozila

Ko sem očetu, lastniku nekaj tovornjakov MAN, omenil, da je nemški proizvajalec vozil izdelal dostavni kombi, ni mogel verjeti mojim besedam. Vstop v segment dostavnih vozil zna marsikoga presenetiti, a pri MAN-u zdaj pod eno streho združujejo ponudbo dostavnih vozil in tovornjakov s skupno maso od 3 do 44 ton. S takšno celostno ponudbo se želijo pokazati kot celostni ponudnik, ki bo dobro vpeljan način poslovanja s tovornjaki ponudil tudi na področju kombijev.

Izkušnje so črpali z vrha - znanje iz tovornjakov so prenesli na kombije. | Foto: Gašper Pirman Izkušnje so črpali z vrha - znanje iz tovornjakov so prenesli na kombije. Foto: Gašper Pirman

Primerni partner za logistiko in gradbeništvo

Novi TGE, ki sicer sloni na volkswagnovem crafterju in bo k nam pripeljal iz povsem nove, tehnološko izjemno napredne tovarn Wrezesnia na Poljskem, ki se razteza na 220 hektarih, ima proizvodno kapaciteto 100.000 enot ter zaposluje okoli 3.000 ljudi, bo največ kupcev očaral s področja logistike in gradbeništva, za njim pa bodo pogledovali tudi obrtniki in prevozniki, ki imajo posebne zahteve glede vzdržljivosti, prilagodljivosti in trpežnosti. S tega področja bo prihajalo več kot polovico kupcev, s prihodom potniškega kombija z osmimi ali devetimi sedeži pa se bo MAN TGE podal v zahteven segment prevoza potnikov.

Več možnosti, več ponudbe

Kot pravijo pri uvozniku, TGE ni izvira iz osebnih vozil, temveč je ''rojen'' iz tovornih vozil. Gre za tovornjakarja med kombiji, ki je na voljo v 69 različicah in ga lahko nadgradimo z več kot 20 tovarniškimi nadgradnjami. Poleg očitne usmeritve, da izdelajo več kot običajen kombi, se usmerjajo še na druga področja, s katerimi bodo dopolnili ponudbo. Ena izmed rešitev za prihodnost je polno integrirana telemetrija, ki prikazuje praktično vse pomembno podatke o vozilu in lokaciji. Lastnik lahko na daljavo spremlja celo obrabljenost sklopke, temperaturo hladilne tekočine, stanje zavor povprečno porabo in še številne druge parametre.

Na voljo so 3 dolžine, 3 višine in 4 izvedbe nadgradnje. | Foto: Gašper Pirman Na voljo so 3 dolžine, 3 višine in 4 izvedbe nadgradnje. Foto: Gašper Pirman

Za vsakega se nekaj najde

Poleg zaprtega furgona in zastekljenega kombija dopolnijo ponudbo karoserijskih oblik še šasije z enojno in dvojno kabino. Poleg že prej omenjenih 20 tovarniških nadgradenj sta na razpolago še dve medosni razdalji, tri različne višine strehe in tri dolžine vozila. Vozila so v furgonski izvedbi dolga 5.983 mm, 6.833 mm ali 7.388 mm, višina vozila znaša 2.340 mm, 2.575 ali 2.800 mm. Pri ustrezni kombinaciji dobimo tako največjo prostornino tovornega prostora 18,4 m3. Najmanjša različica ima 3,0 tone dopustne skupne teže, na zgornjem delu ponudbe pa so modeli s skupno težo 5,5 tone. Dodatne 3,5 tone lahko prevažate še v prikolici. Tisto, kar med drugim preseneti, je največja dopustna nosilnost 3,5-tonskega vozila. V idealnem primeru ga lahko obremenite s kar 1,5 tone tovora.

Spredaj, zadaj ali na vse štiri

V odvisnosti od dopustne skupne teže je lahko vozilo opremljeno s prednjim in zadnjim pogonom ali pogonom na vsa kolesa ter ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali avtomatskim menjalnikom z 8 prestavami. Motorno paleto sestavlja dvolitrski dizelski agregat, ki so ga s številnimi ojačanimi komponentami, robustnejšo sklopko, večjo posodo za olje in podaljšanim servisnim intervalom (50.000 kilometrov) pripravili na dolgotrajno in zahtevno uporabo.

75 kW/102 KM na voljo za izvedenko s pogonom na sprednji kolesni par
90 kW/122 KM na voljo za izvedenko s pogonom na zadnjikolesni par
103 kW/140 KM na voljo za izvedenko s pogonom na sprednji, zadnji kolesni par in štirikolesni pogon
130 kW/177 KM na voljo za izvedenko s pogonom na sprednji, zadnji kolesni par in štirikolesni pogon

Mobilna pisarna po meri vsakega kupca

Delovno okolje v potniški kabini je vse bolj podobno tistemu iz osebnega vozila. Poleg dveh večopravilnih enot so materiali odporni proti obrabi in imajo daljšo življenjsko dobo. Vozniško izkušnjo ter povečano varnost izpopolnijo še številni varnostno-asistenčni sistemi. Skupaj jih je na voljo kar 18, na seznamu serijske opreme pa se znajdejo sistem za pomoč pri zaviranju EBA, parkirna tipala, funkcija za zaviranje v sili.

Uporabljeni materiali so vzdržljivi in nekoliko bolj odporni proti obrabi.
 | Foto: Gašper Pirman Uporabljeni materiali so vzdržljivi in nekoliko bolj odporni proti obrabi. Foto: Gašper Pirman

Sprva bodo poklicali lastnike tovornjakov

Prodaja trpežnega kombija s pedigrejem tovornega vozila je že stekla, a bodo v Sloveniji sprva kupce pretežno iskali pri obstoječih lastnikih kamionov. Kasneje želijo predstavljati konkurenco nekaterim dodobra uveljavljenim tekmecem, a kot priznavajo, bo pot do tja težka, a ne nemogoča. Zaenkrat vam lahko ponudijo le dve ceni – za najbolje prodajano različico z dolžino štirih metrov, 1,9 metra visoko streho in 103-kilovatnim dizlom bo potrebno odšteti 25.000 evrov (brez vključenega davka na dodano vrednost), za šasijo in nadgradnjo keson pa 23.000 evrov (brez vključenega davka na dodano vrednost).

Volkswagen je prekinil sodelovanje z Mercedes-Benzom in razvoj novega kombija začel z MAN-om. | Foto: Gašper Pirman Volkswagen je prekinil sodelovanje z Mercedes-Benzom in razvoj novega kombija začel z MAN-om. Foto: Gašper Pirman

Oblikovne podobnosti z bratom dvojčkom so očitne. | Foto: Gašper Pirman Oblikovne podobnosti z bratom dvojčkom so očitne. Foto: Gašper Pirman

 

Ne spreglejte