Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
21. 4. 2015,
20.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Land Rover Terenski Avtomoto

Torek, 21. 4. 2015, 20.46

8 let, 1 mesec

Land rover za Slovence, ki hočejo vsestranskost in prestiž za 50 tisočakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Land rover discovery sport je vsestranski športni terenec. Omamlja poglede v mestu, zanesljiv je zunaj urejenih cest. V Sloveniji za zdaj na prodaj s tremi motorji in ceno med vsaj 40 in 50 tisočaki.

Najbolj vsestranski land rover?

Land Roverjev model discovery sport je dejansko naslednik freelanderja 2, od katerega se tehnično precej razlikuje, znotraj družine Land Rover pa predstavlja enega izmed ključnih stebrov modelne ponudbe. Če je range rover evoque namenjen luksuzu in defender brezkompromisni terenski uporabi, je discovery v različici sport dejansko najbolj vsestranski avtomobil. Lahko je urbano uglajen in vpadljiv, a istočasno pod svojo prefinjeno zunanjostjo skriva tudi odlične terenske zmogljivosti.

Prepričljivo eleganten v mestu, suveren na brezpotjih

Navzven je ohranil brezčasno obliko land roverjev in jo dopolnil z modnim prestižem evoqua. Enako velja za notranjost, kjer je zaradi deset centimetrov daljše medosne razdalje v primerjavi s freelanderjem več prostora za potnike. V prtljažni prostor je mogoče postaviti celo dva dodatna sedeža, druga vrsta je vzdolžno pomična, sedeže druge vrste je mogoče enostavno poklopiti v ravno dno. Dodatek dveh sedežev stane slabe tri tisočake.

Novega land rover discovery sporta smo prvič preizkušali na enem najzahtevnejših terenov. Vozili smo ga po brezpotjih Islandije in izpostavili odlične terenske značilnosti vozila, ki ga postavljajo na sam vrh razreda. Avtomobil lahko prebrodi 60 centimetrov globoko vodo, oddaljenost od tal ima za malenkost večjo le volvo XC 60, med neposrednimi tekmeci – med te pri Land Roverju prištevajo BMW X3, audi Q5, hyundai santa fe, nissan X-trail in podobna vozila – ima tudi najboljši vstopni in izstopni kot.

Za zdaj trije motorji - najvarčnejši dizel, ki bo ponujal tudi dvokolesni pogon, prihaja jeseni

V motorni ponudbi so za zdaj na voljo trije motorji. 2,2-litrski dizelski motor je na voljo v različici TD4 s 110 kilovati in različici SD4 s 139 kilovati, oba pa imata 420 njutonmetrov navora. Bencinsko ponudbo predstavlja najmočnejši dvolitrski motor Si4, ki zmore 177 kilovatov in 340 njutonmetrov navora.

Vsi avtomobili so za zdaj serijsko opremljeni s štirikolesnim pogonom, moč pa se z motorja na kolesa prenaša prek ročnega šeststopenjskega ali pa novega devetstopenjskega samodejnega menjalnika. Dizelski motorji so na voljo z obema, bencinski le s samodejnim menjalnikom.

Dvokolesni pogon bo na voljo šele jeseni, ko bo motorno ponudbo vozila dopolnil varčnejši dizelski motor eD4.

Nova zasnova zadnje osi in vzmetenja, avtomobil ima tudi zračno blazino za pešce

Discovery sport je dobil povsem novo zadnjo os z neodvisnimi obesami, ki omogočajo večjo gibčnost, kar je zasluga tudi vzmetenja iz lahkega aluminija in umerjenih blažilnikov. Avtomobil ponuja dva različna tipa štirikolesnega pogona. Serijski je klasični s Haldexovo sklopko, drugi pa naprednejši s tremi večploščnimi sklopkami.

Da bodo kupci novega discovery sporta na cesti varni, bo skrbel tudi za ta cenovni razred pričakovano visok nabor varnostno-asistenčne opreme. Med temi najdemo tudi sistem za nadzor stabilnosti priklopnika in pomočnik za vleko. Del serijske opreme je tudi sistem za preprečevanje naleta, avtomobil pa ima vgrajeno tudi dodatno varnostno blazino za pešce.

Ne spreglejte