Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
6.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Mercedes-Benz

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 6.48

6 let, 7 mesecev

Koliko milijonov evrov bo iztržil 89 let star mercedes, eden najbolj cenjenih starodobnikov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

V ZDA bodo na dražbi prodajali enega najbolj cenjenih starodobnih avtomobilov zadnjih petih let. To je 89 let star mercedes, eden najhitrejših avtomobilov svojega obdobja, za katerega nameravajo iztržiti vsaj od sedem do osem milijonov evrov.

Že konec 20. let prejšnjega stoletja je ta avtomobil zmogel skoraj 180 kilometrov na uro. | Foto: RM Sotheby's Že konec 20. let prejšnjega stoletja je ta avtomobil zmogel skoraj 180 kilometrov na uro. Foto: RM Sotheby's

Avtomobil, ki je že dobil najvišjo mogočo oceno na prestižnem izboru

Vlagatelji in ljubitelji starih avtomobilov bodo imeli na dražbi priložnost dobiti enega najbolj cenjenih starodobnih avtomobilov na svetu, ki je v zadnjih letih dobil več prestižnih nagrad. To je mercedes-benz 680 S torpedo iz leta 1928, ki je pred petimi leti zmagal na izboru starodobnikov "concours d'elegance" v Pebble Beachu, leto pozneje pa še na "concorso d'eleganza" v italijanski Villa d'Este. Oba dogodka spadata v sam vrh srečanj in izborov avtomobilskih klasik na svetu. Na prvem je avtomobil dobil maksimalnih sto točk, kar dokazuje vrhunskost 89 let starega avtomobila.

Avtomobil je nastal kmalu po združitvi Mercedesa in Benza. Poganjal ga je 6,8-litrski šestvaljni motor, ki je zmogel 130 "konjev", ob vključenem kompresorju pri višjih vrtljajih pa kar 180 "konjev". Mercedes z maso 1.900 kilogramov je imel kar 3,4 metra dolgo medosno razdaljo, vozil pa je lahko s hitrostjo skoraj 180 kilometrov na uro.

Avtomobil so pred dobrimi petimi leti povsem obnovili in takrat je dobil tudi več prestižnih priznanj na izborih najlepših starodobnikov. | Foto: RM Sotheby's Avtomobil so pred dobrimi petimi leti povsem obnovili in takrat je dobil tudi več prestižnih priznanj na izborih najlepših starodobnikov. Foto: RM Sotheby's

Bo osem milijonov evrov zanj dovolj?

Izdelovalec karoserij Jacques Saoutchik je v 20. letih prejšnjega stoletja izdelal posebno različico avtomobila torpedo, ki spada med najbolj ekskluzivne predvojne avtomobile. Le eden izmed njih je domnevno preživel do danes.

Leta 1929 so ga predstavili na avtomobilskem salonu v New Yorku, kjer ga je kupil naftni mogotec Frederick Henry Bedford jr. V lasti njegove družine je ostal 75 let, leta 2008 pa sta ga odkupila zbiratelja Paul in Chris Andrews. V njegovo obnovo sta pozneje vložila dve leti dela, zdaj pa mercedes išče novega lastnika. Na dražbi v Pebble Beachu želijo zanj iztržiti od 6,5 do osem milijonov dolarjev oziroma okrog 7,5 milijona evrov. Glede na ekskluzivnost avtomobila pri dražbeni hiši RM Sotheby's ne izključujejo niti višje prodajne cene.

Ne spreglejte