Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 3. 2016,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Lamborghini Športni Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Torek, 1. 3. 2016, 11.35

8 let

Lamborghini centenario – 760 "konjev" za dva milijona evrov, vse že razprodali

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Lamborghini bo izdelal 40 primerkov centenaria, superšportnika na osnovi aventadorja, ki so ga izdelali v spomin na stoletnico rojstva ustanovitelja podjetja. Motor V12 zmore kar 760 "konjev".

Najzmogljivejši serijski lamborghini do zdaj

Lamborghini je superšportnega centenaria izdelal na osnovi aventadorja, avtomobil pa je namenjen počastitvi stoletnice rojstva ustanovitelja podjetja Ferruccia Lamborghinija. To je najzmogljivejši serijski lamborghini do zdaj, saj njegov 6,5-litrski motor V12 zmore kar 760 "konjev". To je slabih 20 "konjev" več kot pri aventadorju SV. Pri masi le 1.520 kilogramov je to resnično zajetna količina moči, ki se bo na cesto prenašala prek vseh štirih koles.

Do sto kilometrov na uro avtomobil pospeši v 2,8 sekunde, hitrost 300 kilometrov na uro doseže v 23,5 sekunde, njegova najvišja hitrost pa znaša 350 kilometrov na uro. Od hitrosti 300 kilometrov na uro se je zmožen ustaviti v le 290 metrih.

Agresivna oblika, ki služi aerodinamiki

Oblikovno je centenario še precej bolj skrajen kot aventador, kateremu je vsaj z boka tudi precej podoben. Sprednji del je bližje huracanu, zadnji pa študiji asterion. Čeprav so njegove linije ostre, ne gre za preprosto napihovanje mišic, temveč dobro premišljen aerodinamičen paket. Pri Lamborghiniju obljubljajo funkcionalnost, velik podtlak in učinkovito hlajenje. Zadnji spojler se glede na hitrost iztegne do 15 centimetrov in nagiba do 15 stopinj.

V notranjosti sta osrednje mesto zasedla karbonska sedeža, na sredinski konzoli pa se bohoti 10,1-palčni digitalni zaslon. Infozabavni vmesnik Car Play je nameščen serijsko.

Centenario s ceno dva milijona evrov že razprodan

Lamborghini je prodal že vseh 40 načrtovanih centenariov, od tega 20 v izvedbi kupe in 20 v izvedbi roadster. Cena vsakega je okrog dva milijona evrov, kupci pa jih bodo lahko prilagodili svojim željam. Lahko sklepamo, da zato na cesti niti dva od 40 centenariov ne bosta enaka.

Ne spreglejte