Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
18. 8. 2016,
8.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Rusija Lada

Četrtek, 18. 8. 2016, 8.37

6 let, 7 mesecev

Lada v Moskvi z novo študijo crossoverja za 21. stoletje: Česa takega še niste videli

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Lada bo na avtomobilskem salonu v Moskvi predstavila šest novih študij, med njimi tudi novega majhnega crossoverja. Ruski trg na drugi strani tone, kar neposredno vpliva tudi na največjo tovarno družbe Auto VAZ v Togliattiju. V njej bodo od oktobra spet delali le še štiri dni v tednu.

Lada napoveduje novi crossover in obljublja: Česa takega še niste videli. | Foto: Lada Lada napoveduje novi crossover in obljublja: Česa takega še niste videli. Foto: Lada

Lada s šestimi študijami

Podjetje Auto VAZ so ustanovili leta 1966 in v Togliatiju, kjer so od takrat postali največji ruski avtomobilski proizvajalec, letos praznujejo 50-letnico družbe. Na moskovskem avtomobilskem salonu bodo ob tej priložnosti predstavili študijo nove lade.

Ta bo imela zasnovo crossoverja in bo dimenzijsko primerljiva z avtomobili, kot so nissan juke, peugeot 2008 in renault captur. Majhni ruski crossover je po prvi skici sodeč daleč od videza nekdanjih socialističnih avtomobilov izza sovjetskega bloka. Pri Ladi za zdaj niso razkrili drugih tehničnih podrobnosti avtomobila, vseeno pa za salon napovedujejo kar šest študij. "Česa takega še niste videli," pri Ladi napovedujejo študijo z zgornje skice.

Lada oziroma Auto VAZ letos praznujeta 50-letnico obstoja. | Foto: Lada Lada oziroma Auto VAZ letos praznujeta 50-letnico obstoja. Foto: Lada

Največja ruska avtomobilska tovarna spet v težavah

Auto VAZ je sicer napovedal, da bo prav v Togliattiju oktobra skrajšal delovni urnik s petih le na štiri dni v tednu. Razlog je seveda nizko povpraševanje po novih avtomobilih. Štiridnevni delovnik so v tej tovarni letos sicer že imeli, nekaj dni pa je bila tovarna celo zaprta.

Rusija je še nedavno veljala za najbolj vroč avtomobilski trg v Evropi, a so jo nato mednarodne sankcije in politični spori porinili v globoko recesijo. Prejšnji mesec je ruski avtomobilski trg padel za 17 odstotkov, Lada pa je kljub temu svojo prodajo celo povečala za štiri odstotke. Najbolj zaslužna sta bila že obstoječi crossover X-ray in limuzina vesta.

Ne spreglejte