Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 10. 2023,
5.47

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

Natisni članek

proizvodnja avtomobilov Ford

Petek, 6. 10. 2023, 5.47

7 mesecev

Fordova tovarna Saarlouis v Nemčiji

Konec tovarne po 55 letih? Pogajanja s Kitajci neuspešna.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78
Ford Saarlouis tovarna | Pogled iz zraka na tovarno, ki so jo uradno odprli jeseni leta 1970. | Foto Ford

Pogled iz zraka na tovarno, ki so jo uradno odprli jeseni leta 1970.

Foto: Ford

Ford se je ponovno znašel pred večinskim zaprtjem tovarne v Nemčiji, kjer je trenutno zaposlenih 4.400 ljudi. Pogajanja s kitajskimi podjetji, da bi tam proizvajala avtomobile namesto Forda, niso bila uspešna. Brez novega investitorja lahko delo izgubi vsaj 3.400 ljudi.

Ford trenutno v nemškem Saarlouisu izdeluje focusa, a ta avtomobil se leta 2025 predvidoma poslavlja iz njihove ponudbe. Nasledil ga bo električni križanec. Ker je Ford za proizvodnjo električnih avtomobilov izbral tovarno v španski Valencii, je prihodnost nemške tovarne zelo negotova. Neuradno naj bi Španci prednost pred Nemci dobili zaradi cenejše delovne sile.

Revoz
Avtomoto Realnost Revoza, kjer vse obstane ob 14. uri. Mogoča scenarija sta dva.

Proizvodnja focusa se bo v Nemčiji končala leta 2025. | Foto: PRIMA Proizvodnja focusa se bo v Nemčiji končala leta 2025. Foto: PRIMA Dogovora s Kitajci (še) ni

Med najverjetnejšimi scenariji se je omenjalo možnost, da bi tovarno prevzel drug proizvajalec. Kot so sporočili iz Forda, je bilo potencialnih kandidatov vsaj petnajst. Toda pogajanja z njimi so bila za zdaj neuspešna. Med najresnejšimi novimi lastniki sta bila neuradno kitajski družbi BYD in Chery Automotive, je poročal nemški Automobilswoche. Pri Fordu so nameravali že 30. septembra podpisati prvo pogodbo o prevzemu tovarne po letu 2025, kar pa se ni zgodilo. Ford uradno novega investitorja ni poimenoval, a objavili so, da so se pogajanja končala.

V tovarni je zaposlenih 4.400 ljudi. Ford namerava ohraniti vsaj tisoč delovnih mest. V skrajnem primeru bi v Saarlouisu lahko postavili nov tehnološki center, podrobnosti takega projekta pa še niso znane.

Tovarno je oktobra leta 1970 uradno odprl Henry Ford II.

Zaposleni grozijo z visokimi odpravninami

Predstavniki sindikata zaposlenih so izrazili nezadovoljstvo s trenutnim položajem. Prihodnji teden se bodo nadaljevali pogovori o skupnem sporazumskem dogovoru med tovarno in zaposlenimi, ki jim grozi izguba službe. "To bo drago za Ford. Poslali bomo signal tudi drugim, ki razmišljajo o zapiranju tovarn," je dejal predstavnik sindikata Jörg Köhlinger, ki je s tem nakazal namero po vztrajanju pri visokih odpravninah za odpuščene.  

Ford v Saarlouisu focusa izdeluje že od njegove prve generacije, to je od leta 1998. Tovarno so sicer začeli graditi leta 1966, in sicer na 288 tisoč kvadratnih metrov veliki površini, kjer je bilo pred tem nekdanje letališče. Tovarno je oktobra leta 1970 uradno odprl Henry Ford II. Proizvodnjo so začeli z modelom escort, pozneje pa so izdelovali tudi caprija, fiesto, oriona, kugo in nazadnje C-maxa – proizvodnjo tega modela so končali pred štirimi leti. Če danes v tovarni dela okrog 4.400 ljudi, je bilo leta 2015 tam zaposlenih tudi že skoraj 6.200 ljudi. Leta 1978 je imela tovarna celo že 8.100 zaposlenih.

 

 

Ne spreglejte