Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 9. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Mercedes-Benz Volkswagen Avtosalon Frankfurt 2017

Torek, 12. 9. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Avtomobilski salon IAA Frankfurt 2017

"Made by Germany" v Frankfurtu: Volkswagen tišje, Mercedes s Hamiltonom grmel #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Volkswagen je svoj večerni dogodek v Frankfurtu spet povsem posvetil avtonomni vožnji, napovedi električnih vozil in dve leti po izbruhu dizelske afere novi strategiji koncerna. Mercedes je poleg električne vizije navdušil tudi z novim hibridnim superšportnikom in zvezdnikom F1 Lewisom Hamiltonom.

Video: Utrinki z večernega dogodka Volkswagna in Mercedes-Benza

To je pet ključnih avtov Frankfurta za Slovenijo #foto

Sanje v Frankfurtu, realnost v Sloveniji: koliko in kako drage avte kupimo?


Do leta 2030 bo Volkswagen v razvoj elektromobilnosti vložil 30 milijard evrov. | Foto: Gregor Pavšič Do leta 2030 bo Volkswagen v razvoj elektromobilnosti vložil 30 milijard evrov. Foto: Gregor Pavšič Gala večer nemških velikanov, ki vodita svetovno avtomobilsko industrijo

Na predvečer avtomobilskega salona v Frankfurtu sta se pomerila velikana nemške avtomobilske industrije, ki si želita povrniti vero v slogan "Made in Germany" in ovreči kritike, da ju novi avtomobilski proizvajalci, na primer Tesla, prehitevajo na področju informatike, povezljivosti in napredne tehnologije. Volkswagen kot vodilni svetovni avtomobilski proizvajalec in nesporni prodajni kralj evropskega trga ter Mercedes-Benz, lani najuspešnejši premium proizvajalec na svetu, sta na razstavišču v Frankfurtu v sosednjih dvoranah skoraj istočasno predstavila svoji viziji novih avtomobilov.

"Dizel kot gorivo nikakor ni mrtev. Smo v obdobju tranzicije in ta zahteva finančna sredstva. Financiranje elekromobilnosti neposredno poganjajo zaslužki dizelskih in bencinskih motorjev. Novi motorji lahko danes izboljšajo naše ozračje," je dejal predsednik koncerna Volkswagen Matthias Müller. Dodal je, da avtomobilski saloni prinašajo priložnost za avtomobilske proizvajalce, da pokažejo nove smernice in da popravijo vtis po različnih aferah. Danes ni več mogoče samozavestno uživati v lastni bleščeči pločevini, saj uspeh ni samoumeven. Dogajajo se velike spremembe, ki se jim bodo morali prilagoditi, je nadaljeval sivolasi Nemec.

Pomen kemije med menedžerji, inženirji in oblikovalci

"Mercedes je danes 'the place to be'," nam je pred tedni brez dlake na jeziku povedal Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovalca pri Mercedes-Benzu. Nedavno je njegovi vpadljivi študiji hvalnice pel tudi (Mercedesov) svetovni prvak formule ena Lewis Hamilton, v Frankfurtu pa glavni Mercedesovi zvezdi ne bi mogli biti bolj različni. Na eni strani brutalni hibridni superšportnik in kot njegovo nasprotje študija električne kombilimuzne, torej njihove vizije masovno prodajanega električnega avtomobila prihodnjega desetletja.

Zanimivo, da današnjemu Lešnikovemu šefu, torej oblikovalskemu bogu znamke iz Stuttgarta, nekoč kot začetniku pri Volkswagnu ni uspelo. Gorden Wagener v Wolfsburgu ni našel prave kemije s takratnim vodstvom, veliko bolje pa se očitno razumeta z zdajšnjim nadrejenim, predsednikom Daimlerja Dieterjem Zetschejem. "Zelo pomembno je, da oblikovalec dela v zanj pravem okolju. Da ima iste vizije kot vodstvo in da lahko uresniči svoje ideje," dodaja Lešnik.

Mercedes za pogon študije uporablja neposredno tehnologijo formule ena. To je 1,6-litrski turbomotor, ki ima v študiji moč okrog tisoč "konjev". | Foto: Mercedes-Benz Mercedes za pogon študije uporablja neposredno tehnologijo formule ena. To je 1,6-litrski turbomotor, ki ima v študiji moč okrog tisoč "konjev". Foto: Mercedes-Benz

Današnja in nekdanja Mercedesova "srebrna puščica". | Foto: Gregor Pavšič Današnja in nekdanja Mercedesova "srebrna puščica". Foto: Gregor Pavšič

Hamilton prisotne ogrel z gromkim zvokom študije superšportnika

Predsednik Dieter Zetsche je sprva govoril o novi mobilnosti, študijah samodejne vožnje, o povezljivosti in delitvi avtomobilov. Simpatični brkati Nemec pa je kar oživel, ko je v zaodrju po pol ure predavanja o elektromobilnosti zahrumel motor Mercedesovega brutalnega športnika. Na oder ga je pripeljal prav Hamilton. "Ko sem vžgal motor, so mi šle kocine pokonci. Tako kot v dirkalniku formule ena. To je zagotovo dober znak," je povedal prvi zvezdnik večera.

Mercedes bo s tem superšportnikom kajpak naredil izjemen posel. Izdelali jih bodo 275, vse bodo zagotovo zlahka prodali po ceni okrog 2,2 milijona evrov in torej mastno zaslužili. Predstavljeni športnik je sicer študija, saj razvojnike čaka še leto in pol trdega dela. Prvi kupec bo avtomobil predvidoma dobil v sredini leta 2019.

Zaslužki z električnimi avti bodo sprva manjši

Poslovno precej zahtevnejši so projekti elektromobilnosti. Študija EQ A prinaša vizijo drugega električnega avtomobila, ki bo namenjen množični prodaji. Finančni direktor Mercedesa je ob salonu za medije povedal, da bodo vlaganja v razvoj elektromobilnosti na krajši rok zagotovo zmanjšala dobičke proizvajalcev. Kar nekaj časa bo preteklo, preden bo znamka, kot je Mercedes, toliko zaslužila s prodanim električnim kot klasičnim avtomobilom.

Volkswagnova študija električega crossoverja ima dva elektromotorja. "Električne avtomobile prihodnosti bomo napolnili v času, ki je primerljiv s postankom za kavo," pravi predsednik koncerna Volkswagen Matthias Muller. | Foto: Gregor Pavšič Volkswagnova študija električega crossoverja ima dva elektromotorja. "Električne avtomobile prihodnosti bomo napolnili v času, ki je primerljiv s postankom za kavo," pravi predsednik koncerna Volkswagen Matthias Muller. Foto: Gregor Pavšič

Skupaj z električno kombilimuzino v dimenzijah golfa bo električni crossover na ceste pripeljal leta 2020. Dve leti pozneje sledi še električni kombi, reinkarnacija znamenitega bulija. | Foto: Volkswagen Skupaj z električno kombilimuzino v dimenzijah golfa bo električni crossover na ceste pripeljal leta 2020. Dve leti pozneje sledi še električni kombi, reinkarnacija znamenitega bulija. Foto: Volkswagen

Golf ni več suvereno najpomembnejši Volkswagnov adut

Nedavno je nove volkwagne risal še en Slovenec, Domen Ručigaj (zdaj dela pri Audiju), pregovorno konservativni znamki pa v zadnjem obdobju v svoje avtomobile uspeva dobro vključevati tudi dinamiko in čustva. Dober primer je novi volkswagen T-roc, kompaktni crossover za razred nissana qashqaia. Pri Volkswagnu napovedujejo, da bo ta že letos začel napadati golfa od zgoraj, istočasno pa ga bosta novi polo in prihajajoči mali crossover T-cross napadala še od spodaj.

Volkswagnova študija elegantna v slogu Tesle, ambicije so izjemno visoke

Ker smo glavne Volkswagnove serijske produkte dejansko že spoznali – poleg T-roca smo nedavno vozili tudi že novega volkswagen pola –, je bila glavna Volkswagnova zvezda študija električnega crossover kupeja z imenom I.D. crozz. Mamljivih oblin ji pričakovano ne manjka, čaka pa še na serijsko proizvodnjo. Študijo poganjata elektromotorja na sprednji in zadnji osi, ki imata sistemsko moč 225 kilovatov. Najvišja hitrost znaša 180 kilometrov, doseg pa po standardu NEDC 600 kilometrov. Skupaj z električno kombilimuzino v dimenzijah golfa bo električni crossover na ceste pripeljal leta 2020. Dve leti pozneje sledi še električni kombi, reinkarnacija znamenitega bulija.

Na odru je predsednik Müller kar dolgo govoril o novi strategiji Volkswagnovega koncerna, ki ga vodi slabi dve leti. Prišel je gasit požar, ki je nastal po dizelski aferi. Kljub vsem aferam, pretresom in visokim kaznim Nemci poslujejo odlično in enako velja tudi za prodajo vozil. "Vsako leto jih na ceste postavimo novih deset milijonov," je poudaril Muller in izpostavil, da bodo imeli leta 2025 že 50 popolnoma električnih vozil.

Ne spreglejte