Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
10.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Hrvaška reli

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 10.47

6 let, 6 mesecev

Koga najbolj moti kandidatura Hrvaške za svetovno prvenstvo v reliju?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Avtomobilski proizvajalci, ki imajo svoje tovarniške ekipe v svetovnem prvenstvu v reliju, niso naklonjeni širitvi koledarja na 16 prireditev, nekateri so se negativno odzvali tudi na napoved o kandidaturi Hrvaške.

Lahko prihodnje leto svetovni prvak Sebastien Ogier pripelje tudi na hrvaške in morda celo slovenske ceste? | Foto: M-Sport Lahko prihodnje leto svetovni prvak Sebastien Ogier pripelje tudi na hrvaške in morda celo slovenske ceste? Foto: M-Sport

Hrvati korak od avtomobilskega raja: v Istri svetovno prvenstvo v reliju?


Dodatni reliji prinašajo višje stroške

Pisali smo že o želji Hrvatov, da bi že prihodnje leto v Istri organizirali reli za svetovno prvenstvo. Organizatorji so dobili podporo tako turističnih partnerjev kot tudi najvišjih predstavnikov države in zdaj čakajo na uradno potrditev Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), da bo jesenski reli Croatia že imel status uradnega kandidata za vstop v svetovno prvenstvo. To bo imelo namreč prihodnje leto eno prireditev več, poleg Hrvaške pa je kandidat za vstop (vrnitev) še nekoč tradicionalni reli za svetovno prvenstvo na Novi Zelandiji.

Na zadnjem reliju svetovnega prvenstva na Portugalskem je napovedana širitev koledarja najprej na 14, pozneje pa celo na 16 prireditev pričakovano odmevala. Tovarniška moštva nočejo širitve, saj ta prinaša velike stroške. Nazadnje so se strinjali s širitvijo prvenstva na Kitajsko, največji avtomobilski trg na svetu, ta širitev pa je bila celo pogoj za vrnitev Citroena v svet relija.

Alain Penasse je operativni vodja tovarniške ekipe Hyundaia. | Foto: Hyundai Alain Penasse je operativni vodja tovarniške ekipe Hyundaia. Foto: Hyundai Najbolj skeptičen glede Hrvaške menedžer moštva Hyundai Motorsport

Kitajska je lani v sumljivih okoliščinah – uradno zaradi poškodovanih cest, neuradno pa zaradi pomanjkanja denarja – reli odpovedala, v koledar pa se zagotovo ne vrača niti prihodnje leto. Glede širitve koledarja in tudi možnosti potovanja na Hrvaško je bil najbolj ogorčen vodja ekipe Hyundaia Alain Penasse.

"V preteklosti smo v koledarju že imeli 16 relijev, toda takrat je bilo denarja precej več kot danes. Mislim, da je 14 relijev idealno za koledar, Nova Zelandija pa je po mojem mnenju edini mogoči dodatek za prihodnje leto. Omenja se tudi Turčija, kjer pa je težava politična nestabilnost, nato pa je tu Hrvaška. Ne vem, čigava ideja je to. Promotor si želi oditi iz Evrope, zdaj pa se pojavlja možnost dodatnega relija. O Hrvaški ne vem veliko, se pa spomnim, da so pred leti Juhi Hanninenu tam na hitrostni preizkušnji nasproti pripeljali trije avtomobili," je Penasse dejal v pogovoru za britansko revijo Autosport.

Odločitev o kandidaturi Hrvaške bo sicer sprejela FIA skupaj s promotorjem svetovnega prvenstva, ki ga vodi Olivier Ciesla. Ta je pred kratkim sicer prav tako favoriziral Novo Zelandijo, a obenem z navdušenjem govoril o Hrvaški. Tam nameravajo organizatorji k sodelovanju privabiti tudi številne tuje strokovnjake, ki imajo že veliko izkušenj z organizacijo podobnih avtomobilskih dogodkov na najvišji ravni.

Ne spreglejte