Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
6.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Elon Musk Tesla

Sreda, 30. 1. 2019, 6.15

5 let, 2 meseca

Konec evforije: Tesla v prvem četrtletju ponovno v minusu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Evforija, ki je zajela trge in ljubitelje znamke po objavi, da je Tesla postal dobičkonosno podjetje, bo očitno kratkoročna. Kot napovedujejo analitiki, bo ameriški proizvajalec električnih avtomobilov prvo četrtletje leta 2019 ponovno zaključil v rdečih številkah.

Analitike najbolj skrbi, ali lahko pri Tesli izdelajo model 3 za 30 tisoč evrov in pri tem še kaj zaslužijo. | Foto: Tesla Motors Analitike najbolj skrbi, ali lahko pri Tesli izdelajo model 3 za 30 tisoč evrov in pri tem še kaj zaslužijo. Foto: Tesla Motors

Odpuščanje in spremenjeni načrti za prihodnost

Napovedi o negativnem prvem četrtletju so posledica odpuščanj in nižjih prodajnih pričakovanj za začetek leta. Ob teh napovedih je Elon Musk dodal še, da bodo poskušali z veliko dela, truda in nekaj sreče iztisniti nekaj dobička v prvih štirih mesecih letošnjega leta.

Analitikov ta komentar ni preveč navdušil, saj so Tesli za prvo četrtletje napovedali 2,5 milijona dolarjev izgube (2,2 milijona evrov). Pred temi napovedmi so pričakovali dobiček v višini 62,8 milijona dolarjev (55,3 milijona evrov).

Hyperloop, Tesla, Elon Musk, predstavitev 2018-12
Novice Zaživela prva milja Muskovih predorov, ki obljubljajo hiter prevoz po Los Angelesu
Avtomoto Kdo je nova "šefinja" Elona Muska?

Ali lahko Tesla izdela model 3 za obljubljenih 30 tisoč evrov?

Med analitiki največ skrbi povzroča vprašanje, ki si ga zastavljajo že več let - ali lahko podjetje z dobičkom izdela osnovno različico modela 3 s ceno 30 tisoč evrov.

Musk sicer stavi na srečo, a različice modela 3 z boljšo baterijo, ki jih začenjajo prodajati v Evropi in na Kitajskem, ter različica s srednjim paketom, ki jo prodajajo v ZDA, prinašajo izredno malo čistega zaslužka. Zato si številni postavljajo vprašanja, kako bi Tesla lahko ob tako nizki ceni lahko pri prodaji modela 3 sploh kaj zaslužil.

Težave prinaša tudi državna pomoč za električna vozila, ki je je na voljo vse manj in bo počasi usahnila. Z višjo ceno pa bo vse manj tudi kupcev.

Ne spreglejte