Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
20. 10. 2016,
10.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Natisni članek

Lynk&Co Kitajska kitajski avtomobili kitajski trg

Četrtek, 20. 10. 2016, 10.21

6 let, 7 mesecev

Nova avtomobilska znamka za kitajski napad na globalni trg

Lynk&Co – to je nova kitajska avtomobilska znamka z geni Volva #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Lynk&Co - nova kitajska avtomobilska znamka | Foto Lynk&Co

Foto: Lynk&Co

Kitajski avtomobilski velikan Geely je s pomočjo Volva razvil novo avtomobilsko znamko Lynk&Co, s katero ima resne načrte na globalni ravni. Prvi avtomobil te znamke je srednje velik športni terenec lynk&Co 01 SUV, ki tehnično sloni na platformi nove generacije prihajajočega volva XC40.

Komunikacija po meri prihajajočih generacij

Glede opreme se strategija znamke nagiba h krajšemu seznamu dodatne opreme in večjemu naboru opreme, zajete v osnovnih paketih. K vsemu skupaj bodo dodali oziroma razvijali teme, povezane z navdihi različnih življenjskih slogov mode, visoke tehnologije ... | Foto: Lynk&Co Glede opreme se strategija znamke nagiba h krajšemu seznamu dodatne opreme in večjemu naboru opreme, zajete v osnovnih paketih. K vsemu skupaj bodo dodali oziroma razvijali teme, povezane z navdihi različnih življenjskih slogov mode, visoke tehnologije ... Foto: Lynk&Co Pri novi kitajski znamki so se temeljito posvetili povezljivosti, ki jo zahteva nova generacija voznikov. Trdijo celo, da bo njihov 01 SUV s tega vidika trenutno najbolj povezljiv avtomobil s premium lastnostmi digitalnih komunikacij. Športni terenec lynk&Co O1 naj bi tako ponujal stalno internetno povezavo in lastni informacijski oblak za hrambo in delitev podatkov. 

Voznik bo imel popoln nadzor povezljivosti telefonov in bo lahko delil vsebino iz avtomobila tudi na telefone preostalih potnikov. Med posebnostmi digitalne opreme oziroma izkušnje bo tudi sistem API (application programming interface), ki bo omogočal določene programske posege v avtomobil in zunanjim razvijalcem omogočil nadgradnjo z lastnimi idejami in rešitvami za še bolj personaliziran avtomobil.

V skladu z novo digitalno dobo je podobo avtomobila na predstavitvi v Berlinu povzel glavni oblikovalcev Andreas Nilsson, ki je poudaril, da so bile smernice in zahteve oblikovanja preproste:

"Naš avtomobil mora izstopati iz množice in pritegniti globalno pozornost. Naši uporabniki bodo informacijsko in tehnično zelo zahtevni. Notranjost našega avtomobila je odsev visoke tehnologije in upodablja kontekst nove tehnologije."

Pozorno oko z malce domišljije v tej podobi lahko prepozna kar nekaj podobnosti z modeli uveljavljenih znamk ... | Foto: Lynk&Co Pozorno oko z malce domišljije v tej podobi lahko prepozna kar nekaj podobnosti z modeli uveljavljenih znamk ... Foto: Lynk&Co

Mehanika ostaja zavita v tančico skrivnosti

Oranžni pokrov baterije v sredinskem grebenu. Da, napovedali so različico priključnega hibrida ... | Foto: Lynk&Co Oranžni pokrov baterije v sredinskem grebenu. Da, napovedali so različico priključnega hibrida ... Foto: Lynk&Co Motorjev in tehnične zasnove pogona se je predstavitev dotaknila zelo bežno in vse skupaj ostaja še precej nedorečeno. Pod motornim pokrovom naj bi se vrteli prečno vgrajeni Volvovi dvolitrski štirivaljniki in novi 1,5-litrski trivaljniki. Član uprave Geelya in Volva Carl-Peter Forster je za Autocar razkril, da naj bi kmalu sledila tudi različica priključnega hibrida.

Iz tega podatka gre sklepati, da bodo pogonski sistemi povzemali model volvo XC40, pozneje pa, ko bodo predstavili še modela 02 in 03, pa bo pogon verjetno slonel tudi na tehničnih rešitvah iz večjega volva XC90.

Moč naj bi na kolesa prenašali prek 6-stopenjskih ročnih ali pa 7-stopenjskih samodejnih menjalnikov z dvema sklopkama.

Novi lynk&Co 01 v dolžino meri 4,6 metra, kar je denimo 10 centimetrov manj od novega Škodinega kodiaqa. Strategija nove znamke pa izpostavlja pomen medosne razdalje, saj na Kitajskem kupci veliko pozornosti posvečajo prostoru na zadnji klopi, manj pomembna pa jim je prostornina prtljažnika. | Foto: Lynk&Co Novi lynk&Co 01 v dolžino meri 4,6 metra, kar je denimo 10 centimetrov manj od novega Škodinega kodiaqa. Strategija nove znamke pa izpostavlja pomen medosne razdalje, saj na Kitajskem kupci veliko pozornosti posvečajo prostoru na zadnji klopi, manj pomembna pa jim je prostornina prtljažnika. Foto: Lynk&Co

Cenovni okvir?

Glede cenovne umestitve nove znamke na evropski trg so kitajsko-evropski strategi izpostavili, da želijo tehnološko napreden avtomobil ponuditi čim širšemu krogu kupcev. Modelski razpon bo tesno povezan z Volvom in bo temeljil na skupni prilagodljivi platformi CMA. Kitajci kot vsestranskost te osnove izpostavljajo Volkswagnovo platformo MQB, na kateri je zraslo že precej modelov, a hkrati poudarjajo, da bo njihova rešitev cenovno še bolj dostopna, kar pomeni tudi nižje cene za kupca.

Športnega terenca so oblikovali in razvili na Švedskem. Za osnovo naj bi služila nova modularna platforma CMA. Od nove platforme CMA, ki je bila torej izdelana posebej za dimenzijsko manjše modele, si pri Volvu obetajo tudi rast prodaje in večji prodor na trg premium avtomobilov. | Foto: Lynk&Co Športnega terenca so oblikovali in razvili na Švedskem. Za osnovo naj bi služila nova modularna platforma CMA. Od nove platforme CMA, ki je bila torej izdelana posebej za dimenzijsko manjše modele, si pri Volvu obetajo tudi rast prodaje in večji prodor na trg premium avtomobilov. Foto: Lynk&Co

Za prvi model lynk&Co 01, ki bo na ceste zapeljal prihodnje leto, Kitajci trdijo, da bo v resnici prvi velikoserijski avtomobil, pripravljen tudi za resne prodajne rezultate v Evropi. | Foto: Lynk&Co Za prvi model lynk&Co 01, ki bo na ceste zapeljal prihodnje leto, Kitajci trdijo, da bo v resnici prvi velikoserijski avtomobil, pripravljen tudi za resne prodajne rezultate v Evropi. Foto: Lynk&Co

Oblikovno filozofijo znamke je razvil oblikovni studio Geely na Švedskem, ki ga vodi nekdanji prvi mož Volvovih oblikovalcev Peter Horbury. Oblikovalci trdijo, da so naredili obliko z močno osebnostjo, ki naj bi povzemala tako kitajske kot evropske avtomobilske gene. | Foto: Lynk&Co Oblikovno filozofijo znamke je razvil oblikovni studio Geely na Švedskem, ki ga vodi nekdanji prvi mož Volvovih oblikovalcev Peter Horbury. Oblikovalci trdijo, da so naredili obliko z močno osebnostjo, ki naj bi povzemala tako kitajske kot evropske avtomobilske gene. Foto: Lynk&Co

 

Ne spreglejte