Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
15. 4. 2014,
15.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2014, 15.25

8 let, 1 mesec

Land rover discovery vision concept – terenska vožnja z daljinskim upravljanjem

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Land Rover je v New Yorku predstavil discovery vision concept. Gre za napoved nove generacije discoveryja. Novinec napoveduje tehnološki presežek, drzno obliko in prostorsko prilagodljivost.

Land Rover postavlja nove standarde v SUV-segmentu?

S tem zanimivim konceptom Land Rover napoveduje redefinicijo zmogljivega vozila, namenjenega prostemu času. Koncept discovery vision concept napoveduje novo generacijo modela discovery, ki naj bi na trg prišel prihodnje leto. Angleži poudarjajo, da ta avtomobil s svojo obliko in tehnološko dovršenostjo podčrtuje prihodnjo vizijo celotne znamke.

Pri avtomobilu nedvomno izstopa drzna oblika, presenetili so z zasnovo "samomorilskih" stranskih vrat, ki so vpeta tako kot pri rolls-royceu. Na predstavitvi, ki je potekala kar na krovu letalonosilke USS Intrepid – ta je kot muzej zasidrana na reki Hudson –, so izpostavili še prostorsko prilagodljivost discovery vision concepta.

Sedeži so pričakovano nanizani v treh vrstah (2 + 3 + 2), vendar pri Land Roverju poudarjajo, da ima vsak potnik zaradi prostorske prilagodljivosti, ne glede na to, kje v potniški kabini sedi, nadpovprečno veliko prostora za noge in glavo.

Laserski žarometi in lasersko skeniranje terena, zaslon v HD-ločljivosti …

Še bolj kot z obliko pa land rover discovery vision concept šokira z visoko tehnologijo. V tej postavki nedvomno izstopajo sistemi, kot so: daljinsko upravljanje vozila pri nizkih hitrostih, lasersko skeniranje terena z označevanjem nevarnih ovir in preprek pri terenskem manevriranju oziroma pri parkirnih manevrih na ozkih površinah, laserski žarometi, dva OLED-zaslona, občutljiva na dotik, in integriran v volan, nova generacija vmesnika HMI (human-machine interface) za popolno uporabniško izkušnjo infozabavnega sklopa in nadzora ter nastavitve vseh elektronskih sistemov v avtomobilu.

Ob obilici čipov in vezij bo še vedno, celo sam, znal plezati, riti po blatu in celo bresti po globoki vodi

Kljub svojemu futurističnemu videzu in izjemni založenosti s tehnologijo pa pri Land Roverju poudarjajo, da se ta "hightech" koncept ne boji resnega terena. Trdijo celo, da bo zaradi pomoči svojih elektronskih možganov tudi resni teren premagoval z lahkoto.

Zanj so pripravili novo generacijo sistema terrain response za vožnjo zunaj utrjenih podlag. Terenski vozni programi so poleg kamer, ki sliko po novem prikazujejo tudi na "head-up" zaslonu pred voznikovimi očmi, dobili še pomoč laserskih senzorjev, integriranih v sprednje luči za meglo. Ti natančno izmerijo in označijo vse ovire pred vozilom in ob njem ter vozniku pomagajo usmerjati avtomobil na težko prehodnem terenu. Laserska podatkovna obdelava vozne površine je povezana še z navigacijskim sistemom. Ta bo imel v kartografiji tudi topografske podatke, kar bo vozniku omogočalo, da bo našel optimalno traso za prečenja brezpotja.

S pomočjo laserske podpore bo discovery vision concept znal izmeriti celo globino vode in tako veliko varneje bresti. Vrhunec vsega pa bo možnost daljinskega upravljanja pri terenski vožnji s konstantno hitrostjo v najrazličnejših voznih razmerah.

Prav zato so na krovu letalonosilke USS Intrepid v New Yorku pri Land Roverju tako samozavestno zatrdili, da discovery vision concept odpira celo nove dimenzije vožnje onstran meja, ki jih določajo cestni robniki.

Ne spreglejte