Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lamborghini Športni Avtomoto

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 15.02

8 let

Lamborghini huracán LP 610-4 – tehnološko dovršen bik v pokoj pošilja gallarda

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osrednja zvezda tovarne iz Santa Agate bo v Ženevi povsem novi lamborghini huracán LP 610-4, ki menja legendarnega gallarda. Novinca do hitrosti 325 kilometrov na uro požene nov 5,2-litrski motor V10.

Oblikovna skulptura poželenja aerodinamične učinkovitosti

Pogled na huracána je brez dvoma prepričljiv. Oblikovalec Filippo Perini je kot osnovno izhodišče oblikovnih podrobnosti vzel telo šesterokotnika in zares mojstrsko združil nasprotje mehko oblikovanih površin z ostrimi linijami karoserijskih meja.

Huracán je z vidika oblikovanja nedvomno dostojen naslednik gallarda. Poželjivost njegove podobe pa ima jasno prepričljivejši vpliv tudi na vozne lastnosti. Novinec ima v primerjavi s svojim predhodnikom za tri odstotke manjši zračni upor, veliko bolj prepričljiv pa je izkoristek moči zračnega toka pri zagotavljanju aerodinamičnega oprijema. Pri veliki hitrosti huracánovo telo brez pomoči elementov oziroma sistemov aktivne aerodinamike ustvari kar za 50 odstotkov večji podtlak, ki avtomobil pritisne ob asfalt.

Športno voznikovo okolje s pridihom dramatičnosti

Novi huracán svojo zavezo šprinterskim voznim lastnostim na široko sporoča tudi s podobo in materiali v notranjosti.

Tudi tu se veliko zares seksi podrobnosti začne z obliko šestkotnika. Med materiali prevladujejo brušeno usnje, saten, aluminij …

Oko nikakor ne more spregledati živordečega stikala za zagon motorja in povsem novega volanskega obroča, na katerem je poleg integriranih stikal za brisalnike, smernike, potovalni računalnik in drugo na spodnji prečki še "stikalo poguma" novega sistema ANIMA drive, prek katerega voznik izbira vozne programe.

Še bolj dinamični vožnji je torej prilagojena celotna ergonomija. Zaradi tega so inženirji povečali tudi obvolanske prestavne ročice, ki so zdaj še hitreje dosegljive voznikovim prstom.

Desetvaljnik s 610 "konji"

Za pogon novega huracána je bil razvit novi 5,2-litrski atmosferski desetvaljnik zasnove V. Njegova posebnost je poleg izjemne zvočne kulise tudi vbrizg IDS (Iniezione Diretta Stratificata), ki združuje prednosti oziroma predstavlja nekakšno kombinacijo tradicionalnega in direktnega vbrizga goriva. Ta sistem pozitivno vpliva tako na zmogljivosti kot tudi na energijsko učinkovitost stroja.

Motor pri 8.250 vrtljajih v minuti doseže največjo moč 449 kilovatov. Največji navor 560 njutonmetrov proti asfaltu potuje pri 6.500 vrtljajih v minuti. Povprečna poraba goriva naj bi bila okoli 13 litrov na 100 kilometrov.

Motor je povezan z novim sedemstopenjskim menjalnikom LDF (Lamborgini Doppia Frizione ) z dvema sklopkama, ki je po zagotovilih inženirjev zmožen združevati vse tipe vožnje. Od ležernega križarjenja do ultrahitrih, skoraj povsem dirkaških menjav prestav navzdol in navzgor v superšportnem voznem programu Corsa.

Štirikolesni pogon v osnovnem razmerju 30:70 med sprednjo in zadnjo osjo

Novi karoserijski zasnovi, motorju in menjalniku je prilagojen tudi štirikolesni pogon. Ta povsem elektronsko nadzorovan sistem 4x4 v osnovi 30 odstotkov moči in navora pošilja na sprednja par koles, 70 odstotkov pa na zadnji kolesni par.

Po potrebi, glede na podlago, hitrosti, analizo voznih parametrov in izbran vozni program, lahko pogon na prvi kolesi pošlje tudi do 50 odstotkov moči ali pa celotno pogonsko moč pošlje na zadnji kolesi.

Za povečanje mehanskega oprijema so pri Pirelliju razvili še novo serijo gum P-Zero, ki naj bi ponujale najbolj prepričljivo razmerje med oprijemom in udobjem.

ANIMA management elektronska duša huracána

Novinec je dobil tudi povsem novo programsko opremo, ki tempo delovanja narekuje vsem ključnim komponentam avtomobila: motorju, menjalniku, vzmetenju, štirikolesnemu pogonu, vozni elektronski asistenci … Gre za tako imenovani sistem ANIMA (Adaptive Network Intelligent Management), ki je tako natančen, da je bil huracán zaradi svojih nastavitev in njihovega prilagajanja v dirkaškem programu Corsa ne stezi Nardo za dve sekundi na krog hitrejši od gallarda LP 560-4.

Ne spreglejte