Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
10.43

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek servis Zavarovalnica Triglav asistenca akumulator

Četrtek, 21. 12. 2017, 10.43

2 tedna, 1 dan

Lepo skrbite za svoj akumulator? (video)

Oglasno sporočilo

Akumulator je baterija, kjer je shranjena električna energija. Zanimalo nas je, kako ga vzdržujemo, da nam bo dobro služil, kako nam jo lahko zagode in koga poklicati na pomoč.

Ko imamo nov avtomobil, na akumulator kar malce pozabimo, vsaj do trenutka, ko avtomobila ne moremo več tekoče zagnati.

Če se izprazni, preden naj bi se končala njegova življenjska doba, smo najverjetneje pozabili ugasniti katerega od porabnikov. Ti so lahko luči, ambientalna lučka, radio, gretje ali klimatska naprava …

Življenjska doba akumulatorjev

 | Foto:

Odvisna je od velikosti, kakovosti in nekoliko tudi starosti avtomobila.

V praksi se je pokazalo, da akumulatorji v novih avtomobilih ob normalni rabi v povprečju dočakajo šest do sedem let, v rabljenih pa od štiri do pet let, saj njihova življenjska doba upada s splošnim slabšanjem stanja avtomobila.

Sami lahko s skrbnim vzdrževanjem akumulator vzdržujemo v dobrem stanju.

Kaj lahko sami postorimo za dobro kondicijo akumulatorja?

 | Foto:

Vsake toliko časa preverimo, ali se je na priključkih nabrala umazanija. To lahko sami očistimo z žičnato krtačo.

V akumulator je treba občasno doliti tekočino, vendar to delo zaradi jedkosti tekočine raje prepustimo strokovnjaku.

Posebej v jesenskem času imajo servisi akcije, s katerimi pozivajo lastnike avtomobilov na pregled akumulatorja pred resnejšim mrazom.

Ko avtomobila ne moremo zagnati …

 | Foto:

Če ni dovolj moči, da bi ga zagnali, ali če je povsem neodziven, je treba poklicati pomoč. Strokovnjaki na mestu preverijo, ali sumijo na težavo z akumulatorjem in koliko je v njem energije.

Če se vsaj malo odziva, je dovolj, da ga kar na terenu, tako da nikogar ne oviramo ali ogrožamo, napolnimo, če pa je avtomobil povsem neodziven, ga vlečna služba odpelje k najbližjemu pooblaščenemu avtomobilskemu servisu.

Hitra navodila: Kako prižgati avtomobil s premostitvenim kablom

 | Foto:

Avtomobil, ki se mu je izpraznil akumulator, zaženemo tako, da ga s premostitvenim kablom (klemami) povežemo z akumulatorjem v drugem delujočem avtomobilu.

Delujoči avtomobil parkiramo nasproti tistega s praznim akumulatorjem in ga pustimo prižganega. S premostitvenim kablom ju povežemo tako, da preverimo označbe na obeh koncih kabla – vsak konec ima svoj plus in svoj minus.

Akumulatorja povežemo tako, da premostitveni kabel z znakom minus nastavimo na del akumulatorja, ki je tudi označen z minusom, premostitveni kabel z oznako plus pa nastavimo na del akumulatorja z označbo plus. Enako naredimo tudi pri drugem avtomobilu.

Nedelujoči avtomobil prižgemo.

Ali ste vedeli?

Pozimi je več težav z akumulatorji, saj se elektrokemični procesi zaradi mraza in vlage odvijajo počasneje. Drugi razlog za povečane težave pa je priklop več posrednih porabnikov, predvsem gretje.

Če moramo zamenjati akumulator …

 | Foto:

… je dobro poznati dimenzije akumulatorja, kakšen je ustrezen za naš tip vozila, in zahtevane lastnosti, to sta zmogljivost akumulatorja in zagonski tok.

Če nam prostor v avtu dopušča, je bolje vzeti nekoliko močnejši akumulator, torej kakšen amper zagonskega toka ali kakšno ampersko uro več

Velikost akumulatorja pa je odvisna tudi od tipa motorja: ali gre za dizelskega ali bencinskega. Akumulatorji se razlikujejo še po obliki, različnih pozicijah polov, zagonski moči.

Koga poklicati na pomoč, ko ne moremo zagnati avtomobila?

 | Foto:

Pokličemo asistenčno-storitveni center Zavarovalnice Triglav na brezplačno telefonsko številko 080 2864 (če ste v tujini, na telefonsko številko +386 2222 2864). Okoli 130 pogodbenih asistenčnih izvajalcev v Sloveniji in množica v tujini bo v najkrajšem času prispela na pomoč. Avtomobilska asistenca zagotavlja 24-urno pomoč v Sloveniji in v večini evropskih držav.

V 30 do 35 odstotkih so težave z akumulatorjem vzrok za klic asistenčnega centra. Pozimi se ta odstotek še poveča. Preberite tudi, v katerih primerih pa še lahko pokličete avtomobilsko asistenco in kako deluje asistenčni center.

Ne spreglejte