Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
0.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gorivo dizel bencin Slovenija Avstrija

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 0.14

8 let, 1 mesec

Liter dizla pod 90 centi, kje je mogoče v Avstriji gorivo točiti najceneje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Cena litra dizelskega goriva je v Avstriji že padla krepko pod mejo enega evra. Gorivo je najdražje ob avtocestah in v popoldanskih urah. Velike cenovne razlike so tudi znotraj mest, kot je Dunaj.

Dizelsko gorivo precej ugodnejše od bencinskega

Čeprav so bili zaradi Volkswagnove afere s sporno programsko opremo v zadnjih dveh mesecih dizelski motorji na udaru številnih kritik in pomislekov glede onesnaževanja okolja z dušikovimi oksidi, njihovo privlačnost v zadnjem obdobju veča vse nižja cena dizelskega goriva. V Sloveniji je treba danes za liter dizelskega goriva odšteti 1,09 evra, kar je 18 centov manj kot pred natanko enim letom in 28 centov manj kot decembra leta 2013. Dizelsko gorivo je bilo zadnjič tako poceni februarja leta 2010.

Dizelsko gorivo je danes spet veliko ugodnejše od 95-oktanskega bencinskega goriva, saj bi pri 50-litrski posodi za gorivo zanj plačali 6,5 evra manj.

Na avstrijskem Koroškem je spet najugodnejši Rudolf – liter dizelskega goriva stane manj kot 90 centov

Še veliko ceneje se vozijo Avstrijci. Na Koroškem lahko Slovenci, ki tja zaidejo po nakupih, opravkih ali pa so preprosto blizu državne meje, dizelsko gorivo zlahka točijo za manj kot evro na liter.

Včeraj je bilo treba pri zasebnem trgovcu Rudolfu v Velikovcu – gre za majhno črpalko na obrobju mesta, kjer je nadpovprečno veliko bencinskih črpalk – za liter dizelskega goriva odšteti le 0,89 evra. To je torej 20 centov manj kot v Sloveniji oziroma 10 evrov manj, če bi s toliko cenejšim gorivom napolnili 50-litrsko posodo za gorivo. Cenejše je tudi 95-oktansko bencinsko gorivo. Razlika med litrom na avstrijskem Koroškem in v Sloveniji znaša od 10 do 20 centov.

Potujete na Dunaj? Pred vrnitvijo v Slovenijo lahko s pravilno izbiro bencinskega servisa privarčujete do 19 evrov.

Avstrijci so opravili tudi raziskave, kje in kdaj je mogoče pri njih gorivo točiti najugodneje. Vsekakor velja, da se je treba predvsem izogibati bencinskim servisom ob avtocestah. Smiselno je gorivo točiti zgodaj zjutraj.

Kdor se bo pred novim letom z avtomobilom zapeljal do Dunaja, bo moral tam v avtomobil natočiti dodatno gorivo. Samo z izbiro najugodnejšega namesto najmanj ugodnega bencinskega ponudnika v avstrijski prestolnici je mogoče pri 50-litrski posodi privarčevati tudi do 19 evrov. Zgodnje jutranje cene litra goriva so v povprečju približno dva centa nižje kot popoldne.

Zahodne avstrijske dežele imajo v povprečju dražje gorivo kot vzhodne. Najcenejše gorivo ima tako dežela Zgornja Avstrija v okolici Linza.

Ne spreglejte