Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
4. 11. 2015,
14.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

prevozniki Adria Airways Ryanair American Airlines Air France dobiček dokapitalizacija lestvica infografika

Sreda, 4. 11. 2015, 14.20

1 leto, 4 mesece

Letalski prevozniki: Tako dobro nam gre, da je že strašljivo!

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko letalska industrija po svetu na veliko služi, je slovenski letalski prevoznik Adria Airways tik pred novo dokapitalizacijo.

Ryanairu gre tako dobro, da jih skrbi

"Ob nižjih stroških goriva, povečanju števila potnikov in napovedi povečanja dobička položaj še nikoli ni deloval tako zastrašujoče dobro," je za televizijo CNBC v začetku tedna povedal Ryanairov izvršni direktor Michael O'Leary. Kot je dejal, ves čas zvišujejo napovedi celoletnega prometa in napovedi dobička. Na račun goriva so prihranili 430 milijonov dolarjev, približujejo pa se 1,2 milijardi evrov dobička. Letala se polnijo bolj, kot so pričakovali. "Naše skrbi trenutno niso usmerjene h konkurenci, tudi stroške imamo pod nadzorom. Bolj kot to nas skrbi, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Ko zadeve v letalski industriji delujejo tako dobro, jo vedno zadene kakšen nepričakovani dogodek," je pojasnil O'Leary.

Pri družbi Ryanair pričakujejo, da bodo do konca leta 2024 prepeljali 180 milijonov potnikov.

Pomembno je znižanje cen goriva, saj to predstavlja tretjino stroškov

Razlogov, ki so pripomogli k dobičkom letalskih družb, je več. Okrepilo se je svetovno gospodarstvo, za 33 odstotkov so se znižale cene goriv, kar je znižalo stroške letalskih družb. A to znižanje je pokvarila močna, 20-odstotna rast dolarja, zaradi česar so letalske družbe morale znižati letalske karte in druge stroške, saj je drag tečaj dolarja vplival na število potnikov.

Ukrepi so bili pravilni, kajti poletov je več in letala so bolj polna. Po podatkih agencije IATA naj bi letos z letali poletelo 3,5 milijarde potnikov, kar je največ do zdaj. V letošnjem letu so napolnili 80 odstotkov razpoložljivih sedežev.

Čeprav je poraba goriva narasla za 4,5 odstotka, je to prevoznike stalo 15,6 odstotka manj kot lani. Skupno so za gorivo odšteli 175 milijard evrov. Stroški goriva predstavljajo skoraj tretjino vseh stroškov letalskih družb.

Splošno gledano rezultati boljši, velike razlike med regijami

Kot poroča IATA, bo 11 najbolj uspešnih letalskih družb letos zaslužilo skoraj 20 milijard evrov. Mnogi analitiki te napovedi označujejo za zadržane in napovedujejo še večji zaslužek. Če se bo napoved uresničila, bo 11 najuspešnejših pobralo skoraj 80 odstotkov zaslužka celotne svetovne letalske industrije.

Kljub rasti v svetovnem merilu vsem ne gre tako dobro. Kot pravi IATA, naj bi afriški prevozniki letos imeli skupno 91,5 milijona evrov dobička, medtem ko bodo latinskoameriške družbe morale vrniti 549 milijonov evrov posojil.

Air France KLM bo svoj račun za gorivo letos zmanjšal za dve milijardi, kljub temu pa to ni dovolj, da bi odpovedali načrtovana večja odpuščanja. Rezultati niso dovolj dobri, da bi ujeli svoje konkurente. Tako kot oni se tudi IAG in Lufthansa borita z nizkocenovno konkurenco in s čezoceanskimi letalskimi prevozniki, ki se hitro širijo.

Pri letalskih prevoznikih so stečaji pogostejši

V zadnjih 20 letih je okrog 200 letalskih družb vložilo predlog za stečaj. Leta 2012 prav družba American Airlines, ki je danes po višini dobička na vrhu lestvice. So primer podjetja, ki jim je stečaj predstavljal priložnost za nov začetek.

Leta 2013 sta se pod imenom American Airlines Group združili družbi US Airways Group in AMR Corporation, matična družba podjetja American Airlines. Ustvariti so želeli največjo letalsko družbo na svetu in z njo konkurirati Delti Airlines in United Airlines. Z združitvijo so povečali prihodke in znižali stroške poslovanja.

Letalska industrija je podvržena spremembam v svetovni ekonomiji, recesiji, visokim stroškom in predvsem hudi konkurenci, zato so stečaji pogostejši kot pri večini drugih panog. Po terorističnih napadih septembra 2001 so letalske družbe za okrevanje potrebovale skoraj tri leta. S posledicami gospodarske krize, ki se je začela leta 2008, se nekatere borijo še danes.

Ne spreglejte